konferencija za investitore

U organizaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju danas je održana sjednica Savjeta za strane investitore Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Savjet za strane investitore Republike Srpske sastavljen je od predstavnika resornih ministarstava, šest gradova, Privredne komore i predstavnika pet stranih investitora, kao ključnih partnera bitnih za unapređenje uslova za strana ulaganja.

Cilj Savjeta jeste da se uspostavi partnerski odnos između svih pomenutih institucija te ojača javno-privatni dijalog kroz operativan rad na konkretnim problemima i/ili inicijativama radi otklanjanja ograničavajućih faktora za strane investitore, razmjenu informacija i iniciranje saradnje, te podsticanja budućih ulaganja.

Na održanoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu Savjeta za strane investitore Republike Srpske, izabran predsjednik Savjeta, te razmatrana informacija o aktivnostima Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju na privlačenju stranih ulaganja.

Razmatrane su i druge teme od značaja za rad investitora (pitanja poljoprivrednog zemljišta, podsticaja, zakonske regulative bitne za podizanje konkurentosti, itd.).

Zaključeno je da je važno da rad Savjeta bude što operativniji i usmjeren na rješavanju konkretnih problema kroz inicijativu bilo kojeg člana Savjeta. Dogovoreno je da će jedna od sljedećih sjednica biti posvećena nacrtu Strategije za podsticanje stranih ulaganja u RS 2015-2019, koju trenutno priprema Ministarstvo.

Za predsjednika Savjeta izabran je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Zlatan Klokić.

Održana konferencija “Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – Kako do investicija

U Banjoj Luci je, 10. marta 2015. godine, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, održana konferencija “Konkurentnost jedinica lokalne samouprave – Kako do investicija?”.

Imajući u vidu da je konkurentnost jedan od bitnih preduslova za privlačenje investicija, Konferencija je učesnicima predstavila najbolje prakse i inicijative, a sve u cilju povećanja konkurentnosti,.
Na prvom radnom stolu razmatran je BFC SEE program sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem kao jedinstven instrument za unaprjeđenje konkurentnosti jedinica lokalne samouprave.

U drugom dijelu Konferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske, opština i gradova i međunarodnih programa, razmatrane su mogućnosti saradnje lokalnih samouprava u cilju stvaranja povoljne investicione klime, promocije ulaganja i privlačenja investicija.

Na Konferenciji se raspravljalo i o neophodnosti saradnje i komunikacije lokalnih zajednica radi povećanja njihove konkurentnosti.

Osim investitora, na Konferenciji su učestvovali gradonačelnici i načelnici čije su opštine uspješno sertifikovane u sklopu BFC SEE programa.

Organizatori Konferencije su Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske.

Održavanje konferencije podržali su NJemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida).


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended