Jedan od najznačajnijih italijanskih dizajnera, kratko i jasno je objasnio kako se postaje osoba od stila... Kada je Giorgio Armani prodao svoju Wolkswagen bubu od tog novca, 1975. godine dvojica partnera su otvorili karncelariju - Sergio je bio zadužen za finansije, a Giorgio za kreativu.

Danas, četrdesetak godina kasnije Giorgio Armani je sinonim za uspjeh, italijanski stil odijevanja, glamur i luksuz. Rođen je 1934. u Pjaćenci, malom provincijskom gradiću na rijeci Po. Da će jednoga dana stvarati prekrasnu odjeću moglo se naslutiti još u djetinjstvu. Sa bratom je izrađivao lutke za njihove amaterske predstave. Logično, Giorgio je bio zadužen za minijaturne kostime.

Svjetsku slavu stekao je 1982. kada se kao drugi po redu modni dizajner u istorija uglednog časopisa, pojavio na naslovnoj strani magazina Time. Prije njega to je uspjelo samo Christianu Dioru.

Zauvjek će ostati upamćen, po tome što je žene oslobodio strogoće. Početkom osamdesetih, za njih je izumio ležerne jakne i udobne pantalone. Isto je omogućio i muškarcima, odmah po osnivanju brenda.

Jedna od značajnijih muških silueta u Armaniju je Richard Gere u filmu American gigolo. Giorgio je tvorac tzv. mode za crveni tepih, jer se pojavio baš u vrijeme kada su zvijezde poželjele upečatljivu odjeću koja više ne izgleda poput pozorišnih kostima.

Giorgio Armani prezire današnju brzinu kojom se razvija moda, a u velikom intevjuu kojeg je prije par godina dao za GQ to je objasnio sljedećim riječima:

Razvijam se u vlastitom ritmu, jer žene i muškarci koje odjevam to od mene očekuju. Oni ne žele ideje koje samo funkcionišu na pisti. I zato moda mora da pronađe humaniji ritam.

Veliki broj filmskih zvijezda nosi njegove modele: Mišel Fajfer, Džudi Foster, Robert De Niro, Ričard Gir, Džek Nikolson... U njegovoj odjeći mnogi su se prošetali crvenim tepihom.

Tokom kasnih osamdesetih, uprkos Galeotijevoj smrti (1985), Armani je nastavio da širi komercijalne horizonte i licencne sporazume. Od 1984. godine dizajnirao je 29 kolekcija godišnje.

Klasičnoj muškoj liniji, koja ga je i proslavila, pridodao je i žensku visoku modu, džins, kao i ekonomičniju liniju za mlade Emporio Armani, a pod njegovim okriljem nalaze se i kolekcije satova, nakita, naočara za sunce, tašni, ali i brojni parfemi.

Godine 2000, njujorški muzej Gugenhajm održao je izložbu Armanijevih djela, prvi put za živog kreatora, a 2005. on je predstavio svoju prvu kolekciju visoke mode, koja je bila svojevrsni odgovor na zahtjeve kupaca koji su tražili ekskluzivnu odjeću veoma visokih standarda, ispunjavajući sve kriterijume finog šivenja.

2001. godine priznat je za najuspješnijeg kreatora Italije. Svojim radom je promjenio tok modne istorije.

Moderno odjevanje nezamislivo je bez stilskih pravila legende modnog dizajna:

  1. Birajte neutralne materijale bez ukrasa. Iz modne perspektive, isplativiji su.
  2. Razlika između stila i mode je u kvaliteti.
  3. Cipele su najvažniji dio garderobe.
  4. Nemojte se pretjerano truditi kada birate odjeću. Ljudi s najviše stila izgledaju kao da se uopšte nisu trudili.
  5. Najbolje se slažu crna i tamnoplava. Ako odaberete ovu kombinaciju boja, možete se poigrati krojevima i teksturama.

 

Reference: www.elle.rs


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended