formation-skydiving

Na Sportskom aerodromu u Zalužanima kod Banje Luke 13.08.2013. je održan oficijelni trening, a takmičenje će zvanično početi 14. avgusta. Padobranski klub Banja Luka domaćin je Evropskog padobranskog prvenstva i Svjetskog kupa koji se 14. do 19. avgusta održava na Sportskom aerodromu "Zalužani".

Ova sportska manifestacija okupila je oko 280 najboljih padobranaca iz 20 zemalja svijeta (SAD, Velika Britanija, Ukrajina, Belgija, Slovenija, Poljska, Norveška, Litvanija, Italija, Izrael, Danska, Austrija, Francuska, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Holandija, Venecuela, Švedska, Mađarska).

Padobranci će se takmičiti u disciplinama: grupni relativ skokovi ("Formation Skydiving" - muška i ženska konkurencija) i artističke discipline ("Freefly and Freestyle").

"Formation Skydiving (FS)" je tip takmičara kada četiri i osam osoba u slobodnom padu izvode seriju unaprijed određenih likova, što više puta u zadatom vremenu od 35 sekundi. Osim toga, FS se koristi za pravljenje velikih formacija u slobodnom padu.

Važeći svjetski rekord je skočila grupa od 303 padobranca.

Prvi svjetski šampionat u ovoj disciplini održan je 1975. godine, a sada je predložen za uvrštavanje u red olimpijskih disciplina.

Svaka ekipa ima svog kamermana koji snima cijeli skok te se na osnovu njegovih snimaka vrši bodovanje.

U "FreeFlyu" učesnici pokazuju individualnost u slobodnom padu i izvode seriju "radikalnih“ manevara. Ova disciplina je najteža za učenje.

"FreeFlying" skakači su tim od dvojice učesnika, padobranaca od kojih je jedan snimatelj. Oni za vrijeme slobodnog pada pokazuju koreografiju sastavljenu od različitih sekvenci.

"FreeFlying" padobranci obično propadaju 50 posto većom brzinom nego "obični" padobranci (250-290 km/h), ali ponekad dostižu vrhunac brzine više od 300 km/h, što čini "Freeflying" najbržim nemotorizovanim sportom na svijetu.

"Freestyle" takmičari izvode seriju solo vazdušnih manevara sličnih gimnastici, koji mogu biti veoma brzi i komplikovani.

Iako ima mnogo pozicija i manevara u "Freestyleu" je sve dozvoljeno, a što su učesnici inventivniji, to je bolji.

Ovo je jedna od novih padobranskih disciplina, pa je u razvoju i svake godine stiče sve više pristalica među padobrancima.

Takmičenje podobranaca podržali su Grad Banja Luka, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo civilnih poslova BiH.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended