Naučno je dokazano da korisnici usluga mobilnog interneta više nemaju ni vremena ni živaca za kašnjenje učitavanja video i internet sadržaja na njihovim mobilnim telefonima. Takođe je dokazano da se nivo stresa kod ljudi povećava zbog kašnjenja u preuzimanju sadržaja ili kašnjenja u učitavanju web sajtova i video sadržaja a posebno kada imaju ograničeno vrijeme da završe neki posao.

Ovaj vid stresa uzrokuje da se rad srca korisnika mobilnih telefona ubrza u prosjeku za 38 % što je jednako nivou stresa prilikom polaganja ispita ili gledanja horor filma kada ste sami u kući :)

Mobilni internet je namjenjen korisnicima kojima treba internet konekcija gdje god da se nalaze i na bilo kom uređaju da ga koriste. Preko USB modema za laptope i računare ili preko vašeg mobilnog telefona. Narodski rečeno, to je na vašem telefonu konekcija putem "mobilnih podataka" a ne putem kućne ili komšijske Wi-Fi mreže.

Do današnjeg dana poznate su nam karakteristike 5 generacija mobilnih mreža. Posljednja je 5G. Da li znate da ukoliko bi imali dostupan 5G signal, koji se btw već koristi u nekim razvijenijim zamljama svijeta, da biste sa ovom (5G) mrežom mogli da skinete film Balkanska međa, veličine 2 GB (Full HD rezolucija) za čak 2 sekunde. Dobro ste pročitali. Pri tome sam uzeo 8 Gbps umjesto teoretskih 10 Gbps.

Ovo su osnovne specifikacije 5G mreže:

 • Maksimalna brzina prenosa podataka (Peak data rate) - 10 Gbps
 • Brzina prenosa podataka na rubu ćelije (Cell edge data rate) - 100 Mbps

Ipak, Banjaluka i Republika Srpska je još uvijek daleko od ove tehnologije posljednje generacije.

4G mreža

4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacione tehnologije. I 4G mreža u teoriji omogućava veoma brz internet i do 150 Mb/s (download) i 50 Mb/s (upload).

4G mreža omogućava veće brzine nego što stanovnici Banjaluke i Republike Srpske trenutno imaju pristup internetu na svojim kućnim mrežama a to praktično znači preuzimanje filma Balkanska međa (2 GB) za 3 minute i 30 sekundi (u teoriji naravno).

Dobra vijest je da većina proizvođača mobilnih telefona odavno nudi modele koji podržavaju 4G i to u visokoj, ali i u srednjoj klasi mobilnih telefona, što znači da vaš telefon najvjerovatnije podržava ovako brz prenos podataka.

Loša vijest je što tu tehnologiju morate da platite prilikom kupovine telefona a prema posljednjim informacijama, ni 4G tehnologija se kod nas neće skoro implementirati. Doduše, budimo realni, plaćamo i mnoge druge tehnikalija u telefonu za koje ni ne znamo da su tu ili ih ne koristimo. Npr. znate li koliko košta skener mrežnjače oka, NFC, dual sim, megapikselne kamere za bilborde, selfi kamere za bilborde, 256 GB, 8 GB RAM memorije, skoro pa sasvim dovoljno tehnologije da nas odvede do mjeseca.

Kada vam trebaju velike brzine interneta?

 • Ako pripadate Generacijama Y (rođeni između 1977. i 1994.) i Z (rođeni između 1995. i 2012.) jer ove generacije, posebno "Z" ne Googlaju već koriste pretragu na Youtube-u i sličnim video servisima.
 • Ako skidate multimedijalne sadržaje (filmovi, muzika, video zapisi)
 • Ako strimujete video sadržaj (npr. Kodi)
 • Ako skidate velike količina podataka
 • Ako igrate online video igre...

Koliko mi je brza veza – vječna je opsesija svakog Net-Power usera u Banjaluci

Ovo takođe zanima i sve nas ostale koji se svakodnevno služimo internetom kao alatom za rad ili zabavu.

Brzina mobilnog interneta zavisi o tehnologiji mreže, nivou i kvaliteta signala, kao i o broju istovremeno spojenih korisnika (trenutno opterećenje mreže), vremenskih uslova. Takođe, zavisi i o tipu telefona koji koristite jer noviji i premium uređaji lakše će doći do većih brzina. Zavisi i od toga da li pristupate iz vašeg auta, stana, u stubištu, ispred zgrade ili na ulici. Naravno da zavisi i od mobilnog paketa (koji možda ima ograničen internet protok) i da li ste ispravno podesili vaš telefon. Zavisi i od turističke sezone - rasta prodaje prepaid turist start paketa i sl.

Suština je u tome da sve ovo nabrojano i ono što nije nabrojano, krajnjeg korisnika tj. kupca ne interesuje, ama baš nimalo. Njega ne interesuje razlog zbog čega u datom trenutku ima spor internet, njemu je jedino važno da ima ono što je platio i da se ne stresira zbog toga.

Prije nego počnemo konkretno, da objasnim otkud mi se izrodila ideja na napravim "mini istraživanje" - prvo ovog tipa u Banjaluci.

Sjedim u jednom kafiću, otvorim laptop da pogledam emailove i aktelna dešavanja iz IT svijeta, kad WiFi mreža iz nekog razloga nedostupna. Srećom, imam S Net+ paket sa 20 GB mobilnog interneta pa sam pomislio da uradim tetering sa laptopom.

To mi nije riješilo problem, uradim Speed test kad ono Download: 1,48 Mbps, Upload: 0,05 Mbps. To u praksi znači da bi mi trebalo 3 časa i 13 minuta da skinem film Balkanska međa u Full HD rezoluciji. I još da napomenem, film Balkanska međa, u kome glumačka legenda Miloš Biković zajedno sa ruskim specijalcima zauzima aerodrom u Prištini je uzet samo kao primjer. Nemam pojma da li se negdje može skinuti ovaj film niti bih pokušao tu nelegalnu radnju. Elem...

Mini istraživanje

Onda sam se sjetio da malo-malo u zavisnosti od lokacije i ja imam problem sa odgovarajućom brzinom, pa otuda ideja da se napravi mini istraživanje koje nema za cilj da nikoga prozove u bilo kom negativnom kontekstu.

Cilj istraživanja: mjerenje stvarne brzine mobilnog interneta u datom trenutku na više lokacija u Banjaluci.

Metoda koja će se koristiti: Uz pomoć društvene zajednice i upotrebom aplikacije Speed test, u različitim periodima dana, vršiće se mjerenje sa pretplatničkim paketima koji nemaju ograničenja u brzini. Uzimanje uzoraka treba da se u 90 % slučajeva obavi vani - na ulici, a samo u 10% slučajeva u stambenim objektima.

Obuhvat istraživanja:

 • Grad Banjaluka
 • 100+ mjerenja na različitim FIKSNIM lokacijama (na mapi označeni markeri)
 • 20+ mjerenja U POKRETU pri prosječnoj brzini od 40 km nа čаs u toku vožnje u automobilu ili autobusu (na mapi označene crne linije)
 • Različiti mobilni operateri (ako to bude moguće - u zavisnosti od povratne infomacije društvene zajednice).

Za ovo mini istraživanje mi je bilo potrebno:

 1. Snažna volja i nešto slobodnog vremena
 2. Podrška društvene zajednice - lokalne FB grupe: Developers Banja Luka i Oglašavanje Banjaluka
 3. Bicikl
 4. Automobil i nešto goriva
 5. Mobilni telefon sa paketom "brzog" interneta
 6. Tehnologija za vizualizaciju geolokacijskih podataka - Google maps
 7. Tehnologija za mjerenje brzine interneta Speed test, dostupna za web, Android i iOS
 8. Microsoft Excel za analitiku

Period istraživanja: Od 11.03.2019. u 19:00 časova do 16.03.2019. do 19:00 časova.

Kao tehnologiju izabrao sam Google maps unutar koje sam kreirao svoju mapu samo za ovu namjenu i koju ću na kraju ovog teksta podjeliti sa vama.

Prikupljeni podaci sa slikama svakog pojedinačnog uzorka su postavljeni unutar ove mape sa tačnom geolokacijom uzorka i na tom mjestu je postavljen marker, pa tako kad kliknete na lokaciju koja vas interesuje, prikazaće se brzina download-a i upload-a, datum i vrijeme testiranja i internet provajder kao i print screen sa Speed test aplikacije.

Hvala korisnicima navedenih FB Grupa koji su se uključili u ovo istraživanje i mojim prijateljima koji su doprinijeli da se ovaj posao kako-tako završi i rezultat prikaže svima onima koji žele da praktično provjere stvarne brzine mobilnog interneta u Banjaluci u datom periodu.

Hvala na savjetu da u slučaju slabog odziva FB grupe, sjedneš na bicikl i sam završiš ovaj posao, to sam uradio 3 puta do sada. :)

Najinteresantnije u analizi je aspekt potrošačevog ISP performansa, odnosno vrijednost koja mjeri odnos između stvarne brzine download-a/upload-a i obećane brzine od providera.

Ostaviću vam da sami izračunate koliko ste u prosjeku dobili od obećane (ugovorene) brzine.  A svi oni koji imaju koronarnu bolest srca i paket bez ograničenja internet brzine, neka mobilni internet koriste isključivo na provjerenim lokacijama na ovoj mapi.

Rezultat istraživanja - Analitika

Prikupljeno je ukupno 128 tačaka i linija mjerenja. Nedostaci ovog istraživanja uzrokovani nedovoljnim brojem podataka:

 • nedovoljan broj uzoraka drugih provajdera kako bi se radila komparacija među provajderima.
 • nedovoljan broj uzoraka u svim banjalučkim naseljima kako bi se radila komparacija brzina u svakom od naselja. Umjesto toga je uzeta komparacija lijeve i desne strana Vrbasa.

Slijedi analitički pregled iz nekoliko različitih uglova a zatim i mapa.

Mapa

Cijene mobilnog interneta

U istrаživаnju britаnskog portаlа www.cable.co.uk аnаlizirаno je 6.313 pаketа mobilnog internetа u 230 zemаljа i ustаnovljeno je dа je nаjjeftiniji u Indiji 0,45 KM, dok je u Zimbаbveu nаjskuplji - 130,45 KM po gigаbаjtu. Samo za vas, izvukao sam prosječne cijene mobilnog interneta u zemljama bivše Jugostavije. U slučaju da vas interesuju prikupljeni podaci cijelog istraživanja, .xls dokument preuzmite OVDE. Ispod su od 0-9 poredane prosječne cijene u KM:
I za kraj, mi smo prvo pustili da cijeli svijet uvede 4G mrežu, pa tek sada mi uvodimo, čisto da se uvjerimo hoće li biti kakvih posljedica po zdravlje stanovništva. Nismo mi budale ko švajcarci sa 5G mrežom da testiramo na svom čovjeku ;)

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended