Rijeka Tara se nalazi u blizini nacionalnog parka „Sutjeska“ i duga je 140 km. Nazivaju je  „suza Evrope“,  jedna je od najljepših rijeka svijeta i prebogata je riječnom ribom. Ono po čemu je Tara najčuvenija jeste njen veličanstveni kanjon.

Kanjon Tare, čija je dubina 1300 m, slovi za najdublji u Evropi, a drugi u svijetu, odmah poslije kanjona Kolorado. Kanjon Tare je jedna od ovdašnjih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Voda u kanjonu i duž cijelog toka rijeke je prve kategorije i potpuno je pitka. U kanjonu se nalazi  oko osamdeset pećina, koje su još uvijek nedovoljno istražene, a u nekima je utvrđeno postojanje tragova života u praistoriji.

Sve ovo bilo je dovoljan razlog da se uvrsti u UNESCO-vu listu Svjetske baštine prirodnih dobara. Za one hrabre, željne avanture u autentičnom surovom ambijentu čiste prirode, nudi se jedan od najzahtjevnijih raftinga u Evropi, rangiran kao nivo 3-5. Osim toga, priređuju se splavarenja kroz čuvene bukove, tijesne usjeke, oivičene opasnim kamenitim liticama planine Durmitor. Zato, ako se nađete na samoj granici između Crne Gore i  Republike Srpske, između Brštanice i Šćepan-Polja, ne propustite jednodnevno ili višednevno splavarenje koje će vam ostati u sjećanju za cijeli život.

Rijeka Vrbas pruža velike mogućnosti za razvoj sporta, rekreacije i turizma. Zbog svog kanjona, brzaka i bukova, Vrbas je jedna od najpogodnijih rijeka u Evropi za rafting i vožnju kajakom. Pored raftinga i kajaka možete uživati i u kanjoningu, kajak-kanu sportu, paraglajdingu, slobodnom penjanju, planinarenju, biciklizmu, padobranstvu i drugim sportovima, kao i speleološkim aktivnostima.

Na rijekama Vrbas i Tara u maju 2009. godine, uspješno je organizovano Svjetsko prvenstvo u raftingu, na kojem je učestvovalo 35 zemalja. Svjetsko prvenstvo u raftingu uvrstilo je Vrbas i Banju Luku na kartu svjetskih top destinacija avanturističkog turizma. Najveća atrakcija za turiste je svakako noćni rafting. Jedinstven doživljaj spuštanja kanjonom Vrbasa u noćnim časovima, pod svjetlima reflektora, ostaviće vas bez daha. Vrbas je jedina rijeka u svijetu na kojoj su obezbijeđeni uslovi za noćni rafting.

Rijeka Janj, pritoka rijeke Plive, je izuzetno bogata pastrmkom i lipljenom, te je zbog toga veoma atraktivna ribolovna mušičarska voda. Poznata je po turističkoj atrakciji Janjska ostrva. Ovaj spoj prirodne sile i ljepote, svojim slapovima, ostrvima i pjenušavim pokretima vode, ostavlja izletnike bez daha. Izvor rijeke Janj je mjesto idealno za izlete i šetnje, a kanjon Janja ima predivnu planinarsku stazu za pješačenje.

Prirodni rezervat Bardača je kompleks od 11 jezera, smještenih između rijeka Save i Vrbas, i nalazi se u blizini Srpca. Zahvaljujući velikom diverzitetu močvarnih ptica, Bardača je 1969. godine označena kao zaštićeno područje, a 2007. godine proglašena „ramsarskim mjestom“, čime je ovo močvarno mjesto uvršteno na svjetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja. U ovom specijalnom rezervatu prirode, nalazi se oko 280 biljnih vrsta i više od 200 vrsta ptica, čija brojnost i raznovrsnost pobuđuje veliko interesovanje ornitologa i drugih naučnih radnika. Osim toga, hidrografsko područje Bardače je bogato različitim ribljim vrstama.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended