Dobro došli, moje ime je Dejan Majkić i u ovom tekstu glavna uloga je Product Owner u Banjaluci.

Zamislite sljedeću situaciju. Otvoreno je novo radno mjesto za Product Owner-a u nekoj kompaniji jer je prethodni napustio kompaniju. Prijavili ste se na konkurs i izabrani ste za ovu poziciju.

Šta mislite, kako da počnete. Nova kompanija, nova uloga, novi proizvodi, novi poslovni procesi, novi ljudi, puno nepoznati stvari. Jedino je plata poznata donekle :)

Neka od pitanja koja će novog Product Ownera dočekati su:

 1. Na koji način se može nastaviti gdje je stao stari Product Owner npr. na kraju jednog od nekoliko budućih Sprintova?
 2. Na koji način se može brzo upoznati proizvod nad kojim ćeš obavljati ulogu Product Ownera do tog nivoa da ga upoznaš do detalja?
 3. Kako da što prije imaš predstavu budućeg Plana razvoja proizvoda (Product Roadmap), Plana puštanja novih verzija proizvoda u produkciju (Product Release Plan) ali i viziju razvoja kompanije u cjelosti?

Evo nekoliko savjeta:

 • U ovom scenariju uobičajen savjet je da se striktno držite Vodiča za Scrum (Scrum Guide) dostupnog na 30 svjetskih jezika. Čitajte ga temeljno (da ne kažem naučite ga napamet ali sa razumjevanjem) i shvatite svoju ulogu.
 • Nakon toga, prođite kroz postojeći Product Backlog i potrudite se da ga potpuno razumijete.
 • Nakon toga pogledajte i proučite sve prethodne Sprint Backlog-ove.
 • U početnom periodu intezivno razgovarajte sa menadžmentom jer vam je potrebna ideja o njihovim očekivanjima za vašu ulogu. Drugi razlog je da saznate pravu viziju i ciljeve poslovanja kompanije u koju ste došli.
 • U razgovoru sa vašim timom, saznajte gdje oni misle da su prilike za poboljšanje i odatle počnite da formulišu svoju viziju.
 • Koristeći svoje iskustvo i vještine pokušajte da odredite prioritete za nastavak rada na prioritetima Backlog-a.
 • Radite zajedno sa vašim Scrum timom kako biste postigli svog cilj a to je da saznate a zatim i izvučete najbolju vrijednost za proizvod na kome ćete raditi i to u svakom od Scrum događaja (planiranje, retrospektiva itd.)

Na kraju, kao i svakom novom poslu, početak nije lak. Potrebno je vrijeme da se prilagodite. Važno je napomenuti da nećete moći sve savladati pa čak ni saznati sve što trebate da znate za sedmicu, dvije ili čak mjesec dana.

Treba vremena, zato se oslonite na svoje timove da vam pomognu u tome.

Ne zaboravite nivoe Agilnog planiranja:

Vaš zadatak kao PO jeste da intezivno radite na prva tri nivoa planiranja (Daily Plan, Iteration Plan, Product Roadmap) dok trebate da budete upoznati i sa ostalim nivoima planiranja koje su u nadležnosti TOP menadžmenta.

Mali broj kompanija koje posluju na našem području primjenjuje Agilne metodologije softverskog razvoja, Scrum framework a još manji broj ima angažovanog serfikovanog Product Owner-a. Zašto sam napisao ovaj post? Pa zato jer smatram da je ova uloga veoma važna u savremenim kompanijama koje se bave proizvodnjom bilo koje vrste proizvoda a posebno softvera.

Tokom izučavanje ove veoma interesantne materije, prikupljao sam pitanja, odgovore i obrazloženja i kreirao sam besplatan test na ovu temu, registrujte se i provjerite svoje znanje na www.test.rs.ba

Vezani tekstovi:

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

If you want to learn more about Scrum and Agile software development then this Agile Masterclass: Scrum for Product Owner and Scrum Master is the perfect thing for you:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended