crne stikle

"Moja prabaka ostala je udovica sa 27 godina, sama sa dvije djevojčice, maleni dečak joj je umro. Sa malim prihodima, teško su živjeli. Kada su primanja mala, treba biti veoma, veoma štedljiv, štedjeti i mudro trošiti novac za vođenje domaćinstva. Ona je tako i radila. Tako je i živjela.

A onda je videla u prodavnici te cipele.

Luksuzne, moderne, lakovane, sa visokom potpeticom. I kupila ih je. Na nozi su joj stajale kao salivene, kao rukavice. Kad je došla kući uključila je gramofon i malo igrala: dvije godine prije toga nije igrala.

Dvije godine je vodila štedljiv život, preračunavajući svaku paru, nije imala baš veliku želju za životom. Tugovala je za mužem i dječakom. Cipele su bile veoma skupe, morala je da potroši sav novac. Sa užasom je mislila, kako će sa djecom da preživi, šta će biti sutra?

Ništa loše nije se desilo.

Pozajmila je novac, polako ga otplaćivala, sipala sebi malo manje supe, ćerkama davala meso. Jela je hljeb sa čajem, ali to joj nije bilo teško, jer je imala te divne cipele sa štiklom!

U tim cipelama je otišla na zabavu sa prijateljima. U njima je upoznala zanimljivog muškarca, godinu dana kasnije udala se za njega i prilično srećno živela. Djevojčice su bile obučene i site, i obje su stekle visoko obrazovanje.

Iako je bio rat i svakojaki užasi, ali cipele, sjećanje na štikle je trajalo, ono se održalo! To je bila njena najradosnija uspomena!

I sa 90 godina, prabaka se sjećala kupovine tih divnih cipela i smijala se, prepričavajući mi u detalje taj uzbudljivi momenat...

Inače se rijetko smijala, život joj je bio surov.

I evo šta me je prabaka naučila - kupi sebi šta ti duša traži. Čak i ako novca imaš veoma malo. Pozajmi malo, uštedi, odloži kupovinu televizora ili namještaja, ili bilo čega.

I još nešto veoma važno. Neka kupovina može da spasi život i promjeni sudbinu, mada se bez nje može - kao i bez cipela sa štiklom. Uprkos tome - kupi. I nešto će se dobro desiti. I poželićeš da živiš. I igraš uz muziku sa gramofona. I upoznaš nekog zanimljivog.

A zatim ćeš praunuci sa 90 godina pričati o štiklama... I ponovo se smijati".


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended