emir-kusturica-monika-bellucci

Povodom nastavka snimanja drugog dijela filma „Na mliječnom putu” večeras je u Trebinju priređena konferencija za štampu na kojoj su na novinarska pitanja odgovarali režiser Emir Kusturica i proslavljena italijanska glumica Monika Beluči, tumač jedne od glavnih uloga u ovom ostvarenju.

„ Svoj posao radim sa velikom strašću. To je strast mog života. Gluma. Mnogo sam se pripremala za ovaj film. Ovo je mogao biti bilo koji rat. Ovo je priča o ratu, o nasilju, ali i nečemu što je drugačije a to je taj duh i energija. Ova priča se moglo dogoditi bilo gdje i bilo kada”, kaže Monika Beluči.Govoreći o pripremama za ulogu u najnovijem filmu Emira Kusturice, Monika Beluči je rekla da je jedan od većih problema bio da nauči srpski jezik.

Ona je čak i izgovorila, poprilično vješto i neke replike iz filma i odlučno ustvrdila. “Uspjeću u tome. Sigurna sam. Ovo je za mene kompletno novo iskušenje, uzbuđena sam i očekujem mnogo. Biće ovo dug posao i nadam se da ću RS i Trebinje upoznati još bolje. Veoma sam motivisana, i veoma emotivno pristupam ovom ostvarenju.

U filmu će biti i nasilja ali i dosta poetike. Uostalom kao i u životu. Biće ovo za mene veoma značajno iskustvo. Kada me Emir pozvao bila sam veoma, veoma sretna”, rekla je Monika Beluči. Na njene riječi nadovezao se Emir Kusturica. „Monikina uloga je mnogo zanimljiva posebno u posljednjem dijelu filma. Njena biografija je „izvađena” iz života žene obavještajca iz Kninske krajine.

Sa padom Krajine ona se izugbila i promijenila identitet. Monika u život Koste ulazi jer preko njega želi da dobije pasoš. Kasnije se to pretvori u veliku ljubav a kasnije i u žrtvovanje za Kostu. Ovo je univerzalna priča koja može da se dogodi bilo gdje. Naš rat je uzet kao osnova za univerzalniju priču”, kaže Kusturica. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se opredijelio baš za Moniku Beluči, Kusturica je rekao:

„ Monika je za ovu ulogu izabrana jer je jedna od onih žena koje jednostavno „zrače”. Uloga je zahtjevna . Po meni ne postoji bolja osoba u svijetu za ovu ulogu. I da kažem da ne postoji žena za koju bih mogao da se zaljubim na prvi pogled kao Monika. Znam da dijelim mišljenje mnogih muškaraca”, kaže Kusturica.

Govoreći o daljem tempu rada na filmu Kusturica kaže da će se u naredna tri dana snimati kadrovi na Zelengori.

„Nakon toga idemo na Mokru goru dva dana, zatim na Kamenu goru kraj Prijepolja. Tu ćemo snimati neke scene pored živopisnog drveta starog 500 godina. Poslije toga idemo u Hutovo blato. Onda ćemo i ja i Monika odmarati.Kad završi taj kraći odmor idemo u trebinjsko selo Uvjeća gdje ćemo snimati najveći dio filma”, priča Kusturica.

Proslavljeni režiser ističe da je glumački i uopšte posao na filmu za njega veoma zahtjevan. „Glumim, scenarista sam i sve pratim kao režiser. Nije to ni malo lako. Nemam uopšte namjeru da razvijem glumačku karijeru. O ostatku glumačke ekipe mogu da kažem da će glumiti još i Sloboda Mićalović, glavni glumac iz filma Crna mačka beli mačor, jedna glumica iz Bitolja starije generacije. Ostatak glumačke ekipe smo pronašli ili ćemo pronaći po starom metodu. Na ulici, prodavnici, kafani… Vrijedna je ta neposrednost naturščika. Ni ja nisam školovan glumac, i ja sam dio ekipe sa ulice”, kaže „Kusta”.

Brutalnost digitalne tehnike

Užasno teško je snimiti i loš, a kamoli dobar film. Posebno u vremenu kada se potpuno promijenila tehnolgija. Brutalnost digitalne slike smanjuje onu staru iluziju. Nisam snimao već pet godina. Čovjek to nauči, kao plivanje i sankanje. Samo je pitanje do koje mjere možete da izrazite svoju emociju. Brutalnost digitalne kamere je evidentna. Nekada smo starim aparatima premotavali film mučili da vidimo dio onoga što će kasnije postati film. Na novoj kameri se vidi ono što jeste. U tome je njena brutalnost”, kaže Kusturica.

Klobuk

Kusturica je iznio večeras i jedan veoma interesantan podatak.”Dio filma o pokolju na svadbi koji snimamo na Klobuku događa se u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada kroz istoriju bio sličan događaj. Eto i to je jedna interesantna stvar”, govori Kusturica.

Filmska ekipa

Proslavljena italijanska glumica Monika Beluči stigla je danas u Trebinje na snimanje novog filma Emira Kusturice, “Ljubav i rat”.

U Trebinju su se danas okupili svi članovi ekipe filma “Ljubav i rat” Emira Kusturice, kao i radnici koji rade na izgradnji “malog filmskog grada” na Klobuku rade punom parom.

Film “Ljubav i rat” tematski je podijeljen u tri dijela – priču o zmiji, o ljubavi i priču o monaštvu. Emir Kusturica je ranije rekao da će film govoriti o svevremenskoj temi – temi dobrote, odnosno da, ako ne bude dobrote, jednog dana neće imati šta da okreće zemljinu osu.

Glavnu žensku ulogu u filmu igra glumica Monika Beluči, a značajnu ulogu imaće i srpska glumica Sloboda Mićalović. Glavnu mušku ulogu igra Emir Kusturica. Premijera filma biće u Kanu, u maju sljedeće godine.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended