Djeca ko djeca, daš im telefon, ima da vise na njemu do sutra. Ne znaju ili zaboravljaju (a izgleda ni njihovi roditelji) da uz sve te "besplatne igrice" i ostale sadržaje koje konzumiraju, uvijek postoji mogućnost internet zavisnost koja je sve učestalija i javlja se još u ranom uzrastu. U gorim scenarijima negativne posljedice korišćenja interneta dovode do susreta vašeg djeteta sa internet virusima, hakiranjem uređaja, kršenjem privatnosti na društvenim mrežama, pornografijom, kockanjem i sl.

Podučavanje djece o opasnostima na Internetu prvenstveno treba biti zadatak roditelja, koji obično ne znaju odakle da počnu i šta da urade.

Baš zbog toga što je zaštita djece na internetu vaoma bitna stvar, proveo sam malo ali KONKRETNO istraživanje koje će vam pomoći prvo da shvatite šta predstavlja internet zavisnost a zatim i na koji način da preventivno zaštitite svoju djecu.

Fokus mini istraživanja je prvenstveno na sprečavanje internet zavisnosti kod djece i tinejdžera.

Definicija i vrste internet zavisnosti

Zаvisnost od internetа (eng: internet addiction) je psihički poremećаj, koji se mаnifestuje kаo opsesivnа željа dа se provodi vrijeme nа internetu. Osobа provodi mnogo vremenа u аktivnostimа vezаnim zа sаdržаje nа internetu, zаnemаruje uobičаjene аktivnosti poput druženjа, poslovnih obаvezа, učenjа, kućnih poslovа itd, i imа poteškoćа dа prekine internet аktivnosti, čаk i kаd sаmа prepoznа dа je vrijeme zа to.

Vrste internet zavisnost:

 • Zavisnost od igranja igrica,
 • Zavisnost od surfovanja internetom,
 • Zavisnost od sajber seksa,
 • Zavisnost od uspostavljanja prijateljskih i emotivnih veza,
 • Zavisnost od internet kockanja,
 • Zavisnost od kompjutera/ekranizacije.

Najčešći simptomi su:

 • Dijete aktivno provodi 4-6h na internetu.
 • Dijete je opsjednuto internet sadržajima i prepričava ih sa uzbuđenjem.
 • Odbija učešće u društvenim aktivnostima kako bi više vremena provodilo na internetu.
 • Usljed zabrane korišćenja interneta dolazi do izliva bijesa, anksioznosti i frustracije.
 • Ponovno korišćenje interneta bez obzira na zabranu.
 • Lošiji školski uspjeh/zanemarivanje školskih obaveza.
 • Poremećaj sna, nesanica.
 • Problem sa vidom i sluhom.
 • Gubitak kilaže, izbjegavanje obroka kako se ne bi "propustilo neko važno dešavanje na društvenoj mreži ili online igrici".
 • Loša higijena.
 • Problem sa koncentracijom i pamćenjem.

Šta nam je činiti preventivno?

Otvaranje sadržaja za koji smatrate da mogu biti uzrok internet zavisnosti, može se spriječiti postavljanjem zaštite na uređaje koje sadrže metode za preventivno djelovanje od strane roditelja kao npr. ograničiti instalaciju igrica ili drugih aplikacija, vrijeme provedeno na internetu, tipove sadržaja koje mogu ga koriste i sl.

Ove aplikacije se zovu "Parental Control" aplikacije

Definicija: "Parental Control" aplikacije omogućavaju roditeljima detaljniju kontrolu i nadgledanje načina korišćenja telefona kod svoje djece.

Na tržištu postoji ogroman broj raznih "Parental Control" aplikacija i veoma teško da iz tolikе mase odaberete neku za svoje potrebe.

Ovo su neke poznatije aplikacije:

Uglavnom sve ove aplikacije imaju svoju besplatnu i plaćenu verziju. Besplatna verzija je značajno osakaćena sa korisnim funkcionalnostima i vjerovatno vam se neće dopasti. Ove plaćene koštaju od 5 do 100 dolara i ne sumnjam da su dobre.

Pitanje je koju od njih izabrati? Da li se to isplati kupiti ili ne, pretražićete neke recenzije o ovim aplikacijama. Ima dosta tekstova na ovu temu ali svi su nedorečeni, autori uglavnom nabroje ove aplikacije, kažu po koju rečenicu o svakoj i tu se sva priča završava. Onda opet vama ostaje da razbijate glavu.

Zašto volim Google?

Taman kad sam se zapitao:

"Da li je moguće da ne postoji ni jedna-jedina besplatna aplikacija ovog tipa?"

... saznao sam da ipak postoji.

Samo kompanije kao što su Google, Yandex i još poneka, mogu da si priušte razvoj jedne takve aplikacije i besplatnu upotrebu iste.

Inače, korišćenje Google servisa smanjujem maksimalno, trenutno, jedinu alternativu za njegove servise ne vidim za: njegov inicijalni proizvod - alogoritam internet pretrage www.google.com, www.Youtube.com i Android (iOS mi nije alternativa, pisao sam zašto).

Smanjujem upotrebu Google-a zbog toga što smatram da nije dobro da neka kompanija zna toliko informacija o nama, možda više i od nas samih. Koje podatke Google skuplja o vama, pročitajte ovde.

Sa druge strane, balkanski mentalitet nikako ne voli da plaća aplikacije ukoliko ne mora, zbog toga vam predstavljam jedinu BESPLATNU "Parental Control" aplikaciju koju sam našao, proizvođača Google.

Google Family Link

Postoje dvije aplikacije i to:

 1. Google Family Link for parents (aplikacija koju će roditelji instalirati na svom telefonu kako bi obavljali administratorske poslove i monitoring djetetovog uređaja) i
 2. Google Family Link for children & teens (aplikacija koju će roditelji instalirati na telefonu djeteta).

Način instalacije je veoma jednostavan, kao i bilo koja druga aplikacija, osim što vam je potreban Gmail nalog (i za roditelja i za dijete). Ako ga nemate, nudi vam mogućnost registracije novog naloga.

Ukratko o aplikaciji za roditelje (Google Family Link for parents)

Bilo da su vam djeca mala ili su tinejdžeri, aplikacija Family Link vam omogućava da postavite osnovna pravila u digitalnom svijetu da biste ih usmjeravali dok uče, igraju se i istražuju onlajn odnosno da usmjerite dijete ka kvalitetno i bezbjednom sadržaju:

 • Pogledajte djetetove aktivnosti na internetu – nije svako vrijeme ispred ekrana isto. Pomozite djetetu da donosi ispravne odluke o tome šta radi na Android uređaju zahvaljujući izvještajima o aktivnostima koji vam pokazuju koliko vremena dijete provodi uz "omiljene" aplikacije.
 • Upravljajte djetetovim aplikacijama – paktično rješenje putem koga odobravate ili blokirate aplikacije koje dijete želi da preuzme iz Google Play prodavnice. Možete i da upravljate kupovinama u aplikaciji i sakrijete određene aplikacije na djetetovom uređaju. Npr. ne želite da vaše dijete igra nasilnu igru Brawl Stars. Stavite block na ovu igricu i gotovo.
 • Zadovoljite dječju radoznalost – nije uvijek lako odlučiti koje aplikacije su prikladne za dijete, pa vam Family Link prikazuje one koje preporučuju nastavnici i koje direktno možete da dodate na djetetov Android uređaj.
 • Pratite vrijeme provedeno ispred ekrana (koliko vremena je koristio koju aplikaciju)
 • Podesite ograničenja – vi odlučujete koliko vremena dijete može da provede ispred ekrana. Family Link vam omogućava da podesite vremenska ograničenja i vrijeme za spavanje na njegovim uređajima pod nadzorom da biste mu pomogli da pronađe dobru mjeru. Npr. imate mogućnost da postavite dnevno ograničenje korišćenja telefona na 2 časa. Kad drugi čas istegne, cijeli telefon (osim poziva i sms-a) će biti blokiran sa porukom "Vrijeme je da napraviš pauzu".
 • Zaključajte djetetov uređaj – bilo da je vrijeme za igranje napolju, učenje, večeru ili druženje sa porodicom, možete daljinski da zaključate uređaj kad smatrate da dijete treba da napravi pauzu od telefona.
 • Pogledajte gdje je dijete - Zgodno je da možete da pronađete dijete dok je van kuće. Možete da koristite Family Link da biste vidjeli gdje je dijete ako ima Android uređaje kod sebe putem geolokacije uređaja, prikazuje vam se mapa za lokacijom telefona.

Ukratko o aplikaciji za djecu (Google Family Link for children & teens)

Family Link za djecu i tinejdžere je prateća aplikacija Family Link-a za roditelje. Preuzmite ovu aplikaciju samo na uređaj koji koristi dijete ili tinejdžer. Aplikaciju nakon što se "upari" sa roditeljskom aplikacijom (putem jednokratnog token broja) dijete nije u mogućnosti da samostalno obriše ili onemogući bez potvrde roditeljske aplikacije. Dakle, ova aplikacija tijesno komunicira sa roditeljskom aplikacijom kao neki mali izvršilac onog što mu roditelj kaže.

Nedostatak ove aplikacije

Do sada sam samo uspio da prepoznam jedan nedostatak. Ukoliko imate desktop ili laptop računar pod Windows-om ili Linux-om, ove uređaje trenutno nije moguće "obezbjediti" sa ovom aplikacijom. Dakle, ukoliko imate više telefona, tablet i sl, to sve može, pa čak i Google Crome Book računar. Ali standardni laptop i desktop računari ne mogu. Za ovu namjenu će biti neophodno instalirati dodatnu aplikaciju (naravno besplatnu). 

Google Family Link za roditelje preuzmite ovdje
Google Family Link za djecu i tinejdžere preuzmite ovdje

Nekoliko fotografija

Zaštita na desktop računaru - jedan konkretan prijedlog

Postoji dodatak otvorenog koda za Chrome i Firefox koji vam omogućava upravo to – zaključavanje određenih sajtova. Prvo što ćete morate da uraditi nakon instalacije ovog dodatka jeste postavljanje master lozinke. Ta lozinka će spriječiti druge osobe da mijenjaju podešavanja dodatka, što uključuje (de)blokiranje sajtova, kao i za pristup blokiranim sajtovima. Kada neko pokuša da pristupi blokiranom sajtu dobiće poruku da je sajt blokiran i jedini način da mu pristupi jeste unošenjem master lozinke.

Pored postavljanja master lozinke dodatak nudi još opcija, kao što su:

 1. Možete podesiti da se korisnik preusmjeri na neki drugi link, a možete i ispisati prilagođenu poruku koja će se pojaviti.
 2. Možete podesiti vrijeme koje korisnik može provesti na nekom sajtu nakon što ga otključa.
 3. Ako želite dodatnu zaštitu možete odrediti broj minuta za blokiranje novog pokušaja unosa lozinke nakon što je prvi bio neuspješan.
 4. Opcija "Run rules on startup" služi za pokretanje dodatka i zaključavanje sajtova pri pokretanju veb brauzera.
 5. Još jedna zanimljiva opcija je blokiranje sajtova u određeno vrijeme, sat, dan.
 6. Opcija za izvoz i uvoz podešavanja kao i liste blokiranih domena (ako ste proveli mnogo vremena podešavajući dodatak). Tako da možete uvesti podešavanja i listu domena ako reinstalirate sistem, obrišete brauzer, i slično. A možete i poslati prijatelju ako vam zatraži ista podešavanja.

Vezani tekstovi:

 1. Da li vaša djeca vole da vježbaju matematiku?
 2. Djeca i računari - Opasnost ili šansa?
 3. Djeca u školi ne uče!
 4. Zašto bi boks trebalo da uče djeca u svim školama?
 5. Psi na dječijim igralištima - Opasnost ili ugođaj?
 6. Da li ćete vaše dijete usmjeravati prema IT profesiji?
 7. Informatizacija školstva je budućnost obrazovanja
 8. Ćao roditelji, šta je za zadaću iz matematike?

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended