los posao

Šefova nema u blizini, posao bi baš mogao i pričekati ili ga nema, a vi ne znate ni sami šta bi sa sobom. Već ste 100 puta otvorili sve naslovnice portala, pročitali sve nove vijesti, najmanje desetak puta odigrali omiljenu igricu, prelistali omiljene forume, pročitali blogove, razmijenili novosti sa prijateljima na Facebooku, čuli se sa svom rodbinom i prijateljima telefonom, vidjeli stanje na berzi i sl., ali opet vam do kraja radnog vremena treba još nekoliko časova.

Kako izdržati?

Dosada na poslu ubija efektivnost rada, a dosadu na poslu mnogi smatraju pravom bolešću koja nije ništa manje opasna od fenomena preopterećenja. Mnogi radnici zapravo tokom cijelih radnih dana simuliraju rad, ostaju duže na poslu, a zapravo ne rade ništa, jer su uvidjeli da je forma u mnogim kompanijama važnija od sadržaja.

Ali, ipak na stranu sa takvima, dosada na poslu izaziva frustraciju i depresiju. Autor knjige "They are seriously underchallenged" Peter Werder, navodi da su tokom pisanja njegove knjige otkrili da 15% zaposlenih u samo jednoj kompaniji pati od dosade što ih čak više izmori nego da su radili čitav dan i doprinosili efikasnom poslovanju.

Dosada se najčešće događa ili zbog toga što nemate šta raditi ili ste prerasli posao koji obavljate. Ukoliko nemate šta raditi, zanimaciju na poslu si trebate potražiti sami, ali ukoliko ste prerasli posao, znači da vas on više ne ispunjava, jer ste ga u potpunosti savladali i obavljate ga rutinski. Kod oba slučaja dobro bi bilo uzeti vrijeme dosade za donošenje važnih odluka.

Šta učiniti?

Ukoliko imate puno iskustva u nekom području - krenite pisati - ponudite svoju ekspertizu stručnim časopisima ili portalima koji će vrlo vjerovatno prihvatiti saradnju. Kolege će vas prihvatati kao stručnjaka, osjetićete se korisnije na radnom mjestu, a i samopouzdanje će vam porasti. Svoje dragocjeno iskustvo uvijek možete podijeliti sa kolegama (ako su zainteresovani). 

Imate li toliko puno sati slobodnog vremena, stignete razmišljati o pokretanju sopstvenog poslovanja, vremena imate na pretek, pa možete sastavljati poslovne planove, surfati internetom u potrazi za sličnim iskustvima, konkurencijom i sl. Takođe, možete posjetiti stranice za traženje novoga ili dopunskog zaposlenja.

Vrijeme dosade možete iskoristiti za preuređenje kancelarije, razmještaj, bacanje nepotrebnih papira i organizaciju ili čišćenje računara. Pravo vrijeme je za organizovanje dokumenata, brisanje onih koji vam nisu potrebni i izradu obaveznog back upa.

Dosadne sate možete skratiti čitajući omiljene knjige, učeći strane jezike ili pohađanjem nekih sličnih on-line kurseva. Ako vam je toliko dosadno da ne možete izdržati više niti dana na poslu, a materijalne prilike vas ne tjeraju na to - dajte otkaz i pokušajte se pronaći na drugome mjestu.

Hm, ne, ništa od navedenog...

Za sve one kojima odlazak na posao predstavlja najgoru noćnu moru, vrijeme na radnom mjestu izgleda kao vječnost, a dosada opasno prijeti da ih ubije, napravljen je set za preživljavanje "mrskog posla".

Na neinspirativnom poslu život prolazi brzo, a dani traju kao vječnost. Ako biste radije bili u kavezu sa lavovima nego na poslu, onda su ovo korisni rekviziti za prekraćivanje radnog vremena:

 1. 1. Vještačke oči koje se lijepe na kapke tako da se nesmetano može uživati u snu i bez remećenja REM faze tokom radnog vremena, a osim toga služi i kao odlična zaštita od zračenja CRT/LCD/LED monitora.
 2. 2. Kalendar sa dezorganizatorom u kome su označeni samo petak, subota i nedelja.
 3. 3. Šuriken vizit karte za gađanje meta u pokretu, za vježbanje motoričkih sposobnost.
 4. 4. Detaljno uputstvo za pravljenje samostrela od sitnog kancelarijskog inventara i potreban materijal.
 5. 5. Sveska žvrljara za dosadne sastanke.
 6. 6. Uputstvo za savijanje aviončića od poslovne dokumentacije za brzi protok informacija u okviru kampanje.
 7. 7. Koverta sa unaprijed pripremljenim otkazom (u slučaju napada hrabrosti).
 8. 8. Tabak specijalno zgužvanih papira za ideje koje bi svejedno završile u košu.

Set za preživljavanje "mrskog posla" napravljen je u okviru kampanje "Kako preživjeti grozan posao ili pronaći bolji" i satiričnog je karaktera, pa vas molim da ga tako i shvatite.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online