Definicija Recenzija: (od latinske riječi recensio, od recensere u značenju „pregledati“) je kritička ocjena o nekom naučnom, tehnološkom, umjetničkom djelu i sl. kojom se kvalifikuje vrijednost tog djela.

Ako govorimo o recenziji softverskog proizvoda, sveobuhvatna, jasna, objektivna i pozitivna recenzija najčešće vodi do prodaje softverskog proizvoda.

Sve češće primijećujemo da razni online proizvodi traže od nas da ih ocjenimo nakon probnog perioda korišćenja. Jasno je da bolja recenzija za određeni proizvod podrazumjeva i veću prodaju. To je logika kojom se vode i proizvođači softvera i usluga.

Znate li da čak 85% online kupaca će pokušati pronaći i pročitati "nazavisnu" recenziju proizvoda prije kupovine?

Dobra i pozitivna recenzija će podstaknuti skoro 75% potencijalnih kupaca na kupovinu.

Iz svega navedenog, proizlazi potreba za pisanjem dobrih i objektivnih recenzija. Pisanje recenzija je vještina koja se uči, a ja to radim putem Naučno-tehnološkog portala DM Spot, više od 5 godina.

Šta mogu da obećam da ću uraditi ukoliko me angažujete za pisanje rezenzije:

 1. Biću informativan i pronicljiv: Recenziju ću napisati tako da bude određena i relevantna za mjesto i vrijeme o kojem pišem opisivaću šta će drugi posjetioci vjerovatno iskusiti. Planiram da istaknem po čemu se vaš proizvod izdvaja od konkurencije i otkriću čitaocima nešto novo o njemu. Od originalnih i inovativnih funkcionalnosti do prednosti za buduće kupce. Cilj je da putem recenzija čitaoci treba da otkrivaju jedinstveni doživljaj konkretnog proizvoda koji planiraju da kupe.
 2. Recenzija će biti originalna: Planiram da budem autentičan, jer bih opsao moj doživljaja u korišćenju određenog softverskog proizvoda i objasnio čitaocima zašto se meni dopada ili ne dopada. Trudiću  se da budem precizan i da obuhvatim i pozitivne i negativne aspekte proizvoda.
 3. Pisaću na način da kritika bude konstruktivna zbog toga što vlasnici proizvoda često koriste povratne informacije da bi poboljšali svoje proizvode.
 4. Koristiću mogućnost veće javne diskusije putem dostupnih online kanala komunikacije npr. forumi, blogovi ili društvene mreže.
 5. Pisaću sa stilom: Čitaoci obrate pažnju kada recezenti pišu promišljene recenzije.
 6. Pisaću čitko i izbjegavaću velika slova ili znakove interpunkcije bez potrebe.
 7. Pisaću gramatički ispravno, provjeriću pravopis i neću koristiti neprimjeren sadržaj.
 8. Izabraću pravu dužinu rezenzije u skladu sa proizvodom koga opisujem, ali svakako to neće biti dugačak i dosadan tekst.
 9. Biću kreativan i otvoren za vaše ideje i sugestije

Zašto da izaberete baš mene?

Više o meni i šta sam sve do sada radio možete saznati na stranici sa radnom biografijom.

Primjer recenzije

Pošaljite vaš zahtjev ili potrebe


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended