Republika Srpska nalazi se u zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva i dobro je saobraćajno povezana sa državama u okruženju (Srbija, Hrvatska i Crna Gora).
Kvalitetni poljoprivredni i šumski potencijali su jedno od osnovnih obilježja Republike Srpske. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta je 1.299.000 hektara (51 % udjela u površini RS), što čini 1 hektar po stanovniku, što je iznad svjetskog prosjeka (0,24 hektara po stanovniku) i evropskog prosjeka (0,40 hektara po stanovniku). Šumovitost je 0,67 hektara po glavi stanovnika.

Vode su još jedno od bogatstava Republike Srpske (iskorišćenost hidropotencijala je 30%), a njeni vodotoci zadovoljavaju više od 73% parametara propisanih za prvu klasu vode.

Prirodna bogatstva Republici Srpskoj daju i veliki turistički potencijal. Posebno izdvajamo slijedeće lokacije: Planine - Jahorina, Kozara, Manjača, Maglić, Romanija, Borja; Rijeke - Tara (rafting, splavarenje), Drina (jezera, ribolov), Pliva (jezera), Vrbas (kajak, rafting), Una (kajak, rafting, ribolov, slapovi), Sava (sportovi na vodi, nautički turizam), Ribnik (ribolov); Jezera - Perućac, Zvorničko jezero, Plivska jezera, Balkana (vještačko); Banje - Laktaši, Slatina, Srpske Toplice, Mlječanica, Vrućica, Kulaši, Dvorovi, Lješljani, Vilina Vlas i Guber; Prirodni rezervati - Prašuma Perućica, Prašumski rezervat Janj kod Šipova, Bardača kod Srpca (prirodni ptičiji rezervat sa 11 jezera); Izletišta - Zelenkovac i Balkana kod Mrkonjić Grada, Eko-centar „Ljekarice“ kod Prijedora, Etno selo Stanišić kod Bijeljine, Tjentište na Sutjesci; Nacionalni parkovi - Sutjeska i Kozara.

Banja Luka je administrativni, privredni i kulturni centar Republike Srpske, sjedište Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Od Sarajeva je udaljena 240 km, od Zagreba 190 km, a od Beograda 320 km. Sa ovim gradovima je povezana kvalitetnim drumskim saobraćajnicama, željeznicom i vazdušnim putem. Teritorija grada obuhvata površinu od 1.232 km², broj stanovnika je oko 300.000.

Ostali veći gradovi u Republici Srpskoj su: Bijeljina, Prijedor, Doboj, Gradiška, Zvornik, Prnjavor, Teslić, Laktaši, Trebinje i drugi. Brčko se nalazi u Distriktu Brčko, koji je pod zajedničkom upravom Republike Srpske i Federacije BiH.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended