U današnjem svijetu, pitanje o reviziji školskih sistema postaje sve važnije, dok se suočavamo s izazovima i preprekama koje ograničavaju napredak naše djece.

Napoleon Hill, autor čuvene knjige "Nadmudrivanje sa Đavolom", postavio je temeljna pitanja o tome kako poboljšati obrazovni sistem i dobio je šokantne odgovore.

Kroz njegov pronicljiv pristup, ističu se ne samo slabosti, već i izazovi koji sprečavaju pravilan razvoj i obrazovanje mladih.

Dok preispitujemo postojeće modele, suočavamo se s ključnim pitanjem: koje korake možemo preduzeti da bismo prevazišli ove prepreke?

U ovom tekstu istražujemo konkretne ideje iz knjige Napoleona Hila koje bi mogle transformisati naš obrazovni sistem i voditi ga ka svijetloj budućnosti.

U nastavku slijedi detaljan popis promjena inspirisanih Američkim autorom Napolenom Hil-om iz knjige "Nadmudrivanje sa Đavolom", koje bi mogle unaprediti naš obrazovni sistem i usmjeriti ga ka boljoj budućnosti.

Detaljan popis svih promjena koje bi poboljšale državni školski sistem

 1. Promjeniti postojeći sistem dajući djeci vodeću ulogu u nastavi umjesto da slijede ortodoksna pravila kojima je svrha samo prenositi apstraktno znanje. Neka učitelji budu učenici, a djeca učitelji.
 2. Svu nastavu, koliko je moguće, prilagoditi jasnim metodama tako da djeca mogu učiti kroz djelovanje i usmjeravati nastavu tako da svako dijete bude angažovano u određenom obliku praktičnog rada povezanog sa svakodnevnim životnim problemima.
 3. Zamisli su početak svih ljudskih dostignuća. Poučavati sve učenike kako prepoznati praktične zamisli koje im mogu koristiti u sticanju svega što zahtjevaju od života.
 4. Poučavati učenike kako mudro trošiti i koristiti vrijeme te, iznad svega, poučavati istinu da je vrijeme najveća vrijednost dostupna ljudskim bićima, a istovremeno i najjeftinija.
 5. Poučavati učenike osnovnim motivima koji utiču na sve ljude i pokazati im kako ih koristiti u sticanju životnih potreba i luksuza.
 6. Poučavati djecu o zdravoj ishrani, koliko jesti i kakav je odnos između pravilne ishrane i dobrog zdravlja.
 7. Poučavati djecu istinskoj prirodi i funkciji seksualne emocionalnosti i, najvažnije, poučiti ih da tu emociju mogu pretvoriti u motivacionu silu koja ih može podići do visina dostignuća.
 8. Poučavati djecu da budu jasna u svemu, počevši od izbora jasne, glavne svrhe života!
  Poučavati djecu o prirodi i mogućnostima za dobro i zlo u načelima navika, koristeći ilustracije koje prikazuju svakodnevna iskustva djece i odraslih.
 9. Poučavati djecu kako navike postaju utvrđene usljed zakona hipnotičkog ritma i već u nižim razredima uticati na njih da prihvate navike koje će podstaći nezavisno razmišljanje!
 10. Poučavati djecu razlici između privremenog poraza i neuspeha te im pokazivati kako da traže sjeme jednake dobrobiti koja dolazi sa svakim porazom.
 11. Poučavati djecu da bez straha izražavaju sopstvene misli te po volji prihvataju ili odbacuju tuđe zamisli i uvijek zadržavaju privilegiju oslanjanja na sopstveno prosuđivanje.
 12. Poučavati djecu da brzo donose odluke te da ih mjenjati polako i nevoljno, ako i uopšte, ali nikada bez jasnog razloga.
 13. Poučavati djecu da je ljudski mozak instrument kojim čovjek prima energiju iz velikog prirodnog skladišta, organizovanog u jasne misli; da mozak ne razmišlja, nego služi kao instrument za tumačenje podsticaja koji izazivaju mišljenje.
 14. Poučavati djecu vrijednosti harmonije u njihovom umu te da je ta harmonija ostvariva samo putem samokontrole.
 15. Poučavati djecu o prirodi i vrijednostima samokontrole.
 16. Poučavati djecu da postoji zakon rastućih prinosa koji je moguće i potrebno primjenjivati po navici, uvijek pružajući više usluge i bolju uslugu kao što se od njih očekuje.
 17. Poučavati djecu istinskoj prirodi Zlatnog pravila i, najvažnije, pokazivati im da, primjenom tog načela, sve što čine drugome i za drugoga, istovremeno čine sebi i za sebe.
 18. Poučavati djecu da ne bi trebala imati mišljenje koje nije zasnovano na činjenicama ili vjerovanjima koja je moguće prihvatiti kao činjenice.
 19. Poučavati djecu da cigarete, alkohol, narkotici i pretjerano uživanje u seksu uništavaju moć volje te vode navici bezumnog lutanja. Nemojte zabranjivati ta zla - samo ih objasnite.
 20. Poučavati djecu opasnostima vjerovanja u bilo šta samo zato što tako kažu njihovi roditelji, vjerski vođe ili neko drugi.
 21. Poučavati djecu suočavanju sa činjenicama, bile one prijatne ili neprijatne, bez posezanja za izgovorima ili opravdanjima.
 22. Poučavati djecu da koriste svoj šesti osjećaj putem kojeg se u njihovom umu pojavljuju zamisli iz nepoznatih izvora i pažljivo razmatraju takve zamisli.
 23. Poučavati djecu o punoj važnosti zakona kompenzacije, kako ga je objasnio Ralph Waldo Emerson, i pokazivati im kako taj zakon funkcioniše u malim, svakodnevnim životnim pitanjima.
 24. Poučavati djecu da je jasnoća svrhe, podržana jasnim planovima i primjenjivana istrajno i kontinuirano, najefikasniji oblik molitve koji je dostupan ljudskim bićima.
 25. Poučavati djecu da se prostor koji zauzimaju u svjetu jasno mjeri kvalitetom i količinom korisnih usluga koje pružaju svijetu.
 26. Poučavati djecu da ne postoji problem koji nema adekvatno rješenje i da je to rješenje često moguće pronaći u okolnostima koje stvaraju problem.
 27. Poučavati djecu da su njihova jedina ograničenja ona koja postavljaju sopstvenom umu ili dozvoljavaju drugima da im ih postave.
 28. Poučavati ih da čovek može postići sve što može zamisliti i vjerovati!
 29. Poučavati djecu da su sve škole i svi udžbenici elementarna sredstva koja mogu biti korisna u razvoju njihovog uma, ali da je jedina istinski vrijedna škola veliki Univerzitet života u kojem čovjek ima privilegiju učiti iz sopstvenog iskustva.
 30. Poučavati djecu da uvijek budu iskrena prema sebi i, budući da ne mogu udovoljiti svima, neka vješto udovoljavaju sebi.

Da li je u državnom obrazovnom sistemu potrebno sprovesti dodatne promjene?

Među ostalim neophodnim promjenama u programima svih državnih škola je uvođenje sveobuhvatnog predmeta psihologije harmonične komunikacije među ljudima. Sva djeca treba da nauče kako da se predstavljaju u životu sa što manje tenzija.

Svaka državna škola bi trebalo da podučava principe individualnog dostignuća koji omogućavaju postizanje finansijske nezavisnosti.

Školski časovi bi trebalo da budu ukinuti.

Treba ih zameniti okruglim stolom ili konferencijskim sistemom kakav koriste poslovni ljudi. Svi učenici bi trebalo da dobiju individualne lekcije i smjernice u vezi sa temama koje nije moguće odgovarajuće predavati u grupama.

Svaka škola bi trebalo da ima grupu pomoćnih nastavnika koju bi činili poslovni ljudi i stručnjaci, naučnici, umjetnici, inženjeri i novinari koji bi prenosili praktično funkcionalno znanje svoje profesije, posla ili zanimanja svim učenicima.

Ovakva nastava bi trebalo da se sprovodi putem konferencijskog sistema kako bi se učiteljima uštedilo vrijeme.

Zaključak

Ne mogu reći da se slažem sa svime na ovom popisu. Međutim, kada sam analizirao date prijedloge, u mojoj glavi se pojavilo pitanje: zar to nije ono što bi naše škole trebale poučavati našu djecu?

Kako je on to znao, a mi nismo?!?

Zašto su naše škole takve kakve jesu?

Slavni učenjaci koji su osmislili naš sistem obrazovanja sigurno su bili svjesni važnosti barem nečega od onoga sa ove liste.

Zašto to nije dio sistema?

Kako je moguće da su izvorni tvorci onoga što je danas sistem obaveznog školovanja toliko promašili cilj?

Da li je to znači da su takvi školski sistemi jedan od osnovnih načina za stvaranje i održavanje velike vojske bezumnih lutalica.

Da li je moguće da je to zaista tako?

Koji je vaš komentar.

Vezani tekst:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended