Definicija: Digitalna transformacija je unapređenje ili reinženjering poslovnih procesa ili poslovanja uz pomoć svih raspoloživih digitalnih alata i tehnologija. To se postiže znanjima i vještinama koje omogućavaju uspješno upravljanje poslovanjem u savremenom digitalnom okruženju.

Jedan segment digitalne transformacije poslovanja želim da podijelim sa vama sa skorašnjeg puta u jednu razvijenu zemlju. Ovo je više beinstorming meni kao podsjetnik za neke buduće poslovne izazove kod nas a možda i vama bude koristio. Dakle, stavke nisam sortirao po prioritetima niti sam ih grupisao po oblastima, već jednostavno kako su mi padale na pamet:

Online registracija djeteta u školu

Nadležna institucija ima evidenciju o tvom djetetu, blagovremeno te obavjesti da je vrijeme da se dijete upiše u školu. Poštom dobiješ kredencijale za popunjavanje formulara za upis djeteta u školu. Postoji mogućnost da odabereš 4 škole koje ti najviše odgovaraju i da ih poredaš po prioritetima. Ne znači da će biti odobrena škola koja si izabrao. Takođe, u after club-u (produženi boravak) imate mogućnost da izaberete hranu koju će jesti vaše dijete i kada.

Online evidencija komunalnih troškova

Svakog mjeseca, tvoja obaveza je da evidentiraš troškove struje, gasa i da potrošnju upišeš na portalu. Ove firme tek jednom godišnje najave dolazak kontrolora u stan kako bi očitao potrošnju i provjerio da li je sve kako si ti prijavio.

Radna dozvola online

Zahtjevi za radne dozvole isključivo se podnose online putem. Usljed velike posjećenosti, portal za radne dozvole često nije dostupan. Ukoliko pokušate da odete na lice mjesta i uradite to u službenim prostorijama, rećiće vam da je jedini način online putem i da pokušate poslije ponoći :). Rođaci kod kojih smo bili u posjeti i uspjeli su oko 2 časa iza ponoći.

Online poručivanje i rezervacije hrane, restorana, prevoza, turističkih sadržaja

Sve porudžbine se rade online putem, to je jedini zagarantovani način rezervacije. Prilikom rezervacije odmah se vrši biranje termina i plaćanje tako da ako se desi da ne dođete, povrat novca se uglavnom ne može ostvariti. Ukoliko želite da rezervišete npr. kartu za ZOO vrt, možete je uraditi online putem, na taj način izbjegli ste čekanje u redovima za kupovinu karte i ostvarili od 5 - 10 odsto popusta za online kupovinu.

Online kupovina

Sve osim osnovnih živnotnih namirnica (vjerovatno može i to), radi se online kupovinom. Posebno popularan je Amazon koji u većim trgovinskim centrima postavio sopstvene sefove za dostavu. To znači, da umjesto da vam se isporučuje na vrata, vi ćete na email dobiti pristupnu šifru za sef i moćićete je iskoristiti u narednih 5 dana u najbližem tržnom centru.

Učenje

U školama i na fakultetima nema statičkih ppt prezentacija. Sada se prezentacije moraju praviti alatima koje će prezentacije učiniti interaktivnim i interesantnim za učenike i studente prvenstveno zbog održavanja pažnje tokom predavanja. Više o tome pisao sam ovde. Provjera znanja se radi uglavnom kroz štampane testove (ne nužno online - još uvijek) ali sa adekvatnim kontrolingom. Proces teče tako što ispitivač sastavlja pitanja. Pitanja dostavlja nezavisnom stručnom konsultantu koji treba da potvrdi da su pitanja u skladu sa materijom i programom koji je obrađen. Nakon što potvrdi da je ok, pitanja se dostavljaju nadzornom odboru koji još jednom pregleda da li postoji neke tehničke greške. Tek nakon toga ide na štampanje.

U svim učionicama osnovnih škola postavljen je video nadzor. Roditelji imaju mogućnost da prate rad (samo) svog djeteta dok odgovara.

eVlada

Komunikacija sa građanima se u najvećem (bolje rečeno u slučajevima koji imaju najmasovniju upotrebu) obavlja online. Prvenstveno zbog transparentnosti rada i smanjene mogućnosti korupcije usljed subjektivnih prilika.

Npr. sve poreske prijave podnosite isključivo online i to bez potrebe digitalnog potpisivanja - jednostavno logujete se sa vašim korisničkim kredencijalima, popunite prijavu i kliknete pošalji. Pitao sam, obzirom da se prijave ne potpisuju sa digitalnim potpisom, šta ako se desi da neko provali šifru i podnese prijavu za tebe, dobio sam razuman odgovor: "Zašto bi to neko radio?"

Prijave boravka stranih lica rade se isključivo online, slično kao i kod poreskih prijava. Ovo je posebno važno jer se informacije o boravku šalju svim zainteresovanim stranama. Samo sa jednim klikom, informacija se dostavlja MUP-u, graničnoj policiji, turističkoj organizaciji, poreskoj upravi i sl.

Zahtjevi za građevinske dozvole, zahtjevi za subvencije, stipendije, zahtjevi za ostvarivanje socijalnih prava... sve online.

Podnošenje zahtjeva za tehnički pregled za potrebe registracije vozila obavljaju se online prilikom čega se radi i rezervacija termina dovoženja automobila. Na tom istom mjestu, radnici unose sve nedostatke koje su primjetili koje se čuvaju u sistemu i koje budući kupac polovnog vozila ima na uvid.

Rodni list, državljanstvo sve online, s tim da se zahtjev podnosi online ali i uvjerenje se izdaje online koje sa strane ima niz alfanumeričkih znakova koji se mogu provjeriti online čak i ukoliko se odštampaju i prilože za neke treće potrebe.

Cijela javna administracija se nalazi na jednom domenu, sa poddomenima u zavisnosti koja usluga vam treba. Dakle, single point of contact.

Telekomunikacije

Svaki korisnik se može logovati na svoj nalog i provjeriti potrošnju mobilnog interneta, listing razgovora i sl. Naravno i platiti račun ili podnijeti zahtjev za promjenu paketa usluga. Dostupan veliki broj različitih telekom operatera pa ukoliko vam se ne dopadaju usluge, prebacite se na drugi provajder...

Stanovanje

Stanovi se kupuju na lizing. Što više godina to bolje. Ovo podrazumjeva da kad "kupite" stan u stambenoj na 150 godina, on je vaš na 150 godina. U nekim slučajevima postoji mogućnost produženja ovog lizinga (online putem) a u nekim ne postoji. Jako teško je prodati stan kome je preostalo 60 ili manje godina za istek lizinga a koji nema mogućnost produženja roka. Ovo je zbog toga što ste kupovinom stana, dobili "stanarsko pravo" ali ne i zemljište na kojoj je izgrađen objekat. Kod kupovine kuća, pravilo lizinga uglavnom ne postoji. Land lords (vlasnici zemljišta na kojoj je izgrađen objekat) u pravilu organizuju održavanje zgrade i zemljišta, čišćenje prozora, košenje trave i sl. Fakture ispostavljaju ZEV na mjesečnom nivou (koje znaju biti paprene). Bilo kakva izmjena vanjskog izgleda zgrade, uključujući postavljanje klima uređaja i sl. mora da bude upućena prema nadležnoj gradskoj administraciji online putem.

Javni prevoz

Svi lokalni prevozi (autobusi, podzemna, nadzemna, tramvaj, brod) su uvezani sa jednom kartom koja se dopunjava (može i online) slično kao Prepaid kartica. U zavisnosti koliko daleko (u koju zonu putujete) toliko će se tarifirati.

Još jedna bitna stvar, bilo da radite u javnom ili privatnom sektoru, troškove javnog prevoza snosi putnik a ne država ili kompanija u kojoj radite.

Životna okolina

Vazduh je čist, isuviše čist za ovoliki grad. Možda zato jer je opredjeljenje šefova grada da stimulišu upotrebu javnog prevoza koji je "čist". Hibridni autobusi, koriste elektromotor dok čekaju na semaforu zeleno svjetlo i dok kreću, tek nakon druge brzine, pali im se motor na unutrašnje sagorjevanje. Svima je poznato da kretanje autobusa i onaj veliki crni dim koji izbace prilikom kretanja su najveći zagađivači.

Parking je toliko skup da se sopstvenim autom ne isplati ići u centar grada osim ako nemaš obezbjeđeno parking mjesto.

Mnogo je zelenih površina, uređenih parkova u svakom naselju, nema zbijenih i visokih zgrada lociranih na trotoarima. Arhitekti koji kaže da smo mi ovdje navikli na luksuz iz socijalističkog doba "sjedi jedan".

Zaključak

Ukoliko smo opredjeljeni za digitalnu transformaciju, da se ja pitam, uradio bih sljedeće:

 • odabrao 20 prijeko potrebnih oblasti za digitalnu transformaciju,
 • odabrao strane zemlje koje su najbolje za konkretne oblasti,
 • dogovorio sporazum za tim zemljama o stručnom usavršavanju naših ljudi,
 • poslao naše ljude (po 2 čovjeka za svaku oblast) na godinu dana stručnog usavršavanja u stranu zemlju,
 • razvio strategiju zadržavanja kadrova, sa kojom bi obezbjedio da se ljudi vrate nazad i ostanu raditi na ključnim mjestima u Vladi,
 • oni bi kreirali strategije za razvoj - svako iz svoje oblasti...
 • i da, pojednostavio bih zakonodavstvo i prilagodio bih ga četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Mi znamo i možemo, a oni koji kažu "samo nemoj online", nije problem, ostavićemo im prelazni period ali se za papirnu verziju mora platiti nadoknada od 50 KM za zaštitu planete, pa ko hoće neka izvoli.

Za sada smo daleko svjetlosnu godinu ali pravim potezima, stručnim i motivisanim kadrom, za 10 godina, mogli bi biti rame uz rame sa nekim kojima sada zavidimo.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

Vezani tekstovi:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended