vitez

Muzej Republike Srpske u Banjoj Luci osnovan je 26. septembra 1930. godine pod nazivom Muzej Vrbaske banovine. Po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, osnivač Muzeja je bio prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević.

Prvi upravnik Muzeja Vrbaske banovine bio je Spiridon Špiro Bocarić, akademski slikar iz Budve. Za prvih deset godina rada (do 1941. godine) skupio je u okolini Banja Luke veliki broj etnografskih predmeta neprocjenjive istorijske, nacionalne i kulturne vrijednosti.

Do 1982. godine Muzej Republike Srpske je nekoliko puta mijenjao naziv i prostor a potom smješten u dijelu objekta Doma radničke solidarnosti, u kojem su Narodna i univerzitetska biblioteka i Dječije pozorište.

Odlukom Vlade Republike Srpske, 14. novembra 1992. godine, dotadašnji Muzej Bosanske krajine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Danas je smješten u objektu Doma radničke solidarnosti i raspolaže sa 3.700 m2 vlastitog prostora od čega se na 1.500 m2 nalazi Stalna izložbena postavka, a ostali dio depoi i službene prostorije.

Šta je ostalo od starog viteštva

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci od 22. septembra otvorena je izložba “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovekovnih ratnika” autora mr Janka Vračara, višeg kustosa istoričara.

Izložba prikazuje rezultate višegodišnjeg istraživačkog rada na obradi muzejske građe iz Zbirke srednjovjekovnog oružja i oklopa. Izložba je sastavljena iz nekoliko cjelina:

  • Srednjovjekovno bodno oružje (mačevi i koplja);
  • Srednjovjekovno udaračko oružje (sjekire i buzdovani);
  • Vatreno oružje poznog srednjeg vijeka;
  • Oklopi.
  • Zamkovi i utvrđeni gradovi.

Izložbu prati i odgovarajući katalog sa detaljnim opisima i ilustracijama srednjovjekovnog ratovanja, opsada gradova i zamkova, organizacijom vojski u srednjovjekovnim srpskim zemljama, viteškim redovima i sl.

Cilj izložbe je da našoj javnosti prikaže opremu i oružje srednjovjekovnih vitezova, načine i vještinu ratovanja, svakodnevni život i moralnu vertikalu viteških redova.

Nekoliko foto utisaka iz muzeja (uopšteno):

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended