don korleone

Možda ne pripadate onim ljudima koji znaju bezbroj citata iz domaćih ili stranih filmova. Možda ste dio onih drugih – koji u tome ne vide svrhu, ali isto tako vole da pogledaju dobar film.

Svakako da dobro napisan i sjajno režiran film sa maestralnom podjelom uloga – ostavlja utisak na nas gledaoce. Međutim, da li ste nekada pomislili da u svijetu “sedme umjetnosti” možete pronaći i valjane poslovne savjete?

Uzmimo za primjer trilogiju “Kum”. Izvanredno djelo nastalo iz pera Marija Puza koje je nenadmašni Frensis Ford Kopola pretočio u priču kojoj se milioni gledalaca širom svijeta često i rado vraćaju.

Prvi dio “Kuma” zaigrao je na “velikom platnu” daleke 1972. godine, ali poslovna načela koja u njemu možemo naći, ako malo zagrebemo ispod površine – važe i danas.

Šta tu možemo da naučimo?

Bez ideje da se promoviše kriminal, hajde, na trenutak, da zamislimo direktora neke kompanije kao “kuma”.

1. Izgradite snažnu bazu.

Jednog dana, a taj dan možda nikada ne dođe, pozvaću te da učiniš nešto za mene” – Vito Korleone

Kao što Don Vito pažljivo gradi mrežu sopstvenog uticaja, slično bi trebalo da radite i vi. Ljudima oko vas često treba nekakva pomoć a da to nije moguće odmah izmjeriti, “naplatiti” ili tražiti kontra – uslugu zauzvrat. Tako što ćete im pomoći i učiniti nešto za njih, izgradićete dobre odnose koji, dugoročno, mogu donijeti kvalitetan reciprocitet. Partnerstva koja izgrade vrijeme, povjerenje i zajednička korist, čvršća su i vrednija od drugih.

2. Insistirajte na odgovornosti.

Šta je s tobom? Mislim da ti je omekšao mozak.” – Vito Korleone

Sjetite se, čim je Don Vito pokazao slabost prema neprijatelju – pokušali su da ga ubiju. Iako je poslovno okruženje često veoma zahtjevno, ne znači da su i posljedice tako drastične kao u filmu. Ipak, da biste bili uspješni u poslu, morate biti fokusirani na rezultate i insistirati na odgovornosti vaših saradnika. To ne znači da u poslu nema mjesta saosjećanju ili strpljenju, ali ako imate neodgovorne ljude oko sebe, na kraju će vam se to “obiti o glavu”, jer će, neminovno, uticati na vaš ukupni rezultat. Budite britki, iako je ponekad teško.

3. Ne unosite emocije.

“Nije lično, Soni. To je samo posao.” – Majkl Korleone

Kada je Santino Korleone odreagovao impulsivno, to ga je koštalo glave. Ipak, ako niste spremni da se ozbiljno nadmećete sa drugima, možda ne bi trebalo ni da se bavite biznisom. Morate biti spremni da hladne glave povlačite poteze koji vam se možda i neće svidjeti. Lijepo je i važno poštovati konkurenciju, ali treba biti i “hladnokrvni ubica” kada vidite mogućnost da se izdignete iznad njih. Tu nema mjesta egu i emociji. Ako možete da eliminišete konkurenciju – ne propustite šansu. Igrate da biste pobjedili, zar ne?

4. Budite odlučni.

U “Kumu” ima šokantnih momenata poput ubistava članova porodice. Međutim, ono što se tu mora poštovati je donova odlučnost. On povlači prave, neophodne poteze, i to u pravo vrijeme. Nemojte se libiti da “presječete” kada je neophodno, a trudite se da ohrabrite i članove vašeg tima da razmišljaju slično. U poslu nema mjesta oklijevanju, jer ono vodi ka propuštenim šansama.

5. Provodite vrijeme sa svojom porodicom.

“Da li provodiš vrijeme sa svojom porodicom? Zato što muškarac koji ne provodi vrijeme sa porodicom – nikada ne može biti pravi muškarac.” – Vito Korleone

Ne, nije pitanje, ne fali znak interpunkcije. Ovo je još jedan dobronamjerni savjet. Stalna jurnjava za poslom i projektima će vas, na duže staze, iscrpiti, a život će proći pored vas. Vrijeme koje ulažete u vašu porodičnu bazu i prijatelje, može vam pomoći da budete odlučniji i održite fokus. S vremena na vrijeme, sjetite se zbog koga radite to što radite i kakvi su vam motivi. Naravno, danas je teško pomiriti potpunu predanost poslu i porodični život, pogotovo kada upravljate preduzećem. Ipak, potrudite se da uz dobru organizaciju, delegaciju i moderne tehnologije, ostavite dovoljno vremena za vaše najdraže. Ako ikako možete, poslovne brige i probleme “ostavite na otiraču” ispred vrata.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Preporuka

Riješite današnji problem

Igrajte šah - Play chess online