djeca i internet maltretiranje

Sajber maltertiranje, oblik maltretiranja koji se dešava posredstvom digitalne tehnologije, je postalo ozbiljan problem. Svako četvrto dijete starosti između 12 i 17 godina je iskusilo neku vrstu sajber maltretiranja.

Posljedice mogu biti ozbiljne: djeca postaju povučena i tajanstvena, njihov učinak u školi postaje lošiji, a mogu postati i agresivni, depresivni pa čak i skloni samopovređivanju.

Ali, čak i ako se dijete suoči sa problemom ove prirode, roditelji, pružanjem podrške u pravom trenutku i iniciranjem razgovora o samom problemu, mogu dosta pomoći. Želim da što više roditelja bude upućeno u to šta je zapravo sajber maltretiranje, kako da prepoznaju početne znake i kako da se izbore sa problemom.

Iako internet predstavlja virtuelnu mrežu, ne mogu se sve njegove opasnosti riješiti samo pomoću kompjuterske tehnologije. Neke stvari se jednostavno ne mogu zaustaviti ili zabraniti, a sajber malteretiranje je jedna od njih.

Međutim, samo zato što ne možemo uvijek zaštititi djecu od ovih prijetnji, ne znači da ne možemo da im pomognemo. U saradnji sa dečijim psiholozima širom svijeta, kompanija Kaspersky Lab je osmislila savjete o pružanju podrške žrtvama sajber maltretiranja.

Lisa Rajt (Lisa Wright), jedan od osnivača edukativne inicijative Webiket.com koja se bori protiv sajber maltretiranja, komentariše kako da riješimo problem sajber maltretiranja: „Zapamtite da uspostavljanje povjerenja i iskreni razgovori u ranoj fazi predstavljaju prve korake ka rješavanju problema sajber maltertiranja. Nakon toga, neophodno je da se izvrši procjena situacije i da se na osnovu nje razvije strategija za rješavanje samog problema sajber maltertiranja, ali i emotivnog stanja vašeg djeteta”.

Ovo su neki od savjeta:

  • Budite uvijek uz njih, bez predrasuda i osuda, već samo pokazujte ljubav. U ovom trenutku, neophodno im je da čuju da ćete biti tu da ih podržavate bez obzira na to šta se događa ili šta su uradili.
  • Ne umanjujte značaj incidenta. U ovom trenutku, to je najvažnija stvar u životu Vašeg djeteta. U stanju emotivne ranjivosti oni neće biti u mogućnosti da racionalno posmatraju problem, tako da treba da im stavite do znanja da razumijete ozbiljnost situacije i da je njihov bol potpuno opravdan.
  • Još uvijek nije pravo vrijeme za racionalnu diskusiju. Ne iznosite sumnju da je dijete izazvalo tu situaciju, čak i ako je to istina. To može stvoriti barijeru i Vaše dijete može pomisliti da ga ne razumijete.
  • Neophodno je da postoji iskreno saosjećanje. Važno je da Vaše dijete shvati da Vi razumijete kako se ono osjeća. Objasnite mu da ste i sami bili u sličnim situacijama, možda ne na internetu, već uživo, i da je bilo jako teško. Ne govorite da ste više patili ili da ste smogli snage da se sami izborite sa tim. Recite da ste u tom trenutku samo željeli da vas neko sasluša, razumije i bude sa vama.
  • Tek nakon što ste pridobili povjerenje vašeg djeteta, a za ovo je neophodno vrijeme i nikako ga ne treba požurivati, možete da počnete da razgovarate o incidentu. Nemojte sumnjati u ono šte će Vam Vaše dijete ispričati. Pustite dijete da povede priču, da Vam ispriča o problemu sopstvenim rječima. Važno je da dijete samostalno podijeli svoj problem sa Vama.

Sumirajući ove smjernice, Keron Malen (Caron Mullen), sajber psiholog, je izjavila: „Sajber maltretiranje je složen problem koji zahtjeva različite pristupe. Strateški pristup pružanju podrške emotivnom stanju djeteta je veoma bitan. Kao kratkotrajno rješenje, dostupni su praktični savjeti kako da pomognete djetetu da se na pozitivan način izbori sa najtežim momentima bez pribjegavanja rješenjima koje mogu pogoršati problem. Dugoročni cilj je da djeca izgrade određenu vrstu izdržljivosti na ovakve situacije, omogućujući im da se izbore sa problematičnim društvenim situacijama bez posljedica na njihovu psihu. Međutim, prvi i najvažniji korak jeste da roditelj pridobije povjerenje djeteta kako bi dijete moglo da podjeli problem, i da zatim zajedno rade na kreiranju plana za njegovo rješavanje".

Tokom diskusije o ovom problemu, Aleksandar Erofejev (Alexander Erofeev), glavni marketing direktor u kompaniji Kaspersky Lab je izjavio: „Riječi, iskrene riječi, ljubavi i podrške, mogu da pomognu. Ovo je ključna stvar koju želimo da promovišemo u našoj borbi protvi sajber maltertiranja. Ovo nije samo naše mišljenje: tako misle i brojni svjetski psiholozi koji su uključeni u našu kampanju. Sajber maltretiranje postoji svuda gdje ima pristupa internetu – a to podrazumjeva praktično čitavu planetu. Zbog toga želimo da roditelji širom svijeta znaju kako da se adekvatno izbore sa ovim problemom".

Kao dio kampanje protiv sajber maltretiranja, kompanija Kaspersky Lab je lansirala novi interaktivni portal Words Can Save koji sadrži informacije o ovom problemu i služi kao vodič za roditelje u otkrivanju prvih znakova sajber maltretiranja kod svog djeteta. Portal wordscansave.me pomaže roditeljima da razumiju koliko je bitno da budu pored svoje djece i da im pruže podršku pravim rječima.

Izvor: Kaspersky Lab


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended