U Banjaluci se juče i danas održava treći po redu Banjalučki polumaraton. Glavna trka je dužine 21,1 km. Start i cilje je na Trgu Krajine, a trči se kroz aleje i glavne ulice grada na Vrbasu.

Osnovni cilj ove trke je podstaći sve ljude da se bave sportom. Ove godine pored tri trke Banjalučkog polumaratona, Fan rana (Fun run) i štafete uvedena je još jedna nova trku, a to je Bambini ran (Bambini run). To je ustvari mini maraton za djecu predškolskog uzrasta.

VIŠE OD 1000 DJECE ISTRČALO 1. BAMBINI MARATON

Andrija Škondrić u trci na 100 metara i Andrej Markočević u trci na 150 metara pobjednici su 1. Tropic Bambini maratona, koji je danas održan u Banjoj Luci. Drugo mjesto u trci na 100 metara pripalo je Sergeju Boškanu, dok je treći na cilj stigao Sebastijan Čolić. U trci na 150 metara drugo mjesto pripalo je Sergeju Marjanoviću, dok je treći na cilj utrčao Nemanja Vojinović.

Nikola Vukobrat sa godinu i po, naš je najmlađi trkač danas na stazi, kome su u to ime naši ponosni sponzori – kompanija Tropic, kao generalni sponzor dječijeg maratona, Vivia voda, kao oficijelna voda 3. Banjalučkog m:tel polumaratona i OVS – italijanski modni brend – naš medeni sponzor dodjelili i specijalne nagrade.

Osim roditelja i porodice, djecu je u trci na 100 i 150 metara danas bodrio i prvi čovjek grada, gradonačelnik Igor Radojičić koji je rekao da je srećan što Banjaluka ima ovakve događaje, dodavši da se nada da će Bambini maraton postati tradicionalna trka koja će se svih narednih godina trčati u okiru Banjalučkog polumaratona.

Na današnjem 1. Bambini maratonu u našem gradu učestvovao je neočekivan broj naših najmlađih maratonaca. Iako su organizatori imali spremno duplo više medalja od broja djece koji se očekivao na stazi, ipak su neki mališani ostali bez svoje medaljice ili diplome.

„Kada smo se odlučili da ove godine po prvi put napravimo i trku za djecu, nismo ni slutili da će broj djece na ulici biti troduplo veći od naših očekivanja. 2 dana pred trku štampali smo dodatno i diplome, svjesni da je nemoguće naručiti dodatne medalje koje bi na vrijeme stigle u Banjaluku i u rekordnom roku iz Južne Afrike. Imali smo spremnih 1000 medalja i 300 diploma, ali na ulici je danas bilo mnogo više djece koja su željela da budu dio ovog dana i trke. Našli smo se jutros pred velikom dilemom.

Da li da ograničimo broj učesnika i neku djecu vratimo kući ili da dozvolimo svima da se zabave na najmlađoj trkačkoj stazi. Odlučili smo se da ipak dozvolimo svima da trče i neki su nažalost sada zbog toga bez medalje. Ovo je naš propust i ja se izvinjavam roditeljima i djeci zbog toga i želim da vam poručim da su poručene nove količine medalja i da će sva djeca dobiti svoju medalju i da niko neće ostati uskraćen za uspomenu sa 1. Bambini Tropic polumaratona“, poručio je nakon direktor trke Vladimir Selec.

Selec je pozvao roditelje djece koja nisu dobila medalju da informaciju o djetetu pošalju u inbox na FB page polumaratona ili na email adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. dodavši još jednom da će njima medalje biti predate kroz nekoliko dana.

Kako izgleda priprema za maraton (za neupućene)

Za trku je neophodno da se obučete kao da je 11 stepeni toplije nego što vam to pokazuje skala Celzijusa. Razlog za to je, kako ističu sportski stručnjaci i profesionalni treneri, je što vaše tijelo prilikom trčanja podiže radnu temperaturu za 8 - 11 stepeni. Dakle, ako je napolju 20 stepeni vaš utisak kada započnete trku biće kao da je napolju 30 stepeni.

Kada birate patike obavezno izaberite one koje su lakše, a ako trčite po prvi put, trčite u patikama koje ste prethodnih mjeseci koristili za treninge. Za trčanje obavezno izaberite udobnu funkcionalnu majicu a isto pravilo važi i za šorc. Ukoliko meteorolozi za dan trke prognoziraju visoke temperature, ne zaboravite da ponese kačket koji će vas štiti od sunca i pregrijavanja.

Ukoliko na trci dobijete sunđere natopljene vodom - stavite jedan ispod kačketa kako biste sebi obezbjedili osjećaj osvježenja.Ukoliko na startu nema sundjera natopljenih vodom, slobodno pokvasite svoj kačket na prvoj okrepnoj stanici i tako trčite. Posljednji polumaratonski trening - trening dužine trči se nedjelju dana pred trku.

U posljednjoj nedjelji trčite samo 2 treninga kako ne biste ispali iz ritma i kako biste se odmorili. Dva dana pred trku ne praktikujte treninge nego odmarajte mišiće.

Kada je ishrana u pitanju, ono što svakako možete učiniti da bi se što bolje pripremili jeste, da u posljednjih par dana pred trku, birate hranu bogatu ugljenim hidratima.

Staza

Važno je učestvovati

– Lijepa priča u kontekstu svega onoga što želimo u našem gradu. Kao što govorimo o Banjaluci koja se regionalno pozicionira, koja želi da bude u mnogim oblastima rame uz rame sa Beogradom ili Ljubljanom, onda je to i polumaraton. U toj priči pratimo ove dvije prestonice.

Želimo da budemo u regionalnom kontekstu afirmisani i da naš polumaraton dostigne nivo kakav je dostignut u ovim prestonicama. Prošle godine je bilo oko 5 000 učesnika, što stranih što domaćih, nadamo se da će ove godine biti bar toliko, ako ne i više – rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka i predsjednik Organizacionog odbora trke.

Organizatori trke gradonačelniku Banjaluke uručili su startni broj 1 u nadi da će i on pokušati da istrči polumaraton. Prijaviti se možete i vi i to putem internet stranice www.banjalukamarathon.com. Prošle godine stazu dugu 21 kilometar istrčalo je preko 5 000 ljudi.

Rezultate trke možete pogledati na adresi: http://banjalukamarathon.com/rezultati.html

http://banjalukamarathon.com


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended