Vlada Republike Srpske pripremila je set zakonskih rješenja kojima se otvara prostor za elektronsku registraciju preduzeća.

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na narednoj sjednici naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima.

Ukoliko budu usvojeni, biće to korak bliže osnivanju preduzeća uz nekoliko klikova mišem.

Stranka koja ima u planu početak poslovanja dobiće svoj elektronski sertifikat, što će predstavljati njegov digitalni identitet, a koji će mu biti neophodan za postupak registracije.

Prijava se podnosi na elektronskom obrascu na jedinstvenoj internet adresi bizreg.esrpska.com, a nakon prosljeđivanja nadležnom registarskom sudu, podnosilac prijave se u okviru korisničkog naloga obavještava o trenutnom statusu predmeta i fazi sudskog odlučivanja o prijavi.

Nakon što sud po podnesenoj prijavi izvrši upis poslovnog subjekta u registar, podnosilac može u formi elektronskog dokumenta preuzeti rješenje koje je potpisano elektronskim potpisom, a koje mu je neophodno radi obavljanja poslovne djelatnosti.

"Ključni efekti primjene ovog sistema odnose se na dodatno skraćivanje vremena potrebnog za počinjanje poslovne aktivnosti, a posljedično i poboljšanje pozicije na Doing Business listi. Veoma je važno napomenuti i da je uvođenje ovog servisa jedan od prvih koraka u intenziviranju aktivnosti u uvođenju sistema elektronske uprave, budući da će korisnici dobiti elektronske profile sa digitalnim sertifikatima koje mogu koristiti i za ostale elektronske usluge. Na ovaj način kreirana je i osnova za uvođenje novih elektronskih servisa u širem smislu", stoji u obrazloženju ovih zakonskih rješenja.

Navodi se i kako će predložene izmjene i dopune uticati na smanjenje troškova registracije, odnosno početka poslovanja, doći će i do uštede vremena, kao na primjer kod pribavljanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, jer će biti omogućeno da se ista pribavlja, odnosno prilaže u formi elektronskog dokumenta.

"Primjenom predloženih izmjena u praksi se očekuje veći broj novoosnovanih poslovnih subjekata, a time i veći priliv investicija u Republici Srpskoj, a sve zbog brze, jeftine i savremene procedure registracije poslovnih subjekata koju primjenjuju sve savremene zemlje u svijetu", piše u obrazloženju ova tri zakona.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako je prirodno da se prate svjetski trendovi u digitalizaciji, a koji su zahvatili cijeli svijet.

"To je aktivnost koju podržavamo i na koju smo ukazivali još prije nekoliko godina kada se išlo u zakonske izmjene i smanjenje troškova i neophodne dokumentacije za osnivanje preduzeća, tako da je ovo sljedeći korak. Ovo je pozitivan put kojim se ide", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Ovdje možete pročitati na koji način se pokreće biznis u jednoj od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta čak iako niste državljanin te zemlje: Read this carefully, this is your first stop for Estonia e-Resident

Korisni linkovi: https://www.apif.net/

Vezani tekst:

Prijedlozi, smjernice i preporuke zа poboljšаnje stаtusа IT stručnjаkа u javnom sektoru Republike Srpske

14 preporuka za rast digitalizacije u Republici Srpskoj


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended