Ne tako davno, Huawei je ponudio ažuriranje Huawei EMUI-a na verziju 9.0.

Inače, Huawei EMUI je prilagođeni mobilni operativni sistem zasnovan na Androidu koji Huawei koristi na većini uređaja sa pametnim telefonima marke Huawei i Honor.

Nakon ovog ažuriranja, pojavila se prilično česta situacija kod određenog broja korisnika u mom okruženju (interesantno - ne kod svih), da prilikom spajanja na otvorenu ili WiFi mrežu sa šifrom dobiju poruku da moraju da skenirate QR kod da biste se povezali na internet (čak i ako imate šifru za ovu mrežu).

Nije me to puno doticalo dok sam imao Samsung telefon, na njemu se takva situacija nikad nije desila, međutim nakon što sam i ja prešao na Huawei, već sljedećeg dana sam se susreo sa ovom situacijom. Molim vas da ovaj članak ne shvatite kao sarkazam ili neka mržnja prema kompaniji Huawei.

Spojio sam se na Wi-Fi ali mi traži dodatno skeniranje QR koda da bi mi omogućio pristup internetu, sa čim da skeniram, zašto... samo su neka pitanja koja su mi se pojavila.

Zamislite da odete na put u inostranstvo i da vam Wi-Fi internet zatreba ali da zbog ove situacije niste u mogućnosti da ga koristite.

Zato vam donosim ovo djelimično rješenje, djelimično jer vam je potreban saputnik odnosno još jedan telefon preko koga ćete uraditi fotografisanje QR koda ili će se i njemu pojaviti ista poruka kao na slici 1.

Ako neko zna neku drugu metodu putem koje se ovaj problem može prevazići tj. na koji način jedan Huawei telefon (jedan korisnik) može samostalno da riješi ovaj problem, molim da u komentaru dopuni ovu instrukciju.

Koraci:

 1. Povežete se na otvorenu Wi-Fi mrežu ili mrežu za koju vam je konobar rekao lozinku,
 2. Dobili ste poruku da ste spojeni na Wi-Fi mrežu ali vam nije dostupan internet dok ne skenirate QR kod (crvena tačka broj 1),
 3. Na telefonu saputnika ili vašem drugom telefonu, otvorite kameru, i uslikajte ovaj QR kod. Držite ga otvorenim
 4. Na vašem Huawei telefonu (prvom telefonu) kliknite na dugme označeno brojem 3,
 5. Prevucite ulijevo na QR kod skener (crvena tačka broj 4), nakon što se pojavi QR skener (crvena tačka broj 5) usmjerite ga na QR kod na telefonu vašeg saputnika tj. vašem drugom telefonu kod koga stoji otvorena slika QR koda,
 6. Nakon što skenira QR kod, dobiće ekran za povezivanje na internet. Samo treba da klikne na "Poveži se" (crvena tačka broj 6).

Huawei je vjerovatno želio da putem QR koda nekome proslijedi lozinku i da se taj neko spoji se u sekundi bez potrebe ukucavanja. Međutim, ovde se ipak nešto pobrkalo jer onom prvom ne dozvoljava spajanje...

Nadam se da će Huawei ovaj problem riješiti sa nekim novim ažuriranjem Huawei EMUI-a, do tada, ne idite nigdje bez dva telefona ili neigdje sa Huawei telefonom :)

Ažurirano istog dana u 22:35: EVO BOLJEG RJEŠENJA

Vladimir Mirkov je ponudio sljedeće rješenje za koje je potreban samo jedan telefon :)

 1. Uradiš Print Screen prve slike u galeriji (slika sa QR kodom)
 2. Otvoriš je i među opcijama u galeriji postoji i Skeniraj sliku sa QR kodom. Nakon toga, otvara se famozni link za spajanje na internet. (Ja stvarno nisam znao da opcija skeniranja QR koda postoji u Galeriji).

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended