Evo nekoliko savjeta za sve one koji žele da se samostalno pripreme za polaganje - Professional Scrum.org Product Owner I i Professional Scrum Master-a I i da steknu sertifikat organizacije www.Scrum.org:

 1. Samostalno prođite kroz sljedeće kurseve:
  1. Product Owner Fundamentals - Foundations of Product Ownership
  2. Product Owner Fundamentals - Plotting the Product Owner's Career Path
  3. Product Owner Fundamentals - Product Ownership from the Trenches
  4. Scrum Fundamentals
  5. Agile Project Management Scrum Step by Step with Examples
  6. User Stories for Agile Scrum+Product Owner+Business Analysis
  7. Scrum Certification Prep +Scrum Master+ Agile Scrum Training 2018
  8. Agile Team Practices with Scrum
  9. Scrum Essentials Exam Prep
 2. Vodič za Scrum stvarno naučite. Ovo je osnovni izvor svih odgovora za prolaznu ocjenu. Nalazi se na dnu ovog teksta. Preporuka je da ipak koristite onaj na engleskom jeziku.
 3. Pročitajte Scrum pojmovnik nekoliko puta. Nalazi se na dnu ovog teksta.
 4. Pročitajte nekoliko puta Evidence-Based Management Guide iz januara 2019. (ovo morate) Nalazi se na dnu ovog teksta.
 5. Pogledajte sve kratke video klipove u kojima Jeff Sutherland objašnjava Scrum Framework na ovoj adresi
 6. Ponavljajte sve dok ne budete imali jasno razumjevanje materije.
 7. Testirajte se na besplatnoj platformi za provjeru znanja (Scrum Open), (Scrum Product Owner Open), (Scrum Developer Open), (Nexus Open), (Agile Leadership open) i (Agile Measurement open) sve dok ne budete mogli brzo postići ocjenu blizu 100% 3 puta zaredom.
 8. Testirajte se na besplatnoj platformi za provjeru znanja https://mlapshin.com/index.php/scrum-quizzes/ sve dok ne budete mogli brzo postići ocjenu blizu 100% 3 puta zaredom i to: Professional Scrum Master, Professional Scrum Product Owner i Scaled Professional Scrum i prođite i kroz pojašnjenja odgovora na adresi https://mlapshin.com/index.php/blog/scrum-questions/
 9. Tokom izučavanje ove veoma interesantne materije, prikupljao sam pitanja, odgovore i obrazloženja i kreirao sam besplatan test na ovu temu, registrujte se i provjerite svoje znanje na www.test.rs.ba
 10. Prođite kroz besplatan kurs a zatim i provjeru znanja na https://www.volkerdon.com
 11. Pročitajte principe na kojima se zasniva Agilni Manifest na https://www.majkic.net/novosti/nauka-i-tehnologija/988-principi-na-kojima-se-zasniva-agilni-manifest

Kad budete spremni za polaganje testa:

 • Budite spremni za polaganje jer cijena jednog polaganja za PSPO I košta 200 USD, za PSM I košta 150 USD. Možete da platite direktno kroz sajt www.scrum.org
 • Ispit na www.scrum.org se sastoji od 80 pitanja a uspješnost mora biti 85% ili više.
 • Imajte pored sebe Vodič za Scrum i Pojmovnik Scrum da biste ga koristili kako biste potražili ono što vam treba. Oba se nalaze na dnu ovog teksta.
 • Ne trošite predugo vremena na svako pitanje. Ako niste sigurni za odgovor, zapišite broj pitanja i krenite dalje.
 • Vratite se teškim pitanjima na kraju i iskoristite svoje vrijeme za razmišljanje.
 • Možete da "konsultujete" Google sa postavljanjem pitanja ako ste zaista nesigurni u odgovor, ali budite oprezni jer tamo ima puno nepouzdanih izvora.
 • Ako vrijeme dozvoljava, provjerite još jednom sve odgovore prije kraja testa.
 • Ako ne budete ostvarili uspješnost od 85% ili više, niste zadovoljili i moraćete da kupite još jedan pokušaj polaganja od Scrum.org. po cijeni od 150 i više USD.

VAŽNO: Bilo koji od navedenih testova da odaberete (slika na vrhu), na osnovu uspješno položenog testa, dobićete sertifikat koji nema vremenska ograničenja, ostaje vam trajno i nećete ga morati obnavljati. Vaše ime će biti registrovano i objavljeno na sajtu organizacije Scrum.org.

Nadam se da će vam ove informacije pomoći da položite ovaj test. Ukoliko vam treba neka dodatna konsultacija od mene, pišite u komentaru, vrlo rado ću pomoći.

Poslije toga, imate opciju, koju takođe toplo preporučujem da položite, Professional Scrum.org Product Owner II - cijena polaganja ovog testa je 500 USD, dok je cijena Professional Scrum.org Scrum Mastera II 250 USD.

Srećno!

Ja lično sam na koraku 10, javiću vam uskoro kako sam prošao :)


Kako sam položio ispite za PSM i PSPO sa odličnim rezultatom


Vezani tekst:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online