Imao sam priliku vidjeti iPhone, koga je koristio konsultant jedne velike svjetske IT kompanije i malo proletjeti kroz njegov meni. Ukratko - cca 150 instaliranih poslovnih aplikacija, uglavnom razvijenih od te iste IT kompanije, grupisanih u foldere prema namjeni. Sve mu trebaju - sve ih koristi. Čudo neviđeno.

U daljim razgovorima saznao sam da se u zavisnosti od funkcije koju obavljaš u toj kompaniji, dobiješ službeni iPhone sa predinstaliranim setom aplikacija za tu funkciju, koje si obavezan koristiti. Instalacija bilo koje aplikacije koja nije definisana pravilnikom ove kompanije o upotrebi službenog telefona niti je moguća niti dozvoljena.

Probao sam da provjerim da li je moguće uraditi ovako nešto na Androidu. Trenutni razvoj aplikacija u odnosu na pomenutih 150 je 20%, bar kad je ova kompanija u pitanju.

Sve ovo govori da je u poslovnom svijetu iPhone broj 1.

Sa druge strane, na ExYu prostoru, stanje je značajno drugačije, osim ako nisi zaposlen u ogranku neke velike svjetske korporacije.

Zašto na ExYu prostoru još uvijek ne treba kupovati iPhone?

Zapitajte se koliko poslovnih aplikacija vi koristite. Kad kažem poslovnih aplikacija, mislim da specijalizovane aplikacije koje se koriste isključivo u poslovne svrhe.
Najveći broj čitalaca ovog teksta, će reći da koristi email, kalendar, ofis paket, Skype, Linkedin, neki task menadžer i klaud servis i eventualno mobilno bankarstvo.

Oni koji su u svijetu digitalnog marketinga, reći će da koriste još i Facebook Pages Manager, AdSense, Analytics, Google ads, Screaming Frog, Ahrefs, Semrush, Spymetrics, Webmaster tools. i sl. i to je uglavom sve.

E sad, ako planirate da za Apple iPhone XS Max 512GB izdvojite 2400 KM u gotovini, pri tome da ga u poslovne svrhe koristite samo za gore navedeno, to je onda čisto traćenje resursa i potencijala koje iPhone posjeduje jer sve ovo možete koristiti i na Androidu od 150 KM ili manje.

Da bi ljudi, obožavaoci iPhone uređaja koji žive i rade na ExYu prostoru, istinski mogli da iskoriste sve njegove potencijale, potrebno je da se sistemski radi na rastu digitalizacije društva u cjelini, koja je na izrazito niskom nivou u svim zemljama bivše Jugoslavije, daleko ispod prosjeka razvijenih zemalja. Ovo su neki prijedlozi i preporuke:

Preporuke za rast digitalizacije - prepoznati pravu vrijednost digitalne ekonomije

Na ExYu prostoru, iPhone je isključivo stvar prestiža, ništa više od toga jer svi vi koji ga imate, vrlo dobro znate kakva je politika korporacije Apple pa stalno škrgućete zubima zbog:

 • Jedina kompanija koja smisleno radi na usporavanju starijih modela. Nakon što je ovo dokazano, kažnjeni su od strane više država sa višemilionskim iznosom.
 • Ako iPhone povežete sa računarom da biste snimili omiljenu muziku, ne može bez iTunes-a,
 • Telefon je skoro neupotrebljiv аko nisi nаkаčen nа App Store, nemа mogućnost da skineš instalacioni fajl i da instaliraš aplikaciju svoju ili komšijinu,
 • Povezivanje sa drugim uređajima bio je i ostao jedna od najvećih mana iPhonea. iPhone ne možete spojiti na računar kao eksternu memoriju i jednostavno prebacivati sadržaj, već to morate činiti putem iTunesa ili odgovarajućih alternativnih aplikacija,
 • App store se može podesiti na bilo koju državu ali je broj aplikacija i kupovina aplikacija je ograničena na određene države - Nema Srbije i BiH. U slučaju da izaberete Hrvatsku, u tom slučaju ćete koristiti i hrvatski jezik, dodatno, čak kad i ovo uradite, bićete ograničeni sa brojem aplikacija jer mnoge nisu dostupne ako se odabere Hrvatska,
 • Već treća generacija iPhone-a nemа 3.5mm port za slušalice kаo što imаju svi Android telefoni, pa ćete morati da kupite adapter ili bežične slušalice (originalne bežične slušalice tzv. AirPods koštaju i do 199 USD),
 • Nije kompatibilan sa svim video formatima. Tako npr. ako želite prebaciti film u formatu (AVI, FLV, MPG, MPEG, WMV, ...), prvo ćete ga morati konvertovati, što iziskuje dodatno vrijeme, odnosno moraćete tražiti video player koji podržava vaš format,
 • Ni 10 godina nakon prvog iPhonea, Apple još uvijek ne poznaje pravi koncept widgeta, koji na početnom ekranu nudi razne korisne informacije i detalje,
 • Problem kod iPhonea (starijih) je i nedostatak podrške za brzo punjenje. Mnogi Androidi svoju bateriju mogu napuniti za sat vremena, dok je kod iPhonea situacija mnogo lošija. iPhone se napuni od cca 90 minuta, pa do 3,5 časa u zavisnosti od generacije i modela. Kod novih iPhone-a posljednje generacije brzo punjenje je podržano ali adapteri za brzo punjenje se dodatno naplaćaju kao i adapter za 3.5 mm priključak,
 • Osnovnim model isporučuje se sa "bijednih" 64GB interne memorije, da bi 128GB model namjerno preskočili i ponudili model od 256GB za 200 evra više,
 • Ne podržava memorijske kartice,
 • Kod nas je teško doći do originalnih dijelova, kabl, punjač, maska. Ako se i nađu, jako su skupi - bezobrazno skupi, čak i za starije modele.

Da zaključim, visoka cijena, izrazito mala iskoristivost na našim prostorima, slaba tehnička podrška (posebno u BiH) su dovoljni razlozi da još neko vrijeme ne razmatrate kupovinu ovako skupog uređaja.

Da završim sa vicem:

Mujo kupio novi iPhone, uđe u tramvaj i sjedne na stolicu kad se začuje "krc". Na to će Mujo: " Daj Bože da je kičma".

A onaj logo zagrižene jabuke na poleđini, koji se toliko trudite da ga pokažete, u nadi da će ga drugi ljudi vidjeti, svakako vas neće učiniti boljom osobom.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended