Vanmrežno (offline oflajn, "isključen sa mreže") je sleng pojam koji se obično odnosi na nešto što nije povezano s Internetom.

Aplikacije za instant dopisivanje koje rade bez WiFi internet konekcije, konekcije putem mobilnih podataka ili tradicionalnih telefonskih usluga (SMS) zovu se offline IM (instant messaging) aplikacije. 

Korisnici se umjesto toga, oslanjaju na protokole kriptovane komunikacije kratkog dometa poput Bluetooth i Wi-Fi modula u telefonu za direktnu komunikaciju sa drugim uređajima (tzv. peer-to-peer mesh konekcija) unutar prečnika od 60 do čak 100 metara koji takođe koriste ovu aplikaciju.

Ali to nije sve, autori određenih offline aplikacija za razmjenu poruka napravili su mogućnost da offline dopisivanje bude realizovano i na mnogo većim rastojanjima od navedenih na način da vaše poruke jednostavno "skaču" između obližnjih korisnika (koji imaju tu istu aplikaciju na svom telefonu) stvarajući mrežu i tako sve dok ne dosegnu predviđeni cilj ili drugim riječima, funkcioniše na način prebacivanja podatka i signala sa jednog uređaja na drugi dok ne dođe do primaoca.

Kao rezultat, što više ljudi koristi offline aplikaciju, mreža postaje veća i brža.

Važno je napomenuti da osobe koji su posrednici u prenošenju signala i poruka, nemaju pristup vašim porukama, ne moraju vršiti bilo koju radnju niti moraju biti na vašoj kontakt listi da bi transfer poruka funkcionisao, potrebno je samo da imaju instaliranu ovu aplikaciju.

Koliko su popularne ove aplikacije

U posljednje vrijeme, sve više. Pokazuju to statistički podaci sa Apptrace-a, rang lista Bridgefija u Appleovoj App Store-u popela se sa mjesta broj 973 krajem juna na mjesto broj 6 od 1. septembra 2019. Ima sličan skok na i na Androidu, gdje je aplikacija postavljena na mjesto broj 2. Sa druge strane, rangiranje FireChata na iOS-u i Androidu je oko mjesta broj 50 - što je veliko povećanje u odnosu na mjesto broj 300 prije juna.

Preuzimanja Bridgefija su skočila za 4.000 % u posljednjih 60 dana, pozivajući se na metrike iz Apptopia. Trenutno samo na Google Play prodavnici, FireChat ima više od 1M preuzimanja.

Primjena ovih aplikacija

 1. Nedavni talas antivladinih protesta u Hong Kongu - koji su započeli početkom juna, aplikacije su odigrale presudnu ulogu u zaobilaženju cenzure. Kineska vlada pažljivo pazi na društvene mreže i IM servise u zemlji (WeChat npr. ima preko milijardu preuzimanja i sve češće se koristi i na našim prostorima). Ove aplikacije za slanje OFFline poruka van mreže su se pokazale kao blagoslov u prerušavanju.
 2. Dobar primjer ove vrste aplikacije je FireChat koji se već koristio u protestima u Tajvanu, Iranu i Iraku, pa čak i u Hong Kongu 2014. godine kako bi se okupio protiv kineskog ograničenja biračkih prava.
 3. Škole, Fakulteti - Bez ikakavih problema, đaci i studenti se mogu besplatno dopisivati, čak i kad su u različitim učionicama što svakako ometa rad nastavnika i profesora i negativno utiče na uspjeh učenika, koristiti uređaje za prepisivanje na ispitima i sl.
 4. Kompanije i institucije - Razgovori među zaposlenicima dovode do smanjene produktivnosti na poslu...
 5. To je aplikacija koja je idealna za upotrebu u školskom kampusu i javnom prevozu gde je lako pronaći velike grupe ljudi.
 6. Na sportskim događajima (fudbalske utakmice i sl.) gdje je zbog velikog opterećenja mobilne mreže, signal uglavnom nedostupan.
 7. U slučaju prekida interneta u zgradi, školi, klubu, na poslu i sl.
 8. I jednostavno ne želite da trošite mobilni internet sa kolegama u blizini...

Lista najpopularnijih offline aplikacija za dopisivanje

 1. FireChat
 2. Bridgefy
 3. Hike
 4. Signal Offline Messenger
 5. Briar
 6. GO SMS Pro
 7. GroupMe
 8. Textra
 9. Chomp SMS
 10. Handcent Next SMS

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended