Kompanije koje prihvataju Agilne prakse prilikom isporuke proizvoda mogu lako izgubiti uvid u njihov stvarni cilj poboljšanja poslovne vrijednosti koju isporučuju, fokusiranjem na poboljšanje aktivnosti umjesto na poslovne rezultate..

Agilnost je sredstvo za postizanje cilja, a ne sam cilj. Cijela suština usvajanja agilnih praksi je u tome da se poboljšaju poslovne aktivnosti i posao u cjelini. Kada kompanije to izgube iz vida, menadžeri postavljaju pitanja koja izgleda razumno, ali koja mogu stvoriti neželjene posljedice. Neki primjeri takvih pitanja, ako radite u softverskoj kompaniji, su:

Iako su odgovori na ova pitanja zanimljivi, oni ne pomažu kompaniji da je poboljša poslovnu vrijednost koju isporučuje.

Prosto nadgledanje upotrebe agilne prakse ne pruža dokaze o njenoj efikasnosti; na primjer, praćenje brzine razvojnog tima ne govori ništa o tome da li tim zaista isporučuje poslovnu vrijednost krajnjem korisniku ili brzo isporučuje neko "đubre".

Bez mjerenja poslovne vrijednosti, uspjeh bilo koje agilne metodologije zasnovan je samo na intuiciji i pretpostavkama. Sa druge strane, pristup upravljanju zasnovanom na dokazima Evidence-Based Management (EBM) mjeri poslovnu vrijednost dostavljenu kao dokaz agilnosti kompanije i pruža načine za mjerenje i poboljšanje prilikom isporuke poslovne vrijednosti. Ovaj pristup omogućava kompanijama da donose racionalne odluke i odluke zasnovane na činjenicama, putem empirijskih dokaza, logike i uvida.

Ukratko o Evidence-Based Management (EBM) pristupu

Upravljanje zasnovano na dokazima (EBM) empirijski je pristup koji pruža kompanijama mogućnost da mjere vrijednost koju isporučuju kupcima i obezbjeđuje načine na koji mogu da isporučuju tu poslovnu vrijednost, i da koriste te mjerenja za sveobuhvatna poboljšanja poslovanja i radne klime.

Svaka ključne oblasti vrijednosti (Key Value Areas - KVA) fokusirana je na različit aspekt vrijednosti ili sposobnosti kompanije da isporuči poslovnu vrijednost. Kompanije koje ne vode računa na sve četiri ključne oblasti vrijednosti (KVA) mogu isporučiti kratkoročnu vrijednost, ali dugoročno neće biti u stanju da opstanu na tržištu.

1. Trenutna vrijednost - Current Value (CV)

Predstavlja poslovnu vrijednost koju vaš proizvod ili usluga nudi kupcima DANAS, dakle ovog trenutka. Cilj CV-a je maksimizovanje poslovne vrijednosti koju kompanija pruža kupcima i svim ostalim stejkholderima u sadašnjem vremenu. Ona posmatra samo ono što trenutno postoji, a ne vrijednost koja bi mogla postojati u budućnosti.

Pitanja koja kompanije moraju neprestano da preispituju za trenutnu vrijednost su:

 1. Koliko su danas zadovoljni korisnici i kupci? Da li njihova sreća raste ili opada?
 2. Koliko su zadovoljni vaši zaposleni? Da li njihova sreća raste ili opada?
 3. Koliko su zadovoljni vaši investitori i drugi stejkholderi? Da li njihova sreća raste ili opada?

Razne stvari mogu poboljšati CV kao što su poboljšanje rezultata kupaca ili korisnika ili čak stvaranje ugodnijeg radnog mjesta. Gledajući CV iz perspektive kupaca, korisnika ili investitora, jasno je da su zaposleni u kompaniji proizvođači poslovne vrijednosti. Kvalitetni i motivisani kadrovi su jedno od najznačajnijih bogatstava svake kompanije, a srećni zaposlenici su produktivniji.

2. Vrijeme do prodaje -Time-to-Market (T2M)

Predstavlja sposobnost kompanije da brzo isporuči nove funkcionalnosti, usluge ili proizvode.

Cilj ove ključne oblasti vrijednosti je da se minimizuje količina vremena koja je potrebna kompaniji da isporuči vrijednost. Bez aktivnog upravljanja T2M, održivosti isporuke vrijednost u budućnosti nije poznata.

Pitanja koja kompanije moraju neprestano preispitivati su:

 1. Koliko brzo kompanija može naučiti iz novih eksperimenata?
 2. Koliko brzo se možete naučiti iz novih informacija i prilagoditi im se?
 3. Koliko brzo možete isporučiti novu vrijednost kupcima?

Različite stvari mogu smanjiti vrijeme isporuke na tržište, od poboljšanja komunikacije unutar kompanije, poboljšanja automatizacije isporuke, poboljšanja održavanja proizvoda ili usluge. Dakle unapređenje svega onog što bi smanjilo vrijeme provedeno na čekanju ili vrijeme provedeno obavljajući posao.

3. Sposobnost za inovaciju - Ability to Innovate (A2I)

Predstavlja sposobnost kompanije da isporučuje nove mogućnosti koje bi mogle bolje zadovoljiti potrebe kupaca. Cilj ove ključne oblasti vrijednosti je da maksimizuje sposobnost kompanije za pružanje novih mogućnosti i inovativnih rješenja.
Кompanije bi trebale neprestano preispitivati svoj A2I tako što će tražiti:

 1. Šta sprečava kompaniju da isporuči novu vrijednost?
 2. Šta sprečava kupce ili korisnike da imaju koristi od te inovacije?

Razne stvari mogu ometati tim da bude da pruži nove i inovativne mogućnosti i vrijednost: troše previše vremena na popravljanje kvarova ili održavanje više različitih verzija istog proizvoda, presložena ili monolitna arhitektura aplikacije, nepostojanje okruženje za testiranje slično produkcionom, loše upravljanje standardima kodiranja, nedostatak decentralizovanog odlučivanja, nemogućnost zapošljavanja ili stimulisanja talentovanih kadrova i tako dalje.

Kako se funkcionalnosti koje imaju malu poslovnu vrijednost nakupljaju, budžet i vrijeme se troše na održavanje proizvoda umjesto za inoviranje.

4. Nerealizovana vrijednost - Unrealized Value (UV)

Predstavlja potencijalnu vrijednost u budućnosti koja bi se realizovala ukoliko kompanija prepozna na vrijeme i savršeno zadovolji potrebe svih potencijalnih kupaca. Cilj ove ključne oblasti vrijednosti je da kompanija maksimizuje vrijednost koja se realizuje iz proizvoda tokom vremena.

Pitanja koja kompanija mora neprestano preispitivati nerealizovane vrijednosti su:

 1. Da li možete stvoriti bilo kakvu dodatnu vrijednost za našu kompaniju na ovom tržištu ili možda na nekom drugom tržištu?
 2. Da li se isplati uložiti trud i rizikovati da bi iskoristili ove neiskorišćene mogućnosti?
 3. Da li bi trebalo da dodatno investirate za privlačenje dodatnih nerealizovanih vrijednosti?

Na navedena pitanja ne možete potpuno odgovoriti izolovano od UV drugih proizvoda. Odluka da se naprave dodatna istraživanja u jednom proizvodu vjerovatno će značiti da se neće ulagati u druge.

Uzimajući u obzir CV i UV pruža kompanijama način da uravnoteži sadašnje i moguće buduće koristi.

Npr. proizvod može da ima nizak CV, jer se za testiranje koristi beta verzija za izlazak na tržište, ali vrlo visoko UV, što pokazuje veliki istraženi tržišni potencijal.

Ulaganje u proizvod u pokušaju pojačanja CV-a vjerovatno je opravdan, s obzirom na potencijalni povrat, iako proizvod trenutno ne proizvodi visok CV.

Sa druge strane, sazreo proizvod, vrlo visokog CV-a i velikog tržišnog udjela, bez konkurencije i vrlo zadovoljni kupci vrlo vjerovatno ne garantuju mnogo novih investicija. Ovo je proizvod koji je vrlo profitabilan, ali je takođe blizu kraja ciklusa ulaganja u proizvod.

Zaključak

Počnite da koristite sve četiri ključne oblasti vrijednosti (Key Value Areas - KVA) SADA i ODMAH će vam istog trenutka pokazati gdje imate prilike za unapređenje poslovanja. Ukoliko se pak odlučite za više sistematičan EBM pristup, rezultati će biti još i bolji.

Da biste proizveli istinska i dugotrajna poboljšanja, uspostavite petlju za učenje:

 1. Kvantifikacija vrijednosti: Prvi korak je kvantifikovanje vrijednosti u obliku KVM-a (Key Value Metrics).
 2. Izmjerite KVM (Key Value Area): Sljedeći korak je uspostavljanje početnih vrijednosti ili osnovne mjere za KVM.
 3. Izaberite KVA-e za poboljšanje: Menadžeri softverskih organizacija mogu donijeti odluke o tome koje bi KVA bile najznačajnije za promjenu.
 4. Sprovodite praktične eksperimente kako biste poboljšali ciljane KVA: Nakon odabira željenog KVA-a za poboljšanje, odaberite u najmanju ruku nekoliko praksi za koje mislite da će se poboljšati pridruženi KVM i pokrenite eksperiment.
 5. Ocjenite rezultate: Jednom kada se rezultati eksperimenta izmjere, treba ih uporediti sa vrijednostima KVM-a prije nego što su promjene izvršene. Ako je rezultat eksperimenta poboljšan, izmjena se zadržava, u suprotnom se pokušavaju druga poboljšanja.

Petlja se ponavlja sve dok KVA ne postigne željene rezultate.

Primjeri ključnih mjera vrijednosti:

Izvor:

EBM - EVIDENCE-BASED MANAGEMENT VODIČ od www.Scrum.org iz januara 2019.

Tokom izučavanje ove veoma interesantne materije, prikupljao sam pitanja, odgovore i obrazloženja i kreirao sam besplatan test na ovu temu, registrujte se i provjerite svoje znanje na www.test.rs.ba

Vezani tekstovi:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended