Dijete kad jednom dobije mobilni telefon, tablet ili računar bez njega više ne može da živi.

To je zbog toga što mozak luči hormon sreće - endorfin. Konkretno, kada pređe jedan nivo igrice dobije endorfin, drugi nivo – ponovo endorfin, treći nivo – endorfin, i tako dalje… Za petnaest minuta igranja, više puta se javi hormon sreće, što nije fiziološki već kao droga. Roditelji toga nisu svjesni.

Sa druge strane, potpuno su svjesni da sve to što djeca rade na internetu nema nikakvu korist za djecu (osim zabave).

Međutim, šta ako postoji rješenje da se spoji lijepo i korisno?

Jedna softverska platforma, posebno prilagođena djeci, mi je privukla pažnju. Riječ je o vizulenom programskom jeziku Scratch.

Cilj Scratch projekta je bio unaprijediti tehnološku pismenost na način da se programiranje približi svima pa i onim najmlađima. Besplatan je i dostupan svima, a jednostavnim pregledom završenih radova primjećuje se kako je veoma dobro prihvaćen od šire zajednice.

Svi uzrasti imaju mogućnost koristiti ovaj alat kako bi izradili multimedijske sadržaje, igrice ili programe.

Mnogobrojne obrazovne ustanove već koriste ovaj alat kao uvod u svijet programiranja kako bi polaznici jednostavno shvatili logiku programiranja bez korišćenja jezika koji se teško razumiju.

Scratch se koristi i za druge obrazovne i interaktivne svrhe: izrada projekata iz matematike i fizike, interaktivna umjetnost, animirane prezentacije itd. Pored samog alata postoji zajednica koja korisnicima alata omogućava dijeljenje radova koje kasnije drugi korisnici mogu preuzeti i preurediti ili vidjeti kako je izgledala izrada rada.

Alat je dostupan za korišćenje kao web aplikacija ili se za offline korišćenje kao desktop aplikacija.

Ime je dobio od pojma "Scratching" koji u IT-u predstavlja ponovno korišćenje programskog koda koji može biti koristan i upotrebljiv za neke druge svrhe jednostavnim kombinovanjem, dijeljenjem i prilagođavanjem za neku drugu ideju ili neki drugi scenario.

Korisničko okruženje je jednostavno, intuitivno i prilagođeno djeci. Prilikom prvog pokretanja prikazaće se kratak priručnik koji će objasniti kako alat funkcioniše.

Vizuelno je podijeljen na tri dijela:

  1. scena i dodatni vizuelni objekti,
  2. paleta sa instrukcijama (podijeljene u nekoliko kategorija prema njihovim ulogama: Pokret, Izgled, Zvuk, Olovka, Podaci, Događaji, Kontrola, Senzori, Operatori i dodatni blokovi instrukcija gdje je omogućena izrada sopstvenih instrukcija ili proširivanje postojećih.)
  3. prostor gdje se instrukcije logički povezuju (ovdje se zapravo održava čitavo programiranje).

Iz palete sa predefinisanim instrukcijama svaka pojedina instrukcija se jednostavnim "drag and drop" principom privuče do prostora gdje se one logički povezuju.

Scratch u nastavi

Scratch je odličan za upoznavanje sa svijetom programiranja bez muke oko komplikovanih izraza. Sama činjenica da Scratch zajednica ima na hiljade objavljenih projekata svjedoči njegovoj pristupačnosti i jednostavnosti, ali osim uvoda u programiranje ovaj se alat u nastavi može koristiti za izradu različitog interaktivnog sadržaja vezanog za određenu temu.

Primjer:

Potrebno je da učenici naprave igricu na temu imunološkog sistema gdje će se bijela krvna zrnca boriti protiv bakterija i virusa ili možda multimedijska prezentaciju na temu književnog djela gdje će likovi oživjeti i prikazati priču.

Mogućnosti su beskonačne, a projekti mogu biti vrlo jednostavni ili komplikovani, sve zavisi o autoru i njegovoj mašti.

Roditeljima i učiteljima-nastavnicima pa i profesorima bih volio da pomognem u početnim koracima u korišćenju ovog alata, pa sam pronašao detaljno uputstvo za korišćenje ovog programa kroz koje sam i sam prošao.

A djeca, ako već ne mogu bez savremenih tehnologija, dajte im da programiraju, biće im zabavno. Uslov je naravno da ih prvo vi upoznate malo za ovim alatom.

Reference:

Jelena Valčić - Scratch – vizualno programiranje

Vezani tekstovi:

Pogledajte 18 video lekcija o vizuelnom progrаmirаnju zа učenike osnovnih školа. Projekаt "Vizuelno progrаmirаnje zа osnovce", podržаn je od strаne Ministаrstvа trgovine, turizmа i telekomunikаcijа Republike Srbije:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended