STEVE JOBS, osnivač i bivši direktor Applea, je preminuo u 56. godini života. Tužnu vijest objavila je agencija AP, a ubrzo ju je službeno potvrdila i uprava Applea u saopštenju za medije. "S tugom moramo saopštiti da je preminuo Steve Jobs. Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote. Svijet je zbog Stevea bio nemjerljivo bolji. Ali najveću ljubav imao je prema svojoj supruzi Laurene i svojoj porodici. Naša srca su uz njih, kao i uz svih koje je Steve dodirnuo svojim nevjerojatnim darovima", saopšteno je iz Applea.

"Apple je izgubio vizionara i kreativnog genijalca, a svijet je izgubio nevjerovatno ljudsko biće. Oni među nama koji su bili dovoljno srećni da poznaju Stevea i rade s njim izgubili su dragog prijatelja i inspirativnog mentora. Steve je iza sebe ostavio kompaniju koju je samo on mogao stvoriti i njegov će duh zauvijek biti utkan u temelje Applea", stoji na službenim stranicama informatičkog giganta iz Palo Altoa. stevejobs

Bill Gates i Mark Zuckerberg tuguju za Jobsom

"Zaista sam tužan zbog smrti Stevea Jobsa", poručio je u saopštenju za javnost Bill Gates, bivši šef i osnivač Microsofta, najveći Jobsov rival. "Svijet vrlo rijetko viđa ličnost s dubokim uticajem kakav je imao Steve. Odjeci njegovog rada osjećaće se još generacijama. Za one među nama koji su bili dovoljno srećni da rade s njim, to je bila ludo velika čast. Neizmjerno će mi nedostajati", kaže Gates.

"Steve, hvala ti što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala što si dokazao da je moguće stvoriti nešto što će promijeniti svijet. Nedostajat ćeš mi", napisao je na Facebooku Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije svjetske društvene mreže.

Inovator koji je promijenio svijet
Jobs je Apple osnovao davne 1976. godine, zajedno s dugogodišnjim prijateljem Steveom Wozniakom. Zajedno su na tržište pustili Apple II, prvo računar za ličnu upotrebu (PC) u istoriji. U posljednjih 35 godina Jobs se dokazao kao jedan od najvećih inovatora kojega je svijet tehnologije ikad upoznao; zahvaljujući njemu personalni računari imaju svoj današnji izgled i funkcionalnost.

Jobs je svojim inovacijama promijenio i "novo" tehnološko doba: iPod, iPhone, iPad postali su "must have" za svakoga ko želi držati korak s vremenom. Nažalost, zadnje godine Jobsovog života obilježila je teška bolest. 2004. je Jobs operisan zbog raka gušterače, a 2009. su mu morali transplantirati jetru.

U više su se navrata u američkim medijima pojavljivali napisi da je Jobs na samrti, ali činilo se da je šef Applea uspio prevariti opasnu bolest. U javnim nastupima Jobs je sve donedavno bio živahniji i entuzijastičniji nego ikad, iako je vidljivo smršao. Ali, 24. avgusta ove godine Jobs je najavio da se povlači s pozicije direktora Applea, zbog čega su ponovo krenule glasine da se životni vijek najvećeg inovatora našeg doba približava kraju.

"Uvijek sam govorio da ću se povući ako dođe dan kada više ne budem mogao obavljati svoje dužnosti i da ću vam prvi reći kada više ne budem mogao izvršavati posao koji se od mene, kao direktora Applea očekuje. Nažalost, taj dan je stigao", napisao je Jobs u saopštenju kojim je potvrdio svoju ostavku.Vezani članak: Steve Jobs: Znatiželja i volja najbolji su vodiči kroz život

Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended