Da bi svima bilo jasno o čemu pišem, riječ-dvije o ovim ulogama: Scrum Product Owner (Vlasnik proizvoda) odgovoran je za maksimizovanje vrijednosti proizvoda proistekle iz rada razvojnog tima. On je taj koji brine o proizvodu tokom cijelog životnog vijeka proizvoda. Dakle, dokle god postoji proizvod - postoji i Product Owner (za razliku od tradicionalnog upravljanja projektima). Način na koji se to radi je prilično složen i može se razlikovati od različitih organizacija, Scrum timova i pojedinaca ali ne smije da izlazi i Scrum okvira. Scrum Master je odgovoran za promociju i podršku Scrum frejmvorku.

Scrum masteri to rade pomažući svima da razumiju Scrum teoriju, praksu, pravila i vrijednosti. On je uslužni vođa za Scrum tim. Scrum master pomaže onima izvan Scrum tima da shvate koje su od njihovih interakcija sa Scrum timom korisne, a koje nisu...

Nekoliko generalnih detalja o svim Scrum.org ispitima:

 • Polažu se online
 • u terminu koji tebi odgovara
 • vremenski ograničen na 60 minuta
 • na engleskom jeziku
 • 80 pitanja (višestruki izbor koji nekad ide i do 8 ponuđenih odgovora), Tačno - Netačno, šta jeste, šta bi moglo, šta treba, šta ne treba i sl.
 • možeš koristiti Google ali za ovoliki broj pitanja, raspoloživog vremena i ogromnog broja nepouzdanih izvora, pitanje je koliko se isplati, Copy-Paste je onemogućen
 • Prag prolaznosti 85%
 • plaća se svaki izlazak na ispit. Cijena zavisi od ispita, PSM I košta 150 USD, PSPO I - 200 USD, PAL I - 200 USD itd. Ako padneš, ponovo plaćaš...
 • trajno vrijedi sertifikat - bez potrebe obnavljanja

PSM I

13.12.2019. je datum rezervisan za prvi od 3 u nizu ispita. Izabrao sam PSM I da bude prvi u nizu. Odluka je bila da ovo uradim ujutro, odmah poslije dvije kratke kafe, uz pouzdanu internet konekciju (hvala mtel-u) i APC bekap napajanje.

Prije početka ispita, ponovio sam sljedeći tekst iz filma Ad Astra:

Stabilan sam, smiren. Dobro sam spavao.

Spreman sam da idem. Spreman sam da uradim ovaj posao najbolje što mogu.

Fokusiran sam samo na bitno, guram u stranu sve ostalo.

Donosiću samo pragmatične odluke.

Neću dozvoliti sebi da budem pometen.

Neću dozvoliti svom umu da bude preokupiran nevažnim.

Neću se oslanjati ni na koga niti ni na šta.

Neću biti podložan greškama.
Završio sam ispit i kliknuo finalno zeleno dugme. Čekam rezultate...
Sa ponosom objavljujem da sam ispit položio iz prvog puta, sa izvrsnom ocjenom od 97.5%, što potvrđuje da sam ispravno postavio način pripreme ispita. Ovaj sertifikat sam dobio 1 sat nakon polaganja ispita i nalazi se u kolekciji. Dobio sam i PSM bedž a moje ime se sada nalazi u centralnom direktorijumu ove svjetske organizacije. Ovako dobar rezultat, 95% i više, daje mogućnost apliciranja za Profesionalnog Scrum Trenera.
Ovaj ispit sam počeo spremati 02.10.2019. a do polaganja ispita sam uradio 34 provjere znanja na otvorenim testovima na www.scrum.org (sve rezultate ispita sam sačuvao pa sam pratio napredak kroz vrijeme za svaki od ispita), što se pokazalo kao veoma korisno, plus još bar 40 drugi MOC testiranja. Vidi tekst o pravilima za pripremu ispita.
Ispod se nalazi izvještaj sa provjere znanja za PSM I:

PSPO I

17.12.2019. je datum rezervisan za drugi od 3 u nizu ispita. Izabrao sam PSPO I da bude drugi u nizu. Kao i kod prvog ispita, odlučio sam da ovo uradim ujutro, odmah poslije dvije kratke kafe, uz pouzdanu internet konekciju (još jednom hvala mtel-u) i APC bekap napajanje i isti onaj teks iz filma Ad Astra.
Sa ponosom objavljujem da sam ispit položio iz prvog puta, nešto slabijom rezultatom od PSM ispita ali i dalje izvrsnim rezultatom od 92.5%, što ponovo potvrđuje da sam ispravno postavio način pripreme ispita. PSPO I ispit je po mom mišljenju, prilično teži od PSM I jer zalazi u dosta oblasti koje nisu predviđene PSM teorijom. Pogledajte profesionalno mapiranje kompetencija za stručno usavršavanje na ovoj adresi i biće vam jasno da PSPO I zahtjeva duboku pokrivenost znanjem u kategoriji Managing Products with Agility.
I ovaj ispit sam počeo spremati 02.10.2019. a do polaganja ispita sam uradio 39 provjere znanja na otvorenim testovima na www.scrum.org, plus još bar 50 provjera znanja na drugim MOC platformama. Vidi tekst o pravilima za pripremu ispita.
Rezultat testa mi ukazuje da moram još malo pažnje posvetiti sljedećim oblastima: Stakeholders & Customers, Product Value, Product Backlog Management. Upravo ću to i uraditi.

Sada mi ostaje još treći PAL I ispit, javiću se...

Ukoliko neko planira da polaže ove ispite, slobodno neka mi se obrati, vrlo rado ću ga posavjetovati.

Product Owner i Scrum Master - Pravila igre za polaganje ispita

Vezani tekst:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended