Definicija Vizije proizvoda (eng: Product Vision): To je kamen temeljac vaše strategije proizvoda. Prikazuje vaš plan razvojnog puta proizvoda (eng: product roadmap) koji treba da bude usklađen sa vašim svakodnevnim odlukama na razvoju proizvoda.

Ali najveća greška koju menadžeri čine prilikom definisanja vizije proizvoda, jeste to što ona postaje toliko uzvišena i neopipljiva da je na kraju besmislena.

Dobru viziju proizvoda otkriva onaj ko je kupac, ko je korisnik, a prijedlog vrijednost jasno se povezuje sa ciljevima kompanije. Drugim riječima, vizija treba da bude jasna, precizna, povezana sa ciljevima kompanije i da ne podliježe različitim interpretacijama.

Kada dobijete povratnu informaciju za funkcionalnost za koju se zalažete, treba da je možete povezati sa vizijom proizvoda koju ste vi ili top menadžment sastavili još u startu.

U međuvremenu, koristite ovaj obrazac koji će vam pomoći da formulišete vašu izjavu o viziji proizvoda.

Template vizije proizvoda

Prvo, obezbjedite se da su sve zainteresovane strane za ovaj proizvod prisutni na sastanku, kako biste zajedno mogli da prođete kroz strukturu template-a (slike na vrhu ovog članka) i da završite posao na definisanju vizije proizvoda.

Vrlo je jednostavno, samo popunite praznine u Word dokumentu.

Test vizije proizvoda

Ako mislite da ste završili formulisanje vizije proizvoda, vrijeme je za testiranje iste. Koristite stari dobri i provjereni način "Lift" (eng: elevator pitch). Definicija: Elevator pitch predstavlja ubjedljiv govor da pobudite interesovanje za ono što vi ili vaša organizacija radi. Možete ga koristiti i za provjeru interesa za projekat, ideju ili proizvod - ili za sebe. Dobra lift provjera ne bi trebalo da traje duže od kratke vožnje liftom u trajanju od 20 do 30 sekundi, otuda i ime.

Zaključak

Ako ne možete da predstaviti viziju vašeg proizvoda za 30 sekundi, to znači da ona nije spremna za spoljni svijet.

Doratite je i pokušajte ponovo.

Vezani tekstovi:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended