Koliko ste puta čuli za izreku vrijedan kao Japanac? Upravo nam je od Japanaca poteklo mnogo teorija, prakse, filozofija o biznisu i radu uopšte. Koliko Japanci cijene rad i koliko su predani u poslu, govore i sljedeće stare poslovice iz zemlje izlazećeg Sunca.

Sreća pomogne nekad, a rad – uvijek.
Onoga ko marljivo radi, ni nebo ne može učiniti prosjakom.
Hiljadu dana da naučim, 10.000 dana da usavršim.
Laki počeci pripremaju tešku sutrašnjicu.

Svima je poznato da je poslovnu filozofiju KAIZEN među prvima primjenila kompanija Toyota nakon Drugog svjetskog rata, kada je japanska privreda bila u sunovratu, istrošena i unazađena zbog gubitaka izazvanih ovim događajem.

Da bi uvidjeli svoje nedostatke i pronašli način da auto-industriju podignu na noge, Toyota je 1949. godine u posjeti kompaniji Ford u SAD otkrila izuzetne sisteme, tehnologije, ali i velike nedostatke i nelogičnosti. Toyota je potom riješila da iskoristi ono što je vidjela i da uvede u svoje poslovanje nešto sasvim novo – KAIZEN.

Filozofija KAIZEN-a je u tome da se radi na kontinuiranom unapređenju ne samo proizvodnje ili samo jednog sektora u kompaniji, nego cjelokupnog sistema, ljudi, odnosa, procesa. KAIZEN treba shvatiti tako da se svaki dan iskoristi za poboljšanje nečega.

Mala promjena može imati veliki uticaj na cjelokupnu strategiju. Ako ste dostigli neki cilj koji ste sebi postavili prije pola godine i zadovoljni ste, a naredne pola godine provodite na istoj poziciji i tapkate u mjestu to nije KAIZEN. Pojednostavljeno, nikada ne možete biti dovoljno zadovoljni, već sebi morate uvijek postavljati nove ciljeve i težiti nečemu višem.

Masaki Imaj je otac KAIZEN filozofije i osnivač Kaizen instituta.

Principi KAIZEN filozofije su:

 • Dobri procesi donose dobre rezultate
 • Zgrabiti sve mogućnosti u datom trenutku
 • Iznostiti podatke, upravljati na bazi činjenica
 • Preduzeti akcije za identifikaciju i iskorenjavanje problema
 • Raditi kao tim
 • Primjena KAIZEN-a je posao SVIH
 • Metodologija primjene KAIZEN-a se izvodi pomoću PDCA matrice.

P – plan: Identifikovati stvari koje bi trebalo promjeniti, a potom kreirati plan promjena.
D – do (učini): Plan treba ispitati na probnom okruženju, uzorku.
C – check (provjeri): Ispitivanje rezultata prethodnog koraka. Ukoliko je promjena pozitivno uticala i dovela do unapređenja, onda se ona primjenjuje na poslovanje.
A – act (djeluj): Plan se sada primjenjuje na cjelokupno poslovanje, promjena se uvodi u standardne operativne procedure.

Jedan od primjera primjene KAIZEN filozofije je psihologija koja se poštuje ne samo u Toyoti već i u Japanu jeste da radnik jednom u godini mora da unaprijedi neku vještinu koja je relevantna za njegovu poziciju, njegov posao. Ukoliko radnik ne radi na ličnom usavršavanju, on sam napušta kompaniju, jer se smatra da ukoliko nije spreman da se usavršava ne zaslužuje da ostane u kompaniji.

Lista za provjeru 3 Mu se koristi kod identifikovanja, a potom i kod djelovanja u pravcu smanjenja škarta, gubitaka, ušteda.

 • Muda – Rasipanje tj. aktivnost koja ne dodaje vrijednost. Umjesto da se forsira naporniji rad zaposlenih, trebalo bi identifikovati one neproduktivne i nepotrebne poslove, razmotriti ih, mijenjati ili eliminisati.
 • Muri – Preopterećenje i prepreka za dobro obavljanje posla, pomjeranje ljudi i mašina izvan njihovih granica. Do problema dolazi i zbog lošeg planiranja i loše organizacije.
 • Mura – Odstupanje od utvrđenog procesa proizvodnje što dovodi do gubitka produktivnosti i efektivnosti, a u krajnjem utiče na cjelokupan rezultat. Mura je gubitak uzrokovan varijacijama u kvalitetu, troškovima i isporuci.

Među kompanijama koje primjenjuju KAIZEN je Japan Tobacco International (JTI). Generalni direktor JTI za Zapadni Balkan Kristijan Kring izjavljuje da od početka primjene te metode produktivnost njihove fabrike u Senti je porasla za 50%, a količina škarta je smanjena za 46%.

Na osnovu njihovog iskustva, kompanija Strauss Adriatic, čiji je brend kafa Doncafe, je usvojila ideju jednog od zaposlenih koji je predložio da se kafena pljevica (koja je do tada tretirana kao otpad) iskoristi kao bio masa za grijanje.

Stručnjaci iz oblasti menadžmenta i biznisa, smatraju da KAIZEN, s obzirom na to da je primjenjiv u bankama, bolnicama i prehrambenoj i drugim velikim industrijama, može biti primjenjen i u SME i da je upravo promjena filozofije poslovanja malih i srednjih preduzeća ključ njihovog opstanka i rasta.

Postupak 5S se vezuje za KAIZEN. Za sam kraj priče o ovoj filozofiji, o kojoj možemo stalno da učimo, prenosim vam ovih nekoliko korisnih savjeta, a i vi ga možete primjeniti na svom radnom mjestu ili u udobnosti vaše sobe.

 • Sortiranje – Odvajanje potrebnih od nepotrebnih stvari. Baciti sve što je nepotrebno i time obezbjediti bolje uslove i preglednost, dostupnost važnih stvari.
 • Spremanje – Svaka stvar mora da ima svoje mjesto. Urednost je osnova brzog nalaženja stvari, time štedimo vrijeme.
 • Sistematsko čišćenje – Očistiti radni prostor na kraju radnog vremena i vratiti sve na svoje mjesto.
 • Svijest o pravilima – Uvođenje standarda koji predstavljaju nešto što želimo da dostignemo i čemu težimo. Na taj način smanjujemo neizvjesnost i uklanjamo slučajnosti.
 • Stalno poštovanje pravila i njihovo unapređivanje – Ponavljanje prethodnih principa, jer ako je nešto ponovljeno 100 puta smatra se da je naučeno, a poslije million ponavljanja i zauvjek zapamćeno.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended