Gentleman 1

Riječ džentlmen (eng. gentleman) označava čovjeka koji je lijepo vaspitan, ima lijepe manire, pristojno ponašanje i stil oblačenja.

Ova riječ se nekada često koristila, prije svega za ljude koji su se vodili određenim pravilima i koji su poštovali bonton. Vremena u kojima sada živimo su zaboravila na pojam džentlmenstva.

Važno je podsjetiti da bonton, ili lijepo ponašanje, predstavlja skup pravila koja mogu pomoći da u svakodnevnom životu i kroz razne situacije budemo pristojni. Svrha toga jeste da se prijatno osjetimo u društvu, da je drugima prijatno s nama i da kroz lijepo ponašanje ne uznemiravamo druge oko nas.

Kada su u pitanju muškarci, uz poštovanje bontona i tradicionalne manire kako da budete džentlmen na glasu, kao što su da pridržite kaput damama, ponudite svoj ako joj je hladno, brinite o ljudima koji izgledaju bolesno ili im treba pomoć, stanite sa strane i pustite druge da idu pred vama, otvarate vrata ženama, pratite ili vozite dame do kuće naročito noću, postoji još mnogo savjeta koji mogu pomoći "pravom gospodinu".

Kosta Miljković, stilista iz Banjaluke i profesionalni make up artist, smatra da se u današnje vrijeme deformisao pojam džentlmena, odnosno da maniri koje bi trebalo da imaju muškarci nisu više kao prije.

Prije svega, kako ističe Miljković, svaki muškarac bi trebalo da ima poštovanje prema damama, prema starijima od sebe, jer da bi neko bio poštovan, mora i on da poštuje druge.

Prema njegovim riječima, odjeća može učiniti da muškarac izgleda kao gospodin, ali njegovi maniri, ponašanje i unutrašnjost čine ga gospodinom. Kada je u pitanju stajling današnjih muškaraca, Miljković kaže:

"U posljednje vrijeme muškarci sve više daju značaja svom izgledu. Dobitna kombinacija je kada su fizički izgled i stil spojeni u jedno, odnosno kada je briga o tijelu nadograđena dobrim stilom. Mi imamo mnogo muškaraca koji rade na svom tijelu, ali im nedostaje stila kako bi izgledali svjetski."

Miljković smatra da kod nas još nema mnogo modno osviještenih muškaraca, te kaže da je zavladala era Instagrama i modnih blogera koji uspješno utiču na razvoj stila, te su ideje dostupne jednim klikom.

Postati džentlmenom nije teško ukoliko pripazite na svoj bonton, stil oblačenja i usvojite korisne savjete.

Tako je australijski sajt Today's Gentleman objavio savjete kako biti pravi džentlmen, a oni koji to savladaju sačuvaće džentlmenstvo od zaborava. Izdvojena su 20+1 savjeta:

 1. Budite nesebični i pažljivi. Ljubav prema drugima može se manifestovati na razne načine, makar i u najmanjim stvarima koje im činite, a to će na kraju stvoriti divno mjesto za vas u njihovim srcima. Vi ćete ih pobijediti. Pokažite interesovanje za druge ljude. Kada je prigodno, postavite im pitanja o njima.
 2. Budite iskreni. Kažite ono što mislite. Uradite ono što ste obećali.
 3. Izgledajte najbolje prije izlaska u javnost. Dobro se oblačite. Vježbajte. Zdravo se hranite.
 4. Ne budite aljkavi i nespretni. Budite uredni, naročito obratite pažnju na predmete koji se vide u javnosti, kao što su maramica, sat, torba, rokovnik, mobilni telefon i kišobran.
 5. Slušajte, saosjećajte i, koliko je to moguće, prihvatajte šta vam drugi pričaju. Slušaj pažljivo, posveti pažnju govorniku. Nikada ne prekidajte druge dok pričaju, ne stavljajte monopol nad razgovorom, ali uvijek doprinosite diskusiji. Ne raspravljajte se. Razmotrite argumente drugih.
 6. Ponašajte se i djelujte u skladu sa situacijom. Ne vičite, ne smijte se suviše glasno, budite umjereni.
 7. Govorite dubokim, muževnim glasom.
 8. Imajte samouvjerene gestove. Ne ponašajte se djetinjasto.
 9. Ne tračajte, ne govorite negativno o nekome, naročitio ne iza leđa.
 10. Ne žalite se! Ako imate neku zamjerku učinite to u četiri oka, nježno i u pravo vrijeme. Ne lovite tuđe greške. Uradite suprotno, pohvalite druge.
 11. Često se smijte, budite šarmantni. Ali zapamtite, osmjeh uvijek mora biti iskren i primjeren. Dame ne cijene namrgođene i mrzovoljne ljude u svom društvu.
 12. Uvijek imajte samokontrolu. Pravi gospodin kontroliše svoja osećanja. Dakle, nikada nije pijan, ne gura druge u redu za bisokop, ne pokazuje nestrpljenje.
 13. Ne dozvolite da se brzo uvrijedite. Ne budite osetljivi, ako vas neko uvrijedi priđite mu i popričajte na pravi način.
 14. Ne budite nervozni i izbirljivi, na primjer, s hranom. Ako ste upitani, ne odgovarajte galamom već neposrednošću.
 15. Ne koristite sleng, žargon, zvučne riječi, skraćenice sa četa, provincijalizme, fraze ili riječi koje ne razumije društvo u kojem ste. Ne koristite zagonetke i zbunjujuće izraze.
 16. Izbjegavajte teme koje su drugima nepoznate.
 17. Ne hvalite se pred drugima. Ne pričajte previše o sebi jer je to narcisoidno ponašanje.
 18. Kada nekoga sretnete na hodniku ili na ulici obavezno se pozdravite s tom osobom. Ne ignorišite ljude jer ćete djelovati kao snob.
 19. Nikada ne kasnite na sastanak.
 20. Kada vam neko zahvali, uvijek odgovorite "nema na čemu".

I na kraju ali ništa manje važno:

Saobraćajna (ne)kultura

Pod saobraćajnom kulturom podrazumijeva se način ponašanja učesnika u saobraćaju i njihovo poštivanje svih pravila i normi savremenog življenja u sredinama gdje se odvija saobraćaj.

Saobraćajna kultura se može posmatrati kao dio opšte čovjekove kulture i ista se izgrađuje u jednom dužem periodu od rane mladosti do poznih godina. Prema uslovima urbanog življenja, cijela populacija stanovništva određenog područja je uključena u saobraćaj, ili kao pješaci ili kao vozači.

Zato saobraćajna kultura predstavlja odraz življenja u takvoj sredini. Saobraćajna kultura stanovništva, jeste odraz opšte kulture, s tim da visok stepen saobraćajne kulture može podrazumijevati nizak stepen povređenih i poginulih stanovnika.

Nekultura, pa tako i ona saobraćajna, je lična stvar svakog pojedinca, ali zbog pojedinaca, u saobraćaju nerijetko stradaju nedužni. Isto tako, saobraćajna kultura se može definisati kao zbir stečenih navika i usvojenog obrazovanja u sastavu cjelokupne saobraćajne preventive. Parkiranje na zelenim površinama, mjestima obilježenim za invlidne osobe ili za osobe koje prevoze malu djecu treba najoštrije kažnjavati.

Godišnjim planom i programom škole treba da budu planirane i realizovane aktivnosti edukacije najmlađih učesnika u saobraćaju putem kojih bi se najmlađima prenosila pravila ponašanja u saobraćaju, propise i ulogu policajca te važnost poštivanja saobraćajnih znakova. 

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended