putokaz ljubacevo

Za prvi maj, došao sam u Etno selo – muzej Ljubačke Doline, sa namjerom da zavirim u XVIII i XIX vijek. Da otkrijem kako su i na koji način su živjele naše prabake i pradjedovi…

Krajnje zanimljivo izgleda putovanje kroz vrijeme gdje domaćin Nedeljko objašnjava kako i zašto su se pravili neki objekti bez kojih nijedno tadašnje domaćinstvo nije moglo da funkcioniše, dalje priča o načinu na koji se obrađivala zemlja, koji su se alati koristili za izradu oruđa, o bogatoj numizmatičkoj kolekciji i o ostalim predmetima iz etno muzeja skupljenih širom Republike Srpske, Srbije, BiH…

Etno selo – muzej Ljubačke Doline se prostire na površini od oko 2 hektara u selu Ljubačevu, na oko 17km udaljenom od Banja Luke.

Osnovan je po zamisli Nedeljka Brankovića 28. juna 2010. godine.

Ime Ljubačke doline je po prirodnim udubljenjima u zemlji prečnika i dubine i do nekoliko stotina metara. Doline su koncentrisane na cijelom ljubačkom polju i kao takve ne postoje nigdje u Evropi.

Etno selo Ljubačke doline zamišljeno je i postavljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da pokaže život jedne zadruge sa ovih prostora, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.

Ideja je da Etno selo organizuje izložbe, kolonije, rekonstruiše događaje, prikuplja, čuva i prezentuje materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu narodnog stvaralaštva ovih krajeva i šire.

Etno selo čine:

 • kuće,
 • ambari za žito,
 • mlječar,
 • vajati (zgrade za spavanje),
 • košana za kukuruz,
 • štala,
 • čobanska koliba,
 • šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata,
 • pčelinjaci, kačara itd.

Ukupno blizu trideset objekata.

Svi navedeni objekti su autentični i preneseni su sa različitih lokacija: iz sela Kola, Krmina, Javorana, Ljubačeva i drugih. Namješteni su autentičnim pokućstvom i upotrebnim predmetima tog vremena.

Na drugoj strani, takođe u sklopu Etno sela prenesene su i rekonstruisane kovačka, stolarska, bačvarska radionica, dućan i drugo. Sve radionice su namještene autentičnim alatom i mašinama 19. i prve polovine 20. vijeka.

Muzej

Muzej ima preko 5000 eksponata podijeljenih kroz zbirke. Muzejom dominira etnološka zbirka, a tu su još i prirodnjačka zbirka koja je opet podijeljena na floru i faunu i zbirku minerala i fosila, takođe, dosta pažnje i prostora je posvjećeno numizmatičkoj zbirci kao i zbirci antikviteta. Takođe, zastupljene su još i istorijska i arheološka zbirka.

Etnološki predmeti su skupljani južno od Banja Luke, planinski dio od Bronzanog majdana do Kneževa. Ima eksponata i sa prostora bivše Jugoslavije, dok su neki antikviteti, minerali i jedan dio ostalih ekponata skupljani praktično sa svih 6 kontinenata.
Cijene ulaznica:
3 KM – odrasli
2 KM - djeca

Krčma

Ako ste gladni u krčmi Etno sela – muzeja Ljubačke doline se možete okrijepiti tradicionalnim jelima iz ovog kraja: domaća pita od heljde i pita savijača od crnog pšeničnog brašna, pogačice sa kajmakom, projice sa domaćim sirom i kajmakom, cicvara, uštipci.

Konačište

Etno selo Ljubačke doline sada može da Vam pruži potpuni vikend odmor, gdje osim obilaska sela i muzeja, ručka ili večere u Krčmi, sada možete i da prespavate u autentičnim vajatima koji su prilagođeni savremenom čovjeku - doduše nema internet konekcije :-).

Tomin dućan – Suvenirnica

Tkačka, kovačka, stolarska i ostale radionice su potpuno funkcionalne i sve njih domaćin koristi za pokaznu demonstraciju kako su se nekada izrađivali odjevni i ostali predmeti, a sve njih zajedno možete vidjeti i kupiti u Tominom dućanu u sklopu Etno Sela.

U Tominom dućanu se nalazi tradicionalni Zmijanjski vez koji je nastao u vještim rukama vrijednih domaćica, koji je upakovan i uramljen u ramove proizvedene u stolarskoj radionici, Čakmak, Kresivo i još mnogo toga nastalo u kovačkoj radionici, domaću i dobro poznatu šljivovicu Dušanova Ljubačanka i još mnogo predmeta i proizvoda nastalih u domaćoj radinosti…

Ukoliko želite da se odmorite, na trenutak da zaboravite na gradsku vrevu i gužvu, provjerite kako se nekada živjelo na ovom području, onda je ovo idealno mjesto za vas i toplo vam preporučujem da ga posjetite.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended