Psi, bilo da su lutalice ili kućni ljubimci predstavljaju veliki problem i opasnost po zdravlje i bezbjednost na dječijim igralištima i svim javnim zelenim površinama u naselju.

Prema raspoloživim podacima koje je pripremila RoSPA (The Royal Society for the Prevention of Accidents) na teritoriji Velike Britanije:

 • preko 350 000 tona izmeta završi na i u blizini dječijih igrališta svake godine,
 • više od 100 osoba, uglavnom djece, svake godine dobije zarazu očiju Toxocariasis, izazvanu gutanjem jaja parazitskih valjkastih crva Toxocar canis, koji se prenose psećim izmetom,
 • u psećem izmetu i urinu takođe su pronađeni E. Coli i Hepatitis.
 • oko 1600 djece završi u bolnicama zbog povreda ili trauma nastalih ujedima ili napadom pasa, svake godine.

Kako li je tek kod nas kad je u zemlji poput Velike Britanije je ovakvo alarmantno stanje?

Zakon

Koliko znam, ne postoji zakonska regulativa na nivou republike koja propisuju obaveze, odgovornost i ponašanje vlasnika pasa u gradskoj sredini. Meni je posebno interesantno da ne postoji nikakva regulativa za mjesta na kojima se djeca igraju. Nižim nivoima vlasti – gradskoj upravi, prepuštena je sloboda donošenja zakonskih akata kojima se reguliše oblast pristupa kućnih ljubimaca javnim površinama u koje spadaju i dječija igrališta.

Tako je na nivo grada treba da bude donešena Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada (ispravite me ako griješim ako je ovakva odluka donešena u Banjaluci), koja treba da definiše zabranu puštanja psa sa povoca da se slobodno kreće u dijelu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno, šetalište, dječje igralište, kao i u dijelu pod cvjetnim zasadom.

Takođe, treba da bude naglašeno da ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu javnu površinu bez odlaganja očisti na odgovarajući način koji takođe treba propisati.

Zaštita djece na dječijim igralištima

Postoji veliki broj mjera koje se mogu preduzeti da bi se smanjio rizik zaraze i povreda djece na dječijim igralištima, kada su u pitanju psi. Ove mjere treba planirati još u samom procesu projektovanja, izgradnje ili rekonstrukcije javnih zelenih i drugih površina, kada su u pitanju dječija igrališta.

Rješenja koja svakako treba primjeniti su:

 • planiranje i ograđivanje posebnih prostora za pse,
 • postavljanje opreme i kontejnera za prikupljanje i odlaganje psećeg izmeta,
 • redovno čišćenje kontejnera za odlaganje izmeta,
 • obavezivanje vlasnika da uklanjaju izmet svojih ljubimaca,
 • postavljanje znakova o pravilima ponašanja vlasnika i pasa na javnim površinama, edukacija vlasnika i promotivne aktivnosti,

Dizajniranje igrališta

Najsigurnija zaštita od prisustva pasa na dječijim igralištima je ograđivanje i postavljanje tabli zabrane prisustva pasa namjenjenih vlasnicima. Ova rješenja treba praktikovati naročito u urbanim djelovima grada gdje postoji velika gustina stanovništva a nedostatak slobodnih površina. Stanovnici stambenih zgrada bi trebali znati proceduru za apliciranje kod gradskih vlasti za postavljanje tabli zabrane.

Održavanje igrališta

Trebala bi da pored obaveze vlasnika pasa da uklanjaju izmet svojih ljubimaca, da postoji i obaveza odgovornih za održavanje igrališta, a to su uglavnom javna komunalna preduzeća. Ova obaveza se odnosi na higijenu na prostorima za dječiju igru a kao primjer je Standard SRPS EN 1176-1:2017, ili sa Pravilnikom (pogledaj prijedlog).

Primjena standarda treba da bude obavezujuća, a nikako kao stvar “dobre volje”, i razumjevanja problema bezbjednosti na dječijim igralištima od strane organa lokalne samouprave.

U obrazac rutinske kontrole dječijeg igrališta obavezno se mora unijeti informacija o higijenskim uslovima i stanju na dječijim igralištima.

Na prostorima namjenjenim dječijoj igri, veliki problem predstavljaju pješčanici koji su idealno mjesto za vršenje nužde pasa i mačaka. U pijesku se teško primjećuje prisustvo izmeta koji psi i mačke instiktivno zatrpavaju, tako da pješčanici predstavljaju pravi izvor zaraze.

Opasnost postoji čak i na pješčanicima koji se nalaze u sklopu vrtića, gdje je pristup ograničen, zbog činjenice da ni jedan pješčanik ne posjeduje zaštitnu mrežu koja se postavlja nakon završetka igre a naročito noću.

Kad bi trebalo da psa možete pustiti sa povoca?

Pas se može kretati slobodno samo u parku sa Pet friendly oznakom i na zelenim površinama predviđenim za ovu namjenu i to:

 • u vremenu od 22.00 časa do 09.00 časa sljedećeg dana, u periodu ljetnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 časova do 10.00 časova sljedećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena;
 • u neposrednoj blizini škola, pas može biti slobodan do 6.30 časova sljedećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vrijeme školskog raspusta i neradnih dana.
 • Ukoliko vaš ljubimac na bilo koji način isprlja javnu površinu, vaša je obaveza da za njim odmah počistite. Ako to ne učinite, pogodite? Paprena kazna!
 • Zabranjeno je uvoditi ljubimce u objekte koji nemaju obilježje "pet frendli" objekta. Ukoliko je objekat pet frendli, a nema naljepnicu na vratima, pravno lice kažnjava se kaznom,
 • Kazne za vlasnike čiji pas nekoga ujede su u takođe paprene a i preko 100% u odnosu na osnovnu cijenu ugriza ako je u pitanju dijete.

SAVJET: Kako sprečiti preterano lajanje psa tokom noći?

Ako imate prvog komšiju čiji pas neumorno laje noćima, budi vas čim zaspite ili tokom noći i sl. postoji jedno praktično rješenje: Dječija pucaljka na vodu koja može da baci pola litre vode – deset metara u daljinu. Ako sa terase možete da dobacite do komšijinog boksa, smatrajte da ste riješili problem lajanja. Procedura je sljedeća: Dvije - tri noći ispaljujete po jedan "projektil" u mrak na svaki treći lavež. Prve noći – pet-šest puta, druge upola toliko… Poslije će biti dovoljno da samo malo razmaknete zavjesu… Za tri-četiri dana – problem je riješen na obostrano zadovoljstvo. Lajaće i dalje u šetnji, preko dana tu-i-tamo, ali noću će da ćuti kao mutav! Komšija će se zabrinuti da nije bolestan…

Da rezimiram

 • Ima dosta građana, među kojima sam i sam, koji su nezadovoljni kako mnogi vlasnici pasa šetaju ljubimce nonšalatno i bez povoca. Oni očigledno ne razumiju da postoje sugrađani, koji se boje pasa, nekad su bili možda i napadnuti, a kojima je dosta onih čuvenih izjava vlasnika pasa "ne boj se, neće, neće".
 • Brojni građani imaju primjedbu zbog toga gdje vlasnici izvode ljubimce da vrše nuždu. To ne znači da treba zabraniti da ljudi drže pse, nego samo da se uvede red i da se vodi računa.
 • Nakon učestalih napada pasa na djecu neophodno je hitno intervenisanje Komunalne policije.
 • Vlasnicima pasa treba još jednom pokušati na lijep način objasniti koje su njihove obaveze i odgovornosti. Postavljanje natpisa na igrališta i javne zelene površine sa molbom komšijama da njihovi ljubimci ne vrše nuždu u okviru ograđenog ili čak i otvorenog prostora ako je takva situacija. Obavezno se i zahvaliti na način "Hvala što vrednujete naše napore da površina  bude čista i što mislite na zdravlje naše djece".

Prosto moramo da shvatimo da postoji kultura držanja ljubimaca i da to nije stvar mode, već traži odgovornost i ozbiljnost. Obzirom na naš mentalitet, kazna od 500 KM za neodgovornost, bila bi dovoljna.

Vezani tekst:

Kada vas napadne bijesan pas - ovih 8 koraka mogu da vam spasu život

Izvori:

https://www.roditelji.me
http://www.csn.rs
https://petface.net

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

Kako je to kod komšija, pogledajte ovde:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended