Microsoft se konstantno hvali da Windows 10 operativni sistem troši malo resursa, ali na primjeru računara od 32 GB kapaciteta na disku to i nije baš tako.

Kad je u pitanju radna memorija (RAM), sad ćemo da vidimo kako treba i kako se ponaša računar sa Windows 10 operativnim sistemom zavisno od toga koliko ima RAM memorije. Šta je radna RAM memorija i koje vrste postoje, pročitajte ovdje.

Windows 10 sa 1 GB RAM memorije

Minimalna preporuka za 32-bit Windows 10 je 1GB radne memorije, ali to nikome ne bismo preporučili jer se tada na računaru mogu obavljati samo osnovne stvari. Dakle, minimum minimuma. Pretraživanje interneta uz tab ili dva otvorena istovremeno, slanje e-mail poruka i pisanje u wordu. Sve kompleksnije, a pod time se misli i gledanje YouTube videa, jednostavno zaboravite.

Windows 10 sa 2 GB RAM memorije

Ovdje je riječ o minimalnoj preporuci za 64-bit Windows 10 i sa time možete apsolutno sve. Zvuči nerealno, ali je istina. Kao što je istina da će biti zamrzavanja i nešto sporijih trenutaka, ali ako činite jednu po jednu stvar, 2 GB RAM memorije je optimalno da bi Windows 10 radio kako treba. Ukratko, ovo je za strpljive osobe, koje ne rade nekoliko "teških" stvari odjednom.

Windows 10 sa 4 GB RAM memorije

Ako ste na 32-bitnoj verziji Windows-a 10, treba znati da ne možete da iskoristite 100% RAM memorije već do 3,2 GB, ali na 64-bitnoj verziji možete do svih 4GB a naravno i više. To je veliki iskorak u odnosu na 2 GB RAM memorije i sa četiri se može sve. Simultano! Dakle, 4 GB je neki istinski minimum potreban da se bezbrižno koristi računar sa Windows 10 OS i da ne morate pratiti šta je i kad otvoreno u Tesk menadžeru. Samo gonima što igraju video igrice moglo nedostajati još RAM-a, ali za sve ostale radnje i neku poslovnu upotrebu računara 4 GB je dovoljno uz napomenu da je računar "čist" od virusa i da nema previše instaliranih programa koje bi ga dodatno zagušile.

Windows 10 sa 8 GB RAM memorije

Ovo je već korak naprijed. Ako ste napredni korisnik, ovo je vaš minimum. Zato Apple svoje nove Mac računare i nudi sa minimalno 8 GB RAM memorije. Nije to slučajno. Uz toliko memorije sve se radi neometano i ako niste baš profesionalac na polju razvoja video snimaka ili razvoja aplikacija, nećete imati nikakvih problema, dapače.

Windows 10 sa 16 GB RAM memorije

Kao što je navedeno, 8 GB RAM-a je dovoljno ako niste baš profesionalac koji živi od rada na računaru. Pritom se misli na 3D modeliranje, CAD, video procesiranje, posebno u 4K rezoluciji, virtualizaciju... Za profesionalce ovo nije samo minimum već i ideal.

Windows 10 sa više od 16 GB RAM memorije

Provjerite da li vaš hardver (matična ploča) podržava postavljanje više od 16 GB RAM memorije. Sa toliko radne memorije može se apsolutno sve, a ujedno ste i korak ispred vremena pa ste mirni pokoju godinu. Ovoliko radne memorije koristi se pri radu sa više sistema ili uređaja odjednom, spojenih na jedan "izvor".

Šta ako imate stariji računar i malo RAM memorije?

Ako imate sasvim ispravan računar, star npr. 10 godina ili više, za koji ne možete naći RAM memoriju a postoji je više vrsta (SIMM, DIMM, FPM DRAM, EDO DRAM, SDRAM, DDR SDRAM, DDR2 SDRAM, SO-DIMM, RIMM, SO-RIMM, RDRAM) onda tredate razmisliti o alternativnom operativnom sistemu koji nije toliko zahtjevan kao Windows 10.

Rješenje je Linux Lite (Linuks Lajt) distribuciji

Linuks Lajt je stvoren da bi prelazak sa Windovsa na Linuks operativni sistem bio što bezbolniji i lakši. To obezbjeđuje na način da već u sebi sadrži često korišćene aplikacije poput Skajpa, Steama, Kodija i Spotifija, besplatnog Ofis paketa sa poznatim korisničkim interfejsom ili DE (Desktop Environment) izgledom.

Linuks Lajt slijedi Unix filozofiju u pogledu izbora i programiranja softvera kao što se odnosi na modernu eru. Linuks Lajt je besplatni operativni sistem zasnovan na Ubuntu LTS seriji izdanja. LTS označava dugoročnu podršku, što znači da svako izdanje ima period podrške od 5 godina. Ovo je sjajna osnova za stabilnost, ali ne samo to, instalirati je trebate samo svakih 5 godina. U tom periodu vaš sistem će i dalje primati ažuriranja. Linuks Lajt je potpuno funkcionalan odmah nakon istalacije, to znači da nećete morati da instalirate dodatni softver prilikom prvog pokretanja računara (za razliku od Windows-a) i problematike licenciranja.

Minimalna specifikacija:

 • Procesor CPU: 1Ghz processor
 • RAM: 768mb
 • HDD: 8gb
 • REZOLUCIJA: VGA ekran 1024x768 rezolucije
 • MEDIA: DVD drive ili USB port za ISO image

Optimalna specifikacije:

 • Procesor CPU: 1.5GHz processor
 • RAM: 1024mb (1 GB)
 • HDD: 20gb
 • REZOLUCIJA: VGA, DVI ili HDMI ekran 1366x768
 • MEDIA: DVD drive ili USB port za ISO image

Ovu sprecifikaciju ispunjava vaš stari računar, zar ne?

Pogledajte kratki VIDEO prilog o ovoj Linuks distribuciji:

Dakle, ako ne možete da nađete dodatnu RAM memoriju za vaš stari računar ili vaš računar ne posjeduje dodatni slot za istu, ne bacajte ga. Darujte mu novi život sa ovim operativnom sistemom jer vam je za to potrebno samo 1 GB RAM memorije kako bi radili skoro sve ono za šta vam na Windows-u treba 4 ili čak 8 GB RAM memorije.

Izvori:

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended