lider01

Pravi lider zna da su unapređenje, povećanje plate ili bonus najbolji načini da se pokaže zaposlenom koliko ga firma cijeni i koliko joj je potreban.

Harvard Business review (https://twitter.com/HarvardBiz) je nedavno objavio studiju koja je pokazala da više od 50 odsto od 20 000 ispitanika tvrdi da ih njihovi pretpostavljeni dovoljno ne poštuju. Problem je očigledno što nedovoljno menadžera ima svijest o tome koliko uzajamno uvažavanje između menadžmenta i zaposlenih u praksi znači.

Jedna druga studija pokazala je da 60 odsto menadžera smatra da su prezauzeti da bi bili učtivi, 29 odsto tvrdi da se ponaša kao i ostali lideri u organizaciji, a 4 odsto je priznalo da ne poštuje svoje zaposlene jer, prosto, mogu da se tako ponašaju. Ako ste lider u svojoj organizaciji, treba da znate da će neki jednostavni postupci povećati zadovoljstvo i produktivnost vašeg sektora. Evo nekoliko provjerenih savjeta iz prakse:

Budite prisutni

Ne potcjenjujte moć fizičkog prisustva. Potrebno je da budete uz svoje zaposlene, da šetate po kompanijskim prostorijama. Ne možete stalno komandovati sjedeći za stolom. Vaši zaposleni treba da vas vide i vi treba da vidite njih.

Fokusirajte se na svoj tim

Trudite se da sebe gurnete u drugi plan i saznate što je moguće više o svojim saradnicima. Pitajte šta ih muči. Interesujte se za probleme koji ne mogu da riješe. Korporativna komunikacija je hijerarhizovana, a trebalo bi da bude interaktivnija. Zato se potrudite da budete otvoreni za pomoć.

Budite učtivi

Ne košta mnogo vremena da kažete „molim vas”, ili „hvala”, a tako ćete pokazati da cijenite tuđi trud. Uljudnost ne bi smjela da bude rijetka pojava, iako u korporativnom životu često jeste.

Ne zaboravite da se smiješite

Kao lidera svakodnevno vas posmatraju i vaš stav se prenosi na zaposlene. Kada ste neraspoloženi, potrudite se da budete pozitivni i ohrabrujte ostale osmjehom. Naravno, nemojte pretjerivati. Neka vaš entuzijazam bude „zarazan”, ali uvijek u granicama dobrog ukusa.

Posvetite svojim saradnicima punu pažnju

Ne postoji veće nepoštovanje od ignorisanja. Kada vam se neko od zaposlenih obrati, nemojte istovremeno pisati mejl ili odgovarati na telefonske pozive. Posvetite se dijalogu. Prihvatljivo je, naravno, da vam je potrebno minut-dva da završite aktivnost u kojoj vas je zatekao saradnik i svako će vas za toliko sačekati bez nervoze.

Uvijek zahvalite

Jednostavna poruka ili mejl u kome zahvaljujete zaposlenom na dodatnom zalaganju uticaće pozitivno da se ova dobra praksa kod njih i nastavi.

Pružite dobrodošlicu novim kolegama

Budite predusretljivi kada dobijete nove saradnike. Njima će biti potrebno duplo više pažnje i podrške da se snađu u novom okruženju. Ako ima mogućnosti, organizujte i mali koktel ne biste li im dali do znanja da dolaze u prijateljsko okruženje.

Promovišite kulturu poštovanja

Nagrađujte one koji su zaslužili. Pravi lider zna da su unapređenje, povećanje plate ili bonus najbolji načini da se pokaže zaposlenom koliko ga firma cijeni i koliko joj je potreban.

Ako želite da postanete dobar menadžer, pridržavajte se ovih savjeta. Dobar primjer na koji se zaposleni ugledaju nema cijenu. Ne plašite se da ćete učtivošću preći u zonu drugarstva, jer to su dva potpuno različita odnosa. Obraćajte se zaposlenima onako kako biste željeli da se drugi obraćaju vama.

---------------------------------------------------------------------------

Žena lider mora da ima ovih 6 osobina!

Istraživači konsultantske kompanije za upravljanje talentima Caliper pokušali su da otkriju postoje li određene karakterne osobine koje se povezuju sa uspjesima žena lidera.

Po najnovijim podacima, samo u SAD žene čine preko 51 odsto rukovodećeg kadra. Pa ipak, ovi očigledni kvaliteti nježnijeg pola još uvijek nisu dovoljno eksponirani.

Istraživači konsultantske kompanije za upravljanje talentima Caliper pokušali su da otkriju postoje li određene karakterne osobine koje se povezuju sa uspjesima žena lidera. Sve ispitanice obuhvaćene istraživanjem nalaze se na seniorskim pozicijama, sa iskustvom u rukovođenju odsjecima za marketing, istraživanje i razvoj i prodaju.

Nizom anketa otkriveno je šest ličnih osobina koje su povezane sa postizanjem izuzetnih rezultata, a svojstvenih ženama. To su:

 • Asertivnost: Žene su direktne u komunikaciji i prilagođavaju se stilu sagovornika
 • Agresivnost: Žene donose konstruktivnu emocionalnu komponentu potrebnu za kretanje projekata napred.
 • Snaga ega: Žene su jake, otporne i sposobne da odgovore na izazove
 • Empatija: Žene su sposobnije da pokažu razumijevanje i uspostave odnos prema tuđim osjećanjima
 • Tolerantnost na stres: Žene se dobro osećaju u okruženju visokog stresa
 • Energičnost: Žene unose vitalnost i entuzijazam u tuđe dvorište.

Čini se da je žena koja “nema dlake na jeziku”, koja je otporna na stres, spremna za rad u timu, ali i sposobna da pokaže saosjećanje, najbolji izbor za lidera u modernom radnom okruženju.

Stoga nije ni čudno da su neke od vodećih IT lidera upravo iz redova dama. Šeril Sendberg, Meg Vitman, Marisa Mejer, Melinda Gejts − na čelu mnogih giganata su žene. Štaviše, neke od njih su odgovorne za ogromne uspjehe i preokrete u kompanijskom poslovanju. Takav je, na primjer, slučaj sa Marisom Mejer, koja je od preuzimanja Yahooa uspjela da kupi čak 24 odsto akcija Alibabe, što će donijeti prihod od čak 10 milijardi USD.

Odavno je jasno da žene na pravi način kombinuju strast i organizovanost. Međutim, to nije sve. Uz pravo obrazovanje i viziju, u bliskoj budućnosti će sve više žena zauzimati rukovodeće pozicije. Dakle, muškarci − radite više na sebi, utakmica još traje.

Vezani tekstovi:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.lideri, Lideri, Marisa Majer, Meg Vitmen, Melinda Gejts, Šeril Sandberg, Uspeh, Yahoo, Žene


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended