Pokušajte odgovoriti na ova dva pitanja samostalno, prije nego se spustite na kraj teksta i vidite odgovore. Radi se o dva jednostavna pitanja za sve Product Owner-e i Scrum Mastere ili one koji će to postati.

Prvo: Šta biste kao Product Owner trebali da uradite usred Sprinta, kada tim za razvoj (Development Team) vam kaže da je sasvim izvjesno da neće dovršiti sve stavke iz Sprint Backlog-a na vrijeme (do kraja Sprint-a)?

 1. Otkazaćete Sprint,
 2. Uklonićete sporne stavke iz Sprint Backlog-a,
 3. Pomoćićete timu za razvoj da prilagode svoj posao i ispune cilj sprinta,
 4. Zatražićete od menadžmenta više sredstava za okončanje cilja.

Nije potpuno neuobičajeno ako neke stavke iz Sprint Backlog-a nisu urađene do kraja Sprinta. Ono što imamo u Sprint Backlog-u je najbolja pretpostavka tima za razvoj o tome šta može završiti.

Ako postoji evidentan pritisak na tim za razvoj (npr. na programere) da završe sve stavke i svaki put, onda će oni početi da dodaju dodatno vrijeme svojim procjenama, što se pretvara u manjak produktivnost zbog Parkinsonovog zakona.

Kada razvojni tim shvati da ne mogu sve završiti do kraja Sprinta, dobijaju pomoć od Product Owner-a tako što bi pokušao da prilagodi svoj posao (taskove tj. zadatke), kako bi se obezbjedilo da će do kraja Sprint, uprkos jednom nedovršenom zadatku, inkrement dobiti maksimalnu vrijednost.

Dakle, tim za razvoj dobija pomoć od Product Owner-a za donošenje boljih odluka.

Tačan odgovor je 3.

Znate li šta se događa sa nezavršenim stavkama iz Product Backlog-a kada je Sprint završen?

 1. Neće se preispitati (procjenjivati) i vratiće se nazad u Product Backlog
 2. Preispitaće se (procjenjivati) i biće vraćeni u nazad Product Backlog.
 3. Neće se preispitati (procjenjivati) ali će biti prebačeni u naredni Sprint Backlog.

Nezavršene stavke bi trebalo preispitati tj. procjeniti, jer su djelimično urađene, i trebalo bi manje napora da biste ih dovršili u budućnosti.

Kad god se neka stavka, iz bilo kojeg razloga, ne završi tokom Sprinta, ona treba biti vraćena u Product Backlog.

Dakle, ne u sljedeći Sprint Backlog jer postoji mogućnost da je Product Owner presloži na način da možda više ne bude na vrhu Product Backlog-a.

Тačan odgovor je 2.

Naravno, ovo svakako nije opcija :)

Tokom izučavanje ove veoma interesantne materije, prikupljao sam pitanja, odgovore i obrazloženja i kreirao sam besplatan test na ovu temu, registrujte se i provjerite svoje znanje na www.test.rs.ba

Vezani tekstovi:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended