AVION srpske nacionalne avio-kompanije, koji nosi ime proslavljenog teniskog asa Novaka Đokovića, sletio je danas u Banjaluku. Time je uspostavljena dnevna direktna linija između Beograda i administrativnog centra Republike Srpske. Banjalučki aerodrom svečano je, vodenim topovima, pozdravio letjelicu srpske avio-kompanije, a goste iz Beograda dočekali su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske u Vladi Republike Srpske.

- Ovo je važan dan ne samo u saobraćajnom već i u emotivnom smislu - rekao je Dodik. - Mi ovdje u Republici Srpskoj jedva uspjevamo da obuzdamo te emocije. Dok druge kompanije u regionu grcaju u problemima, mi danas prihvatamo najbolju i najznačajniju regionalnu avio-kompaniju, “Er Srbiju”.

Važno je da ćemo avione srpske avio-kompanije gledati na našem banjalučkom aerodromu svakog dana i očekujemo da će ova linija biti ekonomski opravdana. Banjaluka na ovu liniju gleda sa najboljim osjećanjima i zahvaljujemo srpskom ministru saobraćaja Aleksandru Antiću i generalnom direktoru “Er Srbije” Danetu Kondiću na naporima da se uspostavi ova direktna linija.

Dodik je obećao da će očekivanja Antića i Kondića od strane Republike Srpske i banjalučkog aerodroma biti ispunjena. Kondić je naglasio da će svi službenici u Vladi Republike Srpske i javnom sektoru koristiti usluge srpske nacionalne avio-kompanije i da će to biti njihov doprinos još uspješnijem radu “Er Srbije”:

- Gde god vidimo avione “Er Srbije”, nama je puno srce jer srpsku nacionalnu avio-kompaniju doživljavamo kao svoju.

Aleksandar Antić, koji je predvodio državnu delegaciju na promotivnom letu od Beograda do Banjaluke, ističe da je ova linija iskorak u približavanju Srbije i Republike Srpske.

- Od Beograda do Banjaluke putovali smo svega 30 minuta, što je kraće nego kada u špicu krenete od beogradske Karaburme do Banovog brda - istakao je Antić. - Ovu liniju iskoristićemo na najkvalitetniji način. Ovo je posebno značajno za privredu da se brže otvaraju nova radna mjesta. Ovo nije samo emotivna nego i komercijalna linija. Uspostavljanje saobraćaja sa Republikom Srpskom još je jedan korak ka našem cilju, a to je da “Er Srbija” dosegne nivo koji žele svi građani, a to je da budemo lideri u regionu, da bezbjedno, brzo, efikasno prevozimo naše putnike širom svijeta. Putnike iz Republike Srpske prevozićemo do Beograda, a onda do svih željenih destinacija.

Generalni direktor “Er Srbije” Dane Kondić nije krio emocije zbog uspostavljanja ove linije. Kako kaže, Banjaluka mu je u srcu.

- Veoma sam ponosan zbog uspostavljanja ove linije - naveo je Kondić. - Lično Banjaluka ima posebno mjesto u mom srcu. Iako sam rođen u Australiji, moji korjeni su odavde. Roditelji su mi sa Kozare i mogu da kažem da sam danas došao kući.

Kako kaže Kondić, putnicima iz Banjaluke “Er Srbija” nudi odlične veze preko beogradskog aerodroma za ključne destinacije u Evropi kao što su Pariz, Amsterdam, Prag, Rim, Milano, Kopenhagen... Red letenja je planiran tako da se obezbjede i dobre veze za putnike iz Australije kojima je Republika Srpska krajnja destinacija.

- Ova nova usluga “Er Srbije” obezbeđjuje povezanost u oba pravca preko Beograda i Banjaluke do centralnih evropskih i ključnih globalnih destinacija u kojima je naša ogromna srpska dijaspora - navodi Kondić. - Veoma smo zadovoljni što smo u stanju da ponudimo svakodnevnu vezu između Beograda i Banjaluke i tako podržimo i turizam i poslovanje. Na novouspostavljenoj liniji nacionalne avio-kompanije saobraćaće svakodnevno avion ATR 72. Polazak iz Beograda je u 14.00 časova, a iz Banjaluke u 15.25. Cijena povratne avio-karte kreće se od 89 evra, uključujući sve takse.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja RS, kaže da će linija biti profitabilna i imaće punu ekonomsku opravdanost. Republika Srpska će izdvajati sredstva za sufinansiranje aerodroma kako bi ova vazdušna luka pružala što bolje usluge “Er Srbiji”:

- Ovo je dan za koji je vrijedilo boriti se da aerodrom u Banjaluci zadrži sve uslove za međunarodni saobraćaj. Vlada Republike Srpske ulagala je u aerodrom i trpjela kritike. Ovo je važan dan za Republiku Srpsku, njene građane i njenu privredu.

ODUŠEVLJENI PUTNICI

Na prvom letu “Er Srbije” ka Banjaluci uz državnu delegaciju, menadžmente Srbije, novinare beogradskih medija bili su i putnici. Aleksandar Malešević, Banjalučanin koji radi u Londonu, oduševljen je uspostavljanjem nove linije “Er Srbije”.

- To nam je nedostajalo sve ove godine. Kada sam dolazio kući iz Londona letio sam do Beograda, a onda autobusom i po šest sati do Banjaluke. Sada sam za pola sata kod kuće. Naravno da je emocija velika kada vidim avion “Er Srbije” i “Er Srbija” je jedino možda pozitivno što nam se desilo u posljednjih 15 godina. Republika Srpska ima veliki broj građana koji su na privremenom radu u inostranstvu i bar dva-tri puta godišnje dolaze u domovinu i ova linija nam svima mnogo znači.
prvi-let-banjaluka-beograd
Novosti


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended