republika srpska orig

Povećanje penzija u Srpskoj za 3,5 odsto

Penzije u Republici Srpskoj od septembra su uvećane za 3,5 odsto, dok će od januara naredne godine biti uvećane za dodatnih dva odsto. Izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojene su u drugoj polovini septembra po hitnom postupku, deset dana nakon najave predsjednika Republike Srpske o povećanju penzija.

Republika Srpska među nisko zaduženim zemljama

Javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine činio je 43,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Tim rezultatom Republika Srpska obezbjeđuje mjesto u grupi nisko zaduženih zemalja, prema kategorizaciji Međunarodnog monetarnog fonda. Prema podacima Vlade Republike Srspke, javni dug je na kraju prethodne godine bio oko 3,77 milijardi KM.

Sljedeće godine počinje izgradnja mosta na Drini

Sljedeće godine trebalo bi da počne izgradnja mosta na rijeci Drini. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić potpisali su Protokol o izgradnji mosta na lokaciji Bratunac - Ljubovija s pristupnm saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom, čija je vrijednost oko 11 miliona evra.

Počela izgradnja mosta na autoputu Doboj-Prnjavor

Počela je izgradnja mosta preko rijeke Bosne, najvećeg objekta na trasi autoputa Doboj-Prnjavor. Predviđeno je da ove godine budu završeni svi zemljani radovi do kote nasipa i premoštavanje rijeka Bosne i Ukrine, te da započnu asfaltni radovi.

Rekordna pokrivenost uvoza izvozom

Republika Srpska ove godine ostvaruje rekordnu pokrivenost uvoza izvozom od skoro 60 odsto, što je prvenstveno uticaj pojačanog plasmana robe na inostrana tržišta, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske. U Republiku Srpsku su u prvih sedam mjeseci ove godine uvezeni proizvodi u vrijednosti od oko 2,5 milijardi KM, što je smanjenje za 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz istovremeno povećan za šest odsto i premašio je 1,48 milijardi KM.

Elektro Bijeljina posluje sve bolje

Elektro Bijeljina ostvarila je najniže gubitke u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske. Od početka godine otkriveno je 259 slučajeva neovlaštene potrošnje, pri čemu je obračunato 5,6 miliona kilovat-časova električne energije ukupne vrijednosti od 850 000 KM.

Uspon u proizvodnji namještaja

Proizvodnja namještaja u Republici Srpskoj povećana je za 21,7 odsto u posljednjih sedam mjeseci odnosu na isti period prošle godine. Učešće namještaja u ukupnom izvozu iz oblasti drvne industrije je 45 odsto, a vrijednost izvoza proizvoda od drveta i namještaja u posljednjih pola godine je 159 miliona KM.

Javne investicije od 1,5 milijarde KM

Programom javnih investicija Republike Srpske za period od 2014. do 2016. godina biće realizovane kapitalne investicije u ukupnom iznosu od 1,576 milijardi KM, uključujući i vlastita sredstva učesnika u realizaciji. Na javne investicije u socioekonomski razvoj odnosi se 1,453 milijardi KM, dok će investicije u izgradnju i jačanje administrativno-tehničkih kapaciteta biti 122,1 miliona KM.

Temelj bolje saradnje Republike Srpske i kineskih kompanija

Okvirni protokol o strateškoj saradnji u infrastrukturnim projektima između Republike Srpske i kineske korporacije za energetski konsalting China Petroleum Engineering & Construction Corp. (CPECC) potpisan je u Banjaluci. Kineska kompanija posebno je zainteresovana za hidro-energetski potencijal Republike Srpske.

Naredne godine inteziviranje izgradnje HE Mrsovo

Glavni radovi na izgradnji brane „Hidroelektrane Mrsovo“ na rijeci Lim, kod Rudog počeće na proljeće sljedeće godine. Pripremni radovi su završeni, a na gradilištu će biti angažovano i do 400 radnika, uglavnom lokalne radne snage.

Počinje gradnja fabrike “Henkel cerezit” u Bileći

Njemačka kompanija „Henkel“ počela je izgradnju fabrike za izradu građevinskog materijala za lijepljenje keramičkih pločica i termoizolaciju objekata u mjestu Drakuljica kod Bileće. Pored stotinak radnih mjesta, vrijednost investicije je sedam miliona evra.

Foča i Plužine razvijaju turizam IPA sredstvima

Projekat “Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine” biće realizovan u sljedeće dvije godine. Projekat finansira Evropska unija putem IPA fonda u okviru Prekograničnog programa BiH i Crne Gore u ukupnom iznosu od 376.040 evra.

Veliki potencijal u mineralnim sirovinama

Republika Srpska raspolaže velikim mineralnim sirovinskim potencijalom, prema podacima Republičkog zavoda za geološka istraživanja. Radi se o energetskim, metaličnim i nemetaličnim sirovima, ali i o pitkim, termalnim i termomineralnim vodama. Rudnici uglja, nafta, željezo, te bakarna ruda koja do sada nije eksploatisana, bogatstva su od kojih Republika Srpska može da ima najviše koristi.

Najveći investicioni projekat od izgradnje „Hidroelektrana na Drini“

Problem curenja vode ispod pregradne brane hidrocentrale „Hidroelektrana na Drini“ trebalo bi da bude riješen do polovine 2014. godine. U najveći projekat od izgradnje višegradske elektrane biće uloženo ukupno 22 miliona KM.

PD Nikola Tesla: Petogodišnji plan za proizvodnju komponenti

Privredno društvo „Nikola Tesla“ trebalo bi da uskoro potpiše ugovor za serijsku proizvodnju komponenti za električni automobil na pet godina. Na taj način bi se u prvoj fazi obezbijedio posao u vrijednosti od 100 miliona evra, a u drugoj od 250 miliona evra.

Izvor: http://thesrpskatimes.com/


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended