sinergija

Svjetska ekonomska situacija daje lažnu sliku da će, iz straha za sopstvenu sigurnost, (ne)zaposleni pristati na skoro sve, samo da zadrže postojeći ili dobiju bilo kakav posao. Ovo nije tačno. Naprotiv − kvalitetan radnik je još više svjestan svoje vrijednosti na tržištu rada ako posjeduje dodatna znanja i sposobnosti. Šta poslodavac tada može da učini?

Da odigra pametno i uloži u postojeće resurse: u svoje zaposlene. Naravno da je unapređivanje znanja i rada zaposlenih trošak, ali se ovo ulaganje vrlo brzo može pokazati kao odličan potez. Pritom, poslodavac „dobija” specifično orijentisane zaposlene koji će na najbolji način unaprijediti postojeće poslovanje.

U šta treba ulagati?

Postoje sredstva, postoji dobra volja, ostaje još najvažnije pitanje: u šta uložiti? Poslodavci često traže brze rezultate, a to nekada nije izvodljivo. Zato, za početak, novac treba usmjeriti na tri „strane”.

Svakako uvijek treba uložiti u tehnologiju, odnosno − opremljenost, jer zaposleni tada rade brže, lakše i bivaju zadovoljniji. Motivacija ne postoji ako rade na kompjuterima lošijim od onih koje imaju kod kuće. Službeni telefon ima svoju jasnu namjenu, ali ne treba zanemariti ni emocionalnu vrijednost. On je statusni simbol kako zaposlenih, tako i cijele kompanije.

Zatim, izmjenama u strukturi same firme otvara se prostor i put za napredovanje zaposlenih, a to je odlična motivacija. Ukoliko zaposleni znaju da će ih sopstveno zalaganje odvesti na viši položaj (s većim primanjima), biće proaktivniji, promišljeniji i donosiće hrabrije odluke. Zato je ulaganje u bonuse i nagrade jedan od načina da se zaposleni stimulišu.

Konačno − nijedan profesionalac ne zna sve, posebno ako je oblast poslovanja specifična. Zbog toga je edukacija odlično rješenje. Naravno, uvijek postoji strah (poslodavca) da će zaposleni tada potražiti i drugi posao. Ali šta ako se njihova znanja ne unaprijede, a oni ostanu u kompaniji? Koliko će to koštati? Sa druge strane, ako zadovoljni zaposleni ipak nađe novo radno mjesto, o prethodnom poslodavcu imaće samo riječi hvale, što je besplatna reklama „iz prve ruke”.

Vrijeme koje zaposleni provedu na treninzima i u radionicama inicijalno jeste trošak, ali će se višestruko vratiti. Između ostalog, sami zaposleni će kasnije osjećati potrebu da pokažu da je ulaganje u njihovo znanje odlična investicija.

Američko udruženje za edukaciju i razvoj (ASTD) sakupilo je informacije iz 2500 kompanija koje su organizovale edukaciju za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da su, u kompanijama koje su sukcesivno organizovale treninge, zaposleni zadatke kasnije obavljali brže, probleme rješavali lakše i smirenije, a potreba za spoljnim saradnicima svela se na minimum. Profit kompanija skočio je za, u prosjeku, 24%, što se pozitivno odrazilo i na primanja zaposlenih.

Nedoumica više nema. Potrebno je samo istražiti koja vrsta obuke je po mjeri kompanije i njenih ciljeva. Motivisani i edukovani zaposleni su ti koji će od kompanije stvoriti lidera i pobijediti u tržišnoj utakmici.

Idite i korak dalje...

Bez obzira da li ste godinama na rukovodećoj poziciji ili ste od nedavno u menadžmentu, osim obuka, postoji nekoliko stavki kada je motivacija i odnost prema zaposlenima u pitanju a koje treba da znate. Evo pet provjerenih savjeta iz prakse uspješnih menadžera.

NJEGUJTE TIMSKI DUH

Vaš zadatak je da nadgledate zaposlene. Prvo što morate znati jeste da oni čine tim, a ne više individua. Iako im se obraćate pojedinačno i svako od njih snosi odgovornost za svoje aktivnosti, vi treba da obezbjedite atmosferu povjerenja i brige da posao u cjelini bude urađen kako treba. Kao menadžer, vi ste kohezivni faktor.

BUDITE DOBAR SLUŠALAC

Dio menadžerskog posla je i da svakodnevno sluša svoj tim. Biti dobar slušalac ključ je u sticanju povjerenja među zaposlenima i osigurava njihovu otvorenost. U protivnom postoji šansa da propustite neki dobar savjet ili ideju. Interesovanjem da jednom čujete nedoumice svojih kolega možete preduprediti stalno zapitkivanje o tome kakav rezultat od njih očekujete.

INSPIRIŠITE SVOJ TIM

Tim treba da činite snažnim, a ne, kao što se često dešava, uplašenim. Ukažite povjerenje tako što ćete im dodjeljivati zadatke od kojih mnogo toga zavisi. Tako će njihova motivacija porasti. Ukoliko zadaci budu usklađeni sa njihovim interesovanjima ili ekspertizom, budite sigurni da će se osjećati cjenjenim i potrebnim kompaniji.

POSTAVLJAJTE ZADATKE KOJI VODE KA CILJU

Morate biti spremni da “predate palicu” članovima tima, ali ne prije nego što tačno utrvdite šta hoćete od svakog pojedinca. Prepuštajte odgovornost pametno: dodjeljivanjem zadataka sa ciljevima. Precizno definisan cilj daje zaposlenom jasan smijer i osjećaj da njegov ili njen rad ima svrhu, što, automatski, izvršenje zadatka čini lakšim.

GRADITE ODNOSE, NE PRIJATELJSTVA

Rad na odnosima sa zaposlenima razlikuje se od njegovanja prijateljstava. Vodite računa o tome koliko ste bliski sa ljudima iz profesionalnog okruženja. Ne dozvolite sebi da postanete drugovi. Držati ljude na profesionalnoj distanci olakšava vam donošenje delikatnih odluka, kao što su delegiranje zaduženja, kritikovanje ili otpuštanje kolega. Ovo ne znači da sve vrijeme morate biti rezervisani. Naprotiv, u dobroj atmosferi se bolje radi. Nasmijte se šali koju čujete od kolega, ali znajte gdje su granice.

Ove savjete primjenjujte kad god i gdje god možete. Razmislite i vidjećete da je veliki dio naših svakodnevnih aktivnosti vezan za definisanje zadataka i građenje odnosa. Menadžment uopšte ne mora da bude stresan i težak posao, kakvim se često čini.

Džek Velš, dugogodišnji CEO kompanije General Electric je govorio da – kada izaberete prave ljude i date im odriješene ruke gotovo da i ne morate da upravljate. Kako se postaje uspješan menadžer? Najprije, ne gubite vrijeme na teoriju – steknite praktične vještine i bićete primjećeni u svakom poslu.

Menadžerska fotelja uopšte nije tako daleko.

Telegraf.rs


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online