kamena kuca

Kamena kuća u okviru banjalučke tvrđave Kastel, spomenik je kulture i vjerni čuvar istorije grada. Svečano je otvorena u aprilu 2016. godine zajedno sa obnovljenim zidinama, bedemima, kulama, kao i novom ljetnom scenom koja će služiti novim i bogatijim kulturnim događajima.

Tvrđava Kastel ponovo ponosno stoji u srcu Banjaluke na ušću Crkvene u Vrbas. Ovo je mjesto na kojem su pronađeni najstariji tragovi naselja dok je ova tvrđava bila okosnica nastanka grada

Obnova dijela tvrđave Kastel je važan korak za cjelokupno istorijsko nasljeđe, ne samo Banjaluke i Republike Srpske, već i čitavog regiona.

Tvrđava Kastel će biti korišćena ne samo kao svjedočanstvo o bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu, već će govoriti o budućnosti, o nekim novim perspektivama, a jedna od mogućnosti je da se ovdje održavaju koncerti.

Ove zidine koje su obnovljene sa kulama, bedemima i Kamenom kućom su početak rekonstrukcije jedne cjeline Kastela, a posebnu zahvalnost što se danas nalazimo ovdje dugujemo predstavnicima Evropske unije koja je u ovaj projekat uložila sedam miliona KM, a grad oko 2,1 milion KM.

Sad već vidimo vizure budućeg Kastela ali ostaje obaveza da se traže nova sredstva za nastavak radova. Procjenjena vrijenost potrebna za završetak restauracije preostalog dijela Tvrđave Kastel je oko 20 miliona KM, dok najveći problem predstavlja artiljerijska kasarna, koja je prema projektu predviđena da bude hotel malih gabarita koji je teško isplativ u komercijalne svrhe.

Kamena kuća

Povodom otvaranja Kamene kuće predstavljena je i prva izložba pod nazivom "Na putevima modernizma Misirlić, Simić, Đurić i Štaljo" kako bi se ukazala pažnja na bogatu kulturnu baštinu koju posjeduje Banjaluka, koja je bila otvorena sve do 19. juna.

"Ova izložba u budućnosti treba da bude dio fundusa Muzeja grada i treba da se nastani u Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel", kazala je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kamena kuća - Nekoliko foto utisaka:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended