Početkom zimske sezone, u servisima za prodaju i montažu guma prodavci i montažeri imaju pune ruke posla, dok vozači zamjenu guma na svojim četvorotočkašima čekaju i po sedam dana.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozivajući se na odredbe pravilnika kojim se reguliše saobraćaj u zimskim uslovima napominju da se samo u vozilima sa ljetnim gumama i potrebnom dubinom gazećeg sloja (4 milimetra) moraju nalaziti i lanci.

Dakle, samo u ovom slučaju, lanci nisu obavezni.

Međutim, obzirom na probleme sa kojima se vozači susreću u zimskom periodu, za vrijeme obilnijih snježnih padavina, naročito na planinskim prevojima, kada se zbog snijega na kolovozu ne mogu kretati, pa u pokušajima se zaglave na putu, popriječe se vozilom i blokiraju put i samim tim ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja, savjetuje se svim vozačima, da bez obzira na zakonske obaveze, pored zimskih guma na točkovima u prtljažniku svog vozila uvijek imaju lance spremne za postavljanje na vozilu u slučaju potrebe.

Veliki broj vozača kombinuje nove (na prednjim pogonskim točkovima) + stare gume (na zadnjim točkovima) ili zimske (na prednjim pogonskim točkovima) + ljetnje gume (na zadnjim točkovima).

Uzimajući u obzir finsijske mogućnosti građana, ova praksa nikako nije dobra sa aspekta upravljivosti i zaustavljanja vozila, jer zbog nedovoljne dubine šara i elastičnosti guma na zadnjim točkovima, dolazi do lošijeg prijanjanja i mogućnosti zanošenja zadnjeg dijela vozila, a samim tim i ugrožavanja sopstvene, kao i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Pored toga veliki broj vozača takođe koristi i protektovane gume tj. gume na kojima se mijenja gazeći sloj, koje nikako nisu preporučljive, jer ne možete znati u kakvom su stanju bile prije protektovanja.

Za putnička motorna vozila i vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3500 kg i nemaju više od 8 sjedišta obavezne zimske gume na sva četiri točka, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi namanje 4 milimetra.

Za gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 milimetra u priboru su potrebni odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Kazne za neposjedovanje zimske opreme u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH (u periodu 15. novembar tekuće godine – 15. april naredne godine) iznose 40 KM za vozače i 500 KM za preduzeća i fizička lica koje samostalno obavljaju djelatnost.

Ukoliko želite da se podsjetite i ostalih saobraćajnih propisa, preporučujem da uradite interaktivni test iz Vozačkog ispita na adresi www.test.rs.ba

Cijena zamjene guma

Cijena zamjene ljetnih guma zimskim u vulkanizerskim radnjama kreće se od 8 KM za feluge promjera "14", 10 KM za "15" i dalje rastu sa većim promjerom točkova. Kada 2 puta godišnje mjenjate sve četiri gume (ljeto i zima), često se zapitate da li se ovo isplati ili pak postoji neko drugo rješenje. Svakako da je jedna od opcija da kupite feluge i na njih nabacite zimske gume pa ih sami zamjenite. Cijena novih feluga se kreće od 100 KM po komadu za promjer "14".

Koja je razlika između ljetnjih, zimskih i guma za sve sezone?

Puno je opcija na raspolaganju za kupovinu novih guma, a jedna od odluka koju trebate donijeti je vrsta gume koju namjeravate kupiti: ljetnu, zimsku ili gume za sve sezone. Kakva je razlika između ovih guma? Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da cjelosezonske sezone obično nisu najbolje gume u mnogim situacijama, već da su kompromis između ljetnjih i zimskih guma. Možda će vas iznenaditi i saznanje da su ljetnje gume najbolje za kišu.

Pogledajte ovaj video i naučite, u zavisnosti od mjesta u kom živite, koja je najbolja opcija za vašu individualnu klimu kao i za performanse automobila.

Koji je vaš ROI?

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online