vodja projekta

Uspjeh i napredak svake firme zavisi od brzine kojom se prilagođava tržištu. Da bi posao napredovao mora da postoji jasan plan. „Ukoliko želite da proverite rad i uspjeh svoje kompanije ili svog sektora, to možete učiniti vrlo lako i brzo”, tvrdi Džozef Gedgad, konsultant u poslovanju i marketingu. „Dovoljno je da zatražite od vlasnika da napiše svoj biznis plan na jednoj strani.” Iz tog jednostavnog zahtjeva možete saznati dve stvari: da li ima plan i može li da navede koji su ciljevi i etape tog plana.

Veliki broj poslovođa, preduzetnika i direktora nije u stanju da valjano izvrši taj zadatak i upravo tada nastaju problemi. Ako posao ne napreduje, to automatski znači da nazaduje. Stagnacija ne postoji. Posmatrajte to kao vozilo koje se zaustavilo na uzbrdici bez kočnice. Ako nastavite da sjedite u njemu vratićete se na početak. Da biste ih zaustavili treba vam uigrana grupa ljudi ili individualac koji će vas pokrenuti.

Taj individualac na koga se možete osloniti je upravo menadžer projekta. Izračunato je da kvalitetan menadžer projekta može povećati profitabilnost svog preduzeća za preko 250%. Samim tim, zarada koja se može ostvariti na ovoj poziciji je podjednako visoka.

Uloge menadžera projekta:

Kapetan broda

Predvidjeti neki problem znači već biti na polovini puta do njegovog rješavanja. Posmatrajmo to kao rafting. Ako znate kuda idete, koje su potencijalne krivine i gdje je rijeka najuzburkanija, možete da pripremite sve osobe u vašem čamcu da pravovremeno reaguju na najbolji način. Isto je i u poslu. Kao menadžer projekta vi kontrolišete situaciju, pravite plan i vodite svoj tim ka uspjehu.

Detektiv

Marketing i PR timovi vam ne mogu mnogo pomoći ako iza njih ne stoji kvalitetan proizvod ili usluga. Zato su menadžeri projekta poput detektiva koji pronalaze i otkrivaju najbolji način da se posao uradi. Pronalaze ključne elemente i tragove koji vode do rješenja zagonetke. Na poziciji menadžera imate svoj tim koji vam pomaže, a vi određujete u kom pravcu će se svako od njih kretati. Kada jednom pronađete formulu kvaliteta, a odstranite sve ono što koči posao, vaš cilj je dostignut.

Cezar

Kao menadžer projekta, vi ste vojskovođa. Vi ste strateg i imate plan. Tržište je stalna borba, a vi tačno znate kako i kada treba u nju da se uključite i sa koje strane da napadate. Vi znate kako da održite govor koji će motivisati cijeli vaš tim da se bori. Vi vodite vaš tim i vi pobjeđujete. To su podjednako važne odlike menadžera.

Mentor

Cilj svakog projekta je, između ostalog, i učenje. Članovi vašeg tima treba da iz svakog postupka nauče nešto novo. Vi kao njihov mentor ih vodite kroz puteve znanja.

Zvijezda

Jednom kada se dokažete kao uspješan menadžer projekta vi postajete zvijezda i sva vrata vam se otvaraju. Mogućnosti su tada nebrojive, a izbor je samo na vama. Kada se pročuje da brzo i lako rješavate probleme, svaka firma će poželjeti da vas ima kao vođu makar na jednom projektu. To će vam donijeti nova iskustva, ali i dodatnu zaradu.

Kako možete da postanete uspješan menadžer projekta?

Znanja i vještine koje su vam potrebne za ovaj posao možete dobiti putem raznih specijalizovanih obrazovnih programa, kakav je, na primjer, jednogodišnji edukativni program u oblasti menadžmenta projekata.

Izbjegnite greške pri vođenju projekta!

Ako želite da budete uspješan menadžer projekta, nije dovoljno samo znanje iz oblasti kojom se bavite. Da biste bili uspješan lider, potrebno je da umijete pravilno da komunicirate sa ljudima.

Čak i najbolji i najiskusniji u svom poslu griješe. Ponekad su to pogrešne procjene, ponekad nedovoljno razvijen plan i strategija djelovanja. Ali, velika greška može da bude i samo jedna rečenica izgovorena na pogrešan način. Ukoliko se nalazite na odgovornoj poziciji kao što je vođa (menadžer) projekta, najmanji previd može vas mnogo koštati. Zato je nužno da znate kako da na pravi način ispravljate takve greške. I još bitnije ‒ kako da iz njih nešto naučite.

Ovo su neki od savjeta kako da na najbolji način preduprijedite ili ispravite takve greške.

Potrudite se da budete apsolutno jasni.

Mnoge izjave date u žurbi najčešće postanu izvor problema. U želji da budu efikasniji, vođe projekta često pokušavaju da što prije prođu kroz referentne tačke i bitne djelove strategija. Iako su kratke poruke nekad dobar vid komunikacije, ovo je klizav teren, naročito ako se koriste na bitnim sastancima i dogovorima.

Ukoliko ste napravili ovakvu grešku, bitno je da aktivno saslušate kritike. U njima često leže i uzroci i rješenja. Izvucite originalne komentare i koristite ih kako biste uvidjeli gde je korjen problema. Na taj način možete da odredite koji dijelovi vašeg plana ipak zahtjevaju više vremena i objašnjenja.

Objasnite podtekst, čak i kad smatrate da je jasan.

U svojoj knjizi „Creativity, Inc.” predsjednik kompanije Pixar, Ed Ketmul, opisuje dan kada je najavio cijeloj kompaniji da ih Disney preuzima: „Ustao sam i uvjerio ih da se Pixar neće promijeniti. To je bila jedna od najglupljih stvari koje sam ikada izgovorio.” Ono na šta je Ketmul zapravo mislio jeste da su Pixarova načela i kultura dobro zaštićeni u ugovoru sa kompanijom Disney. Ali, neki od zaposlenih su frazu „neće promijeniti” shvatili vrlo doslovno. Kako su promjene nužne i neminovne, ti zaposleni su se vrlo brzo razočarali, prigovarajući mu sa: „Rekli ste da se Pixar neće mijenjati.”

Čak i iskusni lideri prave greške. Bitno je da ih na vrijeme uvidite i da ih na pravi način ispravite. Prije svega, bitno je da priznate da ste napravili grešku. Zatim mirno i jasno objasnite prave namjere. Ali i naučite da sljedeći put dobro razmislite na koji način ćete objaviti nešto važno.

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte.

Ketmul u svojoj knjizi piše da je morao da održi još tri govora za sve zaposlene u firmi kako bi objasnio svoj pomenuti komentar. Nakon trećeg, napokon mu je uspjelo. Zasigurno je mnogo veći bio broj privatnih sastanaka i razgovora sa zaposlenima i ostalim direktorima.

Dakle, nakon što ste napravili grešku, budite spremni da ispravnu poruku ponavljate više puta. Ne zaboravite da ne smijete da budete frustrirani zato što to radite iznova. Ako budete uzrujano negirali svoje riječi, to neće riješiti problem.

Ketmul daje još jedan koristan savjet: na svaku negativnu izjavu treba da ide šest pozitivnih. Vašem timu je potrebno ponavljanje kako bi izmjenili perspektivu. Ponavljanje je ujedno najvažnije za svakog dobrog vođu projekta.

Ako želite da budete uspješan menadžer projekta, nije dovoljno samo znanje iz oblasti kojom se bavite. Na primjer, to što dobro poznajete finansije, ne znači da ćete biti uspješan menadžer projekta u banci.

Da biste bili uspješan lider, potrebno je da umijete pravilno da komunicirate sa ljudima, da koristite alate za uspješno vođenje projekata i timova.

Pronašao sam interesantne skripte na ovu temu i sa zadovoljstvom ih dijelim sa vama. 

folder zip

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended