#Github Social Coding je besplatna usluga za objavljivanje izvornog koda online. Ime Github je odabrano s razlogom: korisnici koriste sistem Git za kontrolu izmjena originalno objavljenoga koda. Kao dodatak, pruža korisnicima mogućnost objavljivanja jednostavnih web stranica i wiki članaka o njihovim projektima. Popularnost Github-a zasnovana je na mogućnosti objavljivanja izvornog koda open source zajednice i mogućnosti izrade jednostavnih web stranica i wiki članaka kojima autori mogu popratiti i dodatno informisati posjetioce o svojim projektima.

Na taj način zainteresovani mogu koristiti Git za informisanje o najnovijim verzijama objavljenoga softvera, preuzimati zakrpe, promjene i sl., te u saradnji s ostalim raditi na modifikovanju izvornog koda.

Druga korisna mogućnost je koncept Gists. Gists su mali dijelovi koda koje korisnik može dijeliti s drugima.

Ovo se najčešće koristi kada jedan korisnik želi podijeliti mali dio izvornog koda radi ispravljanja grešaka (bug-ova), ukazivanje na rješenje problema i sl.

Takođe, Gists mogu biti kreirani privatno što je korisno ako korisnik želi svoj izvorni kod učiniti privatnim.

Prednosti

  • Git sistem za kontrolu revizije
  • Dodatne wiki, web stranice i gists isječci koda
  • Neograničeni prostor za objavljivanje koda

Nedostaci

  • Privatni repozitorijum se ne mogu kreirati s besplatnim korisničkim nalogom; korisnik mora otvoriti komercijalni nalog

Reference

https://github.com
https://gist.github.com/
https://github.com/plans

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended