Učešće djece i omladine u igrama na sreću je problem kojem kod nas još nije poklonjena dovoljna pažnja, u smislu edukacije građana i djece o štetnim posljedicama koji učešće u ovim igrama sa sobom nosi.

Sa druge strane, važno je napomenuti da je ilegalan novac najlakše u promet pustiti upravo kroz kladionice. Vlasnike kladionica ništa ne sprečava da prikažu da su tokom dana imali stotine uplata, u iznosima koji sami odrede. Praktično, otvorena mi je mogućnost da ilegalan novac mogu prikazati kao uplate kladioničara i vrlo efikasno, takav novac stave u legalan promet.

Upravo zbog toga, organizatori kladioničarskih igara, shodno principu pravičnosti i zakonitosti, u smislu odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ("Službeni glasnik BiH", broj: 47/14 i 46/16) obveznici su preduzimanja mjera za otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Prema odredbama navedenog zakona, organizatori kladioničarskih igara kao obveznici imaju pravo i obavezu da za svoje potrebe skeniraju i ostave kopije ličnih dokumenata na osnovu kojih je izvršena identifikacija klijenta prilikom:

  • uspostavljanja poslovnog odnosa,
  • obavljanja transakcije u iznosu 30.000 KM ili više, bez obzira da li je transakcija obavljena u jednoj ili u nekoliko evidentno povezanih transakcija,
  • postojanja sumnje u vjerodostojnost i adekvatnost prethodno dobijenih informacija o klijentu ili stvarnom vlasniku,
  • postojanja sumnje na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti u pogledu transakcije ili klijenta bez obzira na iznos transakcije.

Dakle, organizator kladioničarskih igara ima pravo i obavezu da zahtijeva kopiju lične karte ili drugog identifikacionog dokumenta od igrača, što uključuje i skeniranje istih, ukoliko je ispunjen neki od pobrojanih uslova za preduzimanje mjera identifikacije i praćenja klijenta u smislu odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Iz goren navedenog, u praksi se pojavilo rješenje da se od igrača zahtijeva fotografisanje lične karte, te dostavljanje takve fotografije elektronskim putem.

S tim u vezi, mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH je da identifikacija i dokumentovanje, radi sigurnosti i vjerodostojnosti podataka, treba biti izvršena od strane službenika organizatora kladioničarskih igara, ali ne na način da se fotografiše lična karta ili dostavljanjem fotografije elektronskim putem.

Međutim, nema jasnih pokazatelja da li se obavlja inspekcijska kontrola sprovođenja ovih odredbi i kakvi su efekti inspekcijskog nadzora. Ako neko ima više informacija o ovome, neka javi u komentaru.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended