Već sada nedostatak kvalitetnih IT kadrova i u privatnom i u javnom sektoru predstavlja ozbiljan problem. Dodatno, kada bi smo imali npr. strategiju da informatička djelatnost postane izvozna grana i da bude važna djelatnost od koje se dobro živi - nedostatak kvalitetnih kadrova bio bi ozbiljno ograničenje.

Hipotetički, zamislite da se pojavi neka ozbiljna investicija i ovog trenutka nam zatreba 1000 ili više informatičara - njih jednostavno nema. Školovanje traje predugo, pruža uopšteno znanje pa je kvalitetna obuka uz rad neophodna. Školovanje  kadrova treba da bude dio strategije. Kad izrađujete strategiju morate znati gdje želite stići i šta vam  za to potrebno.

Ako je imate ali ne znate šta želite sa tom industrijom onda ne možete pripremiti ni profile ni dovoljno potrebnih kadrova.

E sada, ako imate kvalitetne IT kadrove, da li ih plaćate dovoljno?

Kao što bi rekla Liz Ryan, plata sјedi na dnu Maslovljeve hijerarhije ljudskih potreba.

Ako ne plaćate vašim zaposlenima tržišnu cijenu za njihova radna mjesta, ništa drugo nije važno. Ne možete sebe nazvati snažnim vođom ili nazvati svoju kompaniju ili instituciju dobrim mjestom za rad. A vrlo brzo ćete ostati bez kvalitetnog kadra.

Nije važno jeste li Startup, ako ne možete prikupiti dovoljno novca da pošteno platite svoje zaposlene, zašto bi neko vjerovao u vašu sposobnost da razvija posao?

Nije važno da li ste neprofitna organizacija.

Ako direktor i upravni odbor neke kompanije ili institucije zajedno ne mogu stvoriti - obezbjediti sredstva da pošteno plate ljudima, kako im se može vjerovati da ispune misiju vaše organizacije? Još gore, ako možete da obezbjedite sredstva, što vaši zaposlenici dobro znaju, a ne platite ih adekvatno.

Zaboravite sto za stoni fudbal ili stoni tenis,

Zaboravite besplatno pivo ili večeru u petak uveče,

Poruka poslodavcima: PLATITE LJUDE KOLIKO VRIJEDE! i to ne "u koverti", već na račun, onako kako bog zapovjeda.

Jednostavan vodič za pozicioniranje koji će ti omogućiti da definišeš tačan nivo na kojoj se nalaziš, što se od tebe očekuje i šta trebaš napraviti kako bi napredovao

Vezani tekst:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended