Prodaja polovnog (korišćenog) mobilnog telefona, tableta, laptopa, računara, pametnog sata ili narukvice i sl. je način da uz doplatu dođete do novog uređaja. Međutim, kao što kupovina tako i prodaja uređaja, sa sobom nosi određene rizike.

Ako uređaj koji prodajte nije imao značajnijih problema u radu i nije ne daj bože ukraden, već regularno kupljen u prodavnici, čak i tada postoje određen rizik prilikom prodaje.

Zamislite situaciju da ste ispravan telefon, kupljen na regularnom prodajnom mjestu, prodali nekom čovjeku. On ga je platio, preuzeo, možda i pogledao da li radi i otišao.

Sutradan vas zove i kaže nešto od sljedećeg:

  1. Ne sviđa mi se, vrati mi novac nazad ili
  2. Pokvario se, vrati mi novac nazad ili
  3. To nije telefon koji si rekao da prodaješ u oglasu, vrati mi novac nazad ili
  4. Ja sam ti platio juče ali robu nisam preuzeo ili samo
  5. Vrati mi novac nazad...

Sve ovo bi moglo biti veoma frustrirajuće za nekoga, ko ima potpuno iskrenu i bezazlenu namjeru da proda svoj telefon jer mu novac treba za nešto drugo a možda ga je već i iskoristio do trenutka ovog nesrećnog poziva.

Trenutno na poznatom online marketu https://www.olx.ba ima preko 100.000 raznih uređaja i ko zna koliko prodavaca. Kako biste se vi kao prodavac, novog a pogotovo korišćenog uređaja, koliko-toliko zaštitili od raznih šalabajzera, važno je da potpišete sa njima Ugovor koji će vam defakto biti dokaz da je prodaja izvršena i da su kupcu poznati uslovi prodaje.

Svi oni kupci sa lošim namjerama, a takvih uvijek ima, kada vide da ste spremili Ugovor za potpisivanje, najvjerovatnije će odustati od kupovine prije samog potpisivanja.

Prodaju je najbolje obaviti oči u oči sa kupcem i tom prilikom izvršiti uvid u njegove lične dokumente.

Došlo je vrijeme da ljudi iz IT-a počnu da pišu ugovore

PREUZMITE UGOVOR u docx formatu. Kad vam se dokument otvori, izaberite Print Layout a ako imate primjedbi ili sugestija na ugovor da bude još bolji, javite mi.

"Mene ako se sete na Dan bezbednosti, sete se. Ako ne ništa, nikom ništa. To je bila moja dužnost!"

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online