IT je najbrže rastuća industrija na svijetu, ima puno posla čiji se trendovi mijenjaju nevjerovatnom brzinom.

Upravo zbog toga, potreba za programerima postala je veoma velika a ovo zanimanje ekstremno traženo i popularno jer jedino tu poslovnih ponuda ima na pretek. Visoka primanja, fleksibilno radno vrijeme i velika ponuda poslova motivisali su mnoge da se opredjele za ovaj poziv.

Sve je to dobro dok ste mladi, puni energije i želje za usvajanjem novih znanja i vještina. Međutim, mali broj sadašnjih programera sebe vidi proćelavog kako sa 50 godina starosti i dalje programira, sa 60 godina ruke će mu drhtati toliko da će teško pogađati tipke na tastaturi a do penzije će još imati 5 ili više godina.

Kako graditi karijerni put, da li je prelazak u menadžment jedino rješenje za programera? Čak i da jeste, potrebe za menadžmentom su mnogo manje nego za programerima. Jednostavno neće biti dovoljno mjesta da svi programeri postani menadžeri, ako ipak ostanu u programiranju pregaziće ih vrijeme jer dolaze klinci mnogo bliži novim tehnologijama.

IT industrija u regionu suočava se sa izazovom da odgovori na pitanje koje su dalje opcije za profesionalni razvoj programera koji žele da napreduju nakon seniorskih pozicija, a ne žele da postanu i ostanu menadžeri. Ovo pitanje je ključno za dalji ozbiljniji razvoj regionalne i domaće IT scene, jer upravo pojedinci koji imaju najveći radni staž u industriji nemaju jasnu perspektivu u lokalnim firmama.

Programiranje je izražavanje kompleksnih ideja na nedvosmislen način, kako bi ih izvršavale mašine i ljudi koji ne shvataju suptilnost i kontekst, međutim postavlja se logično pitanje, da li će u bliskoj budućnosti potreba za programerima biti manja ili će čak i nestati sa pojavom prave vještačke inteligencije (AI)?

Opcija broj 1: Napredak po principu: junior, senior, vođa tima

Dobar si junior programer, unaprijede te u seniora. Dobar si senior, unaprijede te u vođu tima. Odličan si vođa tima, postaješ šef razvojnog odjeljenja. Međutim ova funkcija ti baš ne leži, jer se baviš premalo tehnologijom, a previše menadžmentom. Ne napreduješ više jer ili nemaš gdje ili više nisi najbolji. I onda tek počneš da razmišljaš da li da zauvijek ostaneš na toj poziciji.

Ako je tržištu, projektu ili timu tako nešto prihvatljivo – neka im. Svako treba za sebe vidjeti u čemu je najbolji, najefikasniji i najproduktivniji – pa to raditi. Ako to trenutnom poslodavcu ne odgovara, ima onih kojima će odgovarati. S obzirom na trenutno stanje potražnje za informatičkim stručnjacima svih profila, izuzetno je lako promijeniti posao, sredinu, pa i karijeru.

Opcija broj 2: Ostati stari - tradicionalni programer

Ako čovjek uživa u tome što radi, postoji mogućnost da dugo radi kao programer održavajući kompleksna softverska rješenja (razvijana dugi niz godina a čiji je on jedan od autora) na starijim tehnologijama.

Dakle, ostao bi raditi na rješenjima koja se još uvijek koriste a koja zbog kompleksnosti još uvijek nisu migrirana na nove tehnologije a pitanje je da li će i kad biti migrirana na nove tehnologije. Nedostatak stručnjaka starijih tehnologija je veoma prisutan u većim kompanijama-institucijama širom svijeta pa će samim tim njihova vrijednost biti velika.

Opcija broj 3: Konsultantske usluge

Na osnovu prethodno stečenog iskustva i ako programiranje kao takvo više ne možete smisliti, možete se baviti konsaltingom u raznim segmentima IT-a. Od bezbjednosti, infrastrukture, arhitekture sistema, baza podataka...

Opcija broj 4: Nakon faze programiranja, ništa više nego penzija

Ukoliko niste spremni na promjene u napredovanju iz prethodne tačke ili vam je dosta programiranja za cijeli život onda je jedno od rješenja odlazak u prijevremenu penziju. S obzirom na to da dobri programeri - dobro zarađuju, štedite novac da ne morate raditi (programerske poslove) kad budete imali 50+ godina. Naravno, možete da se bavite onim za čim ste uvijek čeznuli dok ste bili mlađi -  pčelarstvom, poljoprivredom i svime onim što kancelarijskim ljudima nedostaje tokom radnog vijeka a to je PRIRODA.

Razlozi zbog kojih ste se zasitili programiranja

Ukoliko ste se zasitili programiranjem a nemate "previše" godina vjerovatno je jedan od razloga što ste ušli u ovaj posao spletom okolnosti ili vas je neko "dovukao", a da niste za taj posao nikad bili talentovani ili ga niste voljeli.

Drugi razlog su predrasude prema starijim programerima koje kažu da programeri uče po cijele dane, a sve to što nauče je kratkog vijeka i prolazno. Sa druge strane zarada u ovoj struci nije takva da možete do 45. godine zaraditi veliki novac i živjeti od minulog rada.

Prognoza

Sa godinama će se definitivno manje programirati na tradicionalni način. Danas već postoji značajan broj poluautomatizovanih (skoro u potpunosti) automatizovanih alata koji omogućavaju da se posao završi bez da morate pozivati programera. Ako uskoro sve bude pod vještačkom inteligencijom, mašinskim učenjem i blokčejn tehnologijama - programerima se crno piše. Naravno ne samo programerima, za očekivati je da će tada doći do nestanka mnogih drugih zanimanja ali svakako i otvaranja potpuno novih.

Pomozite mi da nađem odgovore na sljedeća pitanja

 1. Da li su po vašem mišljenju progameri novi sportisti kojima se karijera završava sa 40+ godina?
 2. Kako po vašem mišljenju treba graditi karijerni pun jednog programera?
 3. Da li će potreba za programerima biti manja ili će nestati sa pojavom prave vještačke inteligencije (AI), ML...
 4. Koje su druge opcije?

Vezani tekstovi:

 1. Želite da postanete programer, ali ne znate odakle da počnete? Pristupite učenju programiranja na ovaj način
 2. Projektna dokumentacija - definicija, tipovi i svrha
 3. Da li ćete vaše dijete usmjeravati prema IT profesiji?
 4. Šta podrazumjeva Testiranje Softvera?
 5. Nikad nije kasno: Kako pokrenuti sopstveni biznis u pedesetim
 6. Koje programske jezike da učite?

Izvori:

https://www.netokracija.com
https://hooloovoo.rs/

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended