- Ćao roditelji, ako neko može od vas da u Viber grupu stavi sta su u školi radili i šta imaju za zadaću. Dijete ima gripu a ima još djece koja su odsutna. Hvala

- Fotografija 1, Fotografija 2...

- Hvala

- Da li je ovo od danas što su radili ili od juče?

- Od danas.

- a ovo je od juče, Fotografija 3, Fotografija 4...

- evo još malo detalja, pročitati priču strana 50-54 iz čitanke, naučiti za ispitivanje za četvrtak iz prirode strana 45 - 50, muzičko naučiti pjesmicu na strani 80 za sljedeći utorak,

- Hvala, može li još matematika

- Fotografija 5, Fotografija 6... + treba uraditi 67 stranu iz knjige i sveske juče i danas.

- Hvala mnogo

- nema na čemu

I tako Viber u Banjaluci, Republici Srpskoj a vjerujem i u regionu svaki dan gori.

Svaki dan neko dijete je prehlađeno - šta su radili danas - juče, šta je za zadaću, koje knjige treba ponijeti, šta treba naučiti napamet i za kada, kad je kontrolni a kad diktat, šta od pribora za likovno treba ponijeti a šta za fizičko, kad je priredba a kad i gdje izlet, ne zaboravite da popunite anketu, koliko treba za časopis ježurko, pomoć za ugrožene, koji je jelovnik za sljedeću sedmicu. Ukoliko dodamo:

- Engleski zadaća?

- Pa nema zadaće, otkud ti to da ima zadaća

- Ako neko od roditelja zna molim neka javi.

- Nema, provjerili smo.

Viber će eksplodirati!!!

Za razliku od "dobrih starih vremena" kada su se informacije dobijale nakon što je radila brezina šiba po dlanu ili po guzi, danas su roditelji mnogo moderniji. Kako bi bili što bolje informisani, dosjetili su se da kreiraju Viber grupe u kojima će pitati sve ono što bi trebali da dobiju od škole.

Ovo je sasvim očekivano od roditelja, jer život i rad u školi zahtijeva svakodnevnu međusobnu saradnju učitelja/nastavnika/profesora i učenika i roditelja. Kvalitetna saradnja rezultiraće većim zadovoljstvom učenika i roditelja školom i sasvim sigurno će uticati na učenikov bolji školski uspjeh, zato je svima u interesu ostvariti međusobnu kvalitetnu interakciju i održavati je po mogućnosti na dnevnom nivou.

Neću govoriti o tome ko i zašto je osmislio po četiri-pet knjiga za jedan predmet i kako bi se ovo moglo riješiti na način da se djeci olakša - u najmanju ruku školska torba.

Sada ću pomenuti neka softverska rješenja, mahom besplatna, koja bi se na jednostavan način mogla primjeniti u školama 21. vijeka - jer mi to zaslužujemo.

Zahvaljujući digitalnim tehnologijama prikupljanje različitih podataka danas je puno jednostavnije nego prije (npr. da li ste zadovoljni sa hranom u školi, ovim-onim i sl.). Najefikasniji način prikupljanja podataka su ankete jer daju mnogo odgovora u kratkom vremenu. Ankete možemo izraditi brzo i jednostavno koristeći različite tehnologije, jedna od njih je

Google Forms - Prikupljanje podataka, registracija na određenu aktivnosti i sl.

Google Forms je sastavni dio Google Drive-a a služi za izradu online anketa, upitnika ili kvizova. Besplatan je i omogućava kreiranje neograničene količine formi i omogućava pregled i analitiku odgovora.

Timski rad u školskom okruženju

Od dobre saradnje učitelja/nastavnika/profesora, učenika i roditelja, koristi imaju svi i učenici i roditelji i škola, jer kvalitetna saradnja, osim što doprinosi boljem školskom uspjehu učenika, podstiče roditelje na odgovoran rad sa djetetom i bolje razumijevanje školskog rada, obrazovanju roditelja za odgojnu funkciju, razvijanju bolje komunikacije i interakcije između svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa, a time i većoj povezanosti škole i šire društvene zajednice. Ovo su neki alati koji to mogu unaprijediti:

Doodle - koji termin vam najviše odgovara

Doodle je besplatan alat namijenjen za organizaciju sastanaka. Registracija nije potrebna, alat je vrlo jednostavan za upotrebu. Može se koristiti ga za demokratski dogovor oko termina za sastanak (ili bilo koji drugi događaj) više osoba.
Organizator događaja ponudi nekoliko termina, učesnici označe koji im ponuđeni termini odgovara, a alat odabire najbolji mogući termin prema odgovorima učesnika. Osim na računaru, Doodle je dostupan i kao aplikacija za mobilne telefone i tablete.

Tricider - alat za prikupljanje ideja, podsticanje diskusije i glasanje

Tricider je besplatan, a moguće ga je koristiti i bez registracije. Tricider koristite kada želite prikupiti puno ideja za neku aktivnost pri čemu svi učesnici ravnopravno mogu predložiti svoje ideje, detaljno ih obrazložiti i/ili glasati i komentarisati ideje ostalih učesnika. Na taj se način podstiče online diskusija na određenu temu.

Na primjer, želite organizovati izlet. U Tricideru svako može predložiti destinaciju, a zatim ostali za prijedloge glasaju za (+) ili protiv (-), komentarišu i daju pojašnjenja. Na isti način može se dogovoriti tema projekta, aktivnosti u projektu, organizovati proslava Dana škole, prikupiti pitanja za gosta razreda/škole, i sl.

Može se koristiti pri obradi nekog teksta i na taj način analizirati osobine i postupke likova, tok radnje, neke situacije i događaje i sl. Vrlo je koristan za učenike koji imaju strah javno iskazati svoje mišljenje u razredu zbog različitih razloga. Koristeći Tricider i oni mogu dati svoje mišljenje o nekoj temi i/ili komentarisati tuđe. Pomoću Tricidera učitelji se mogu dogovoriti koje će knjige za lektiru ili neku stručnu literaturu nabaviti, koji će film ili pozorišna predstava pogledati, kada i gdje će povesti učenike na terensku nastavu, izlet i sl. 

Coggle - kreirajte mape uma

Coogle je alat za prikupljanje i sistematizaciju ideja pri saradničkom radu koriste se različiti alati za izradu mapa uma. Zašto koristiti mape uma? One služe za analizu teme kojom se bavimo i pomažu nam da bolje uočimo dijelove te teme ili problema kojim se bavimo. Osim toga, mogu se koristiti i za kreiranje novih ideja. Koristeći mape uma u nastavi učenicima olakšavamo pamćenje gradiva, aktiviramo ih i osavremenjujemo nastavu. Učenici postaju vještiji u kombinovanju riječi, slika i simbola, razvijaju kreativnost i vještinu razmišljanja te podstiču maštu. Na taj način učenje postaje smislenije i povećava se procenat pamćenja informacija nakon nastavnog procesa jer se podstiče učenje sa razumijevanjem, a ne obično memorisanje činjenica i podataka.
Ukoliko se koriste u grupama, upućuju učenike na saradnju, podižu nivo pažnje te podstiču pronalaženje različitih rješenja jednog problema. Mogu se koristiti u svim etapama nastavnog procesa i sa svim uzrastima učenika. 

Komunikacija između učitelja/nastavnika, učenika i roditelja

Yammer je privatna društvena mreža kojoj se mogu pridružiti samo osobe određene kompanije ili ustanove jer je pristup određen domenom korisničkog naloga. Za učitelje, nastavnike i profesore to bi mogla biti virtelna zajednica.
Slična je Facebook-u, ali je pristup svima koji ne pripadaju instituciji koja omogućava korišćenje mreže zabranjen. Na taj su način učenici zaštićeni od nepoznatih osoba. Postoji besplatna mobilna aplikacija za pametne telefone, što omogućava brzu i jednostavnu komunikaciju.
Yammer omogućava povezivanje sa drugim osobama, objavljivanje, dijeljenje i komentarisanje informacija, vijesti, fajlova, linkova, prikupljanje i razmjenu ideja i mišljenja, saradnički rad na projektima i sl.
Možete se pridružiti svim javnim grupama, a u privatne vas mora neko pozvati. Moguće je napraviti grupu škole, razreda, razrednog savjeta, školskog projektnog tima…
Članovi grupe mogu razmjenjivati poruke, informacije, obaviještenja, fotografije, različite dokumente, prezentacije, linkova i sl. Svi važni dokumenti pohranjeni su na jednom mjestu i dostupni svima.
Svi članovi grupe imaju pristup svemu što je objavljeno u grupi, mogu komentarisati, ali i komunicirati privatno. Zbog brže komunikacije moguće je i označiti jednu ili više osoba (tagovati). Označene osobe dobiju obaviještenje o tome i mogu brzo odgovoriti.

Timskim radom do kreiranja dokumenata - jednostavno dijeljenje podataka i informacija

Savremeni način podučavanja trebao bi razviti motivaciju kod učenika za cjeloživotnim učenjem i učenjem iz svih raspoloživih izvora znanja. Današnji učenik treba moći uspješno komunicirati, razviti osjećaj za timski rad i saradnju, analizirati, upoređivati, zamišljati i procjenjivati sve što ga okružuje.
Važno je tokom školovanja često koristiti različite digitalne alate za saradnju jer su timski rad i saradnja danas vrijedna društvena vještina.
To se može postići, besplatnim alatima za EDU svrhe kao što su: Microsoft Word Online i PowerPoint Online te Google docs, spreadsheets i Google prezentacija. Vrlo su slični za korišćenje. Jedna od razlika je u tome što Google ima Chat što korisnicima pri radu može služiti za dogovaranje.
Ovi alati omogućavaju korisnicima zajednički rad u realnom vremenu. To znači da dvoje ili više korisnika na različitim mjestima, svako sa svog računara, rade na istom dokumentu, uređujući ga dogovorno.

U kojim slučajevima se mogu koristiti ovi alati?

Učenici saradnjom na nekom projektu, u paru ili manjoj grupi, mogu izraditi prezentaciju na zadatu temu koristeći PowerPoint Online ili Google prezentaciju, prikazati svoj rad na projektu, obraditi neku nastavnu jedinicu i sl. Koristeći Word Online ili Google docs učenici mogu zajednički napisati priču, urediti neki dokument, popuniti tabelu određenim podacima, napraviti listove sa pitanjima i zadacima za ponavljanje gradiva ili za pripremu kontrolnog rada sl.
Na isti način zajedničke dokumente i prezentacije zajednički mogu izrađivati i učitelji/nastavnici/profesori.

Padlet

Padlet je online zid na koji se može dodavati: tekst, slike, video, linkovi, dokumente itd. Vrlo je jednostavan za korišćenje i dostupan na različitim uređajima. 

Kada koristiti Padlet?

Kada učenici istražuju neku temu korisno je napraviti Padlet zid na kojem će objaviti pronađene tekstove, fotografije, linkove i dr. što mogu vidjeti i upotrebiti svi članovi razreda/tima. Na isti način učitelji mogu izraditi svoj Padlet zid i ponuditi ga učenicima kao izvor informacija za rad na određenoj temi ili za pripremu za ispit.
Padlet zid može se koristiti i za iznošenje svog mišljenja u vezi neke teme ili kao digitalni plakat. Pregledan je, veličina mu raste sa brojem objava i može se ugraditi na web sajt ili blog od škole i tamo po njemu pisati. Novi korisnici mogu napraviti 3 besplatna zida, dok stari mogu zadržati sve svoje zidove i napraviti još 3 nova.

Lino

Lino je alat sličan online oglasnoj tabli. Na njega se mogu dodavati elementi zvani "stickies" - papirići, slike, video ili dokumenti. Alat je besplatan za korišćenje. 

Njegova jednostavnost omogućava primjenu na različitim područjima. Odličan je za samostalan rad i za saradnju u grupi, za rad na nekom projektu, razmjenu ideja. Veoma je jednostavan ako vam je potrebna oglasna tabla za roditelje, nastavnike ili učenike. Može se koristiti i kao prezentacioni alat.  

Moodle - Provjera stečenog znanja i mnogo više od toga

Moodle je besplatan i Open source softver za digitalno učenje i provjeru znanja. Ovakvi sistemi poznati su pod nazivom virtualno okruženje za edukacije – Virtual Learning Environment (VLE) ili sistem za upravljanje učenjem – Learning Management System (LMS).

Veoma je popularan o čemu svjedoči podatak iz decembra 2017. godine kada je bilo registrovano oko 90 miliona korisnika i gotovo 10 miliona kurseva/seminara unutar tih sistema.

Sistem Moodle se koristi u raznim okolinama, od edukacijskih ustanova, malih, srednjih i velikih kompanija do javne i državne uprave. Najčešća funkcija mu je prenijeti sadržaj za učenje što većem broju korisnika bez potrebe da se okupljaju u učionicama i salama.

Danas, kad je tempo života izuzetno ubrzan, korisnici često nemaju vremena doći na edukaciju i potrošiti radni dan na seminar. Ovakva platforma čini znanje dostupno svima kojima je to potrebno, s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje postoji pristup internetu.

Konkretan primjer je banjalučki StartUp e-Učionica na adresi www.test.rs.ba koja je prepoznala mogućnosti elektronskog učenja u svim fazama kreiranja sadržaja za e-Učenje. Upravo iz tog razloga, na Moodle softveru napravljena je prva besplatna virtuelna učionica u Banjaluci i Republici Srpskoj po principu MOOC (Massive Open Online Course), uveden je razvoj digitalnog sadržaja, kreirana je banka pitanja i odgovora koja na današnji dan sadrži 25 kursa sa 4000 pitanja i odgovora, za sljedeće stručne oblasti:

 • Računovodstvo, finansije i revizija
 • Javni/Stručni ispit
 • Javne nabavke
 • Vozački ispit
 • Gender test
 • U planu je još mnogo toga…

Funkcioniše na način da se svaki kurs sastoji iz testa sa 20 pitanja koja se nasumično biraju iz banke pitanja. Kad završite test, imaćete priliku da pogledate tačne odgovore i na taj način provjerite svoje znanje. Nakon toga, ponovo možete pokrenuti isti kurs i za vas će biti pripremljeno novih 20 pitanja.

Virtuelna učionica - Google Classroom

Google Classroom -  Učionicа je besplаtnа uslugа zа škole, neprofitne orgаnizаcije i svаkogа sа ličnim Google nаlogom. Učionicа olаkšаvа učenicimа i nаstаvnicimа dа se povežu u školi i vаn nje. Učionicа štedi vrijeme i pаpir, i olаkšаvа vаm dа prаvite predmete, dodjeljujete zаdаtke, komunicirаte i budete orgаnizovаni.

Korišćenje Učionice imа mnoge prednosti:

 • Lаko se podešаvа – nаstаvnici mogu dа dodаju učenike direktno ili mogu sа polаznicimа predmetа dа dijele kôd zа pridruživаnje. Podešаvаnje trаje sаmo nekoliko minutа.
 • Štedi vrijeme – jednostаvаn proces uprаvljаnjа zаdаcimа bez upotrebe pаpirа omogućаvа nаstаvnicimа dа brzo prаve, pregledаju i ocjenjuju zаdаtke, nа sаmo jednom mjestu.
 • Poboljšаvа orgаnizаciju – učenici mogu dа vide sve svoje zаdаtke nа strаnici sа zаdаcimа, а sаv mаterijаl zа predmet (nа primjer, dokumenti, slike i video snimci) se аutomаtski čuvа u direktorijumimа nа Google disku.
 • Unаpređuje komunikаciju – Učionicа omogućаvа nаstаvnicimа dа šаlju obаvještenjа i odmаh zаpočinju diskusije sа polаznicimа predmetа. Učenici mogu međusobno dа dijele resurse ili dа odgovаrаju nа pitаnjа u strimu.
 • Povoljnа je i bezbjednа – kаo i ostаle G Suite for Education usluge, Učionicа nemа oglаsа, nikаd ne koristi vаš sаdržаj ni podаtke o učenicimа zа oglаšаvаnje i besplаtnа je. Dostupna na svim uređajima.  

Objavljivanje rezultata rada

Nakon dugotrajnog pripremanja, prikupljanja sadržaja, podataka i informacija te uspješnog timskog rada, neki timovi/nastavnici/roditelji možda žele svoj rad javno objaviti na web sajtu škole, projekta ili razreda.

Brojni besplatni alati omogućavaju vrlo jednostavnu izradu web-stranica prema željama i potrebama.

U današnje vrijeme nije potrebno imati veliko znanje programiranja. Alati su intuitivni i sve više rade sistemom drag&drop.

Sadržaji se mogu objaviti u izvornom obliku (Word, PowerPoint), fotografije se lako učitavaju i obrađuju direktno u alatu, jednostavna je ugradnja video fajlova, različitih digitalnih sadržaja i dr. Najbolji alati za to su: Weebly, Google Site, Wix, WordPress, eTwinning, Joomla

Alat eTwinning namijenjen isključivo zaposlenima u obrazovanju je u potpunosti besplatan.

Zaključak

Danas se učestalo susrećemo sa digitalnom tehnologijom u svakodnevnom životu. Ona podržava komunikaciju i saradnju te značajno može povećati učešće učenika ali i roditelja, u životu škole.

Inicijatori bolje i uspješnije komunikacije sa roditeljima trebale bi biti škole koje sada imaju mogućnost da izaberu alate, naprave pravilnike o korišćenju alata i zatim počnu da ih aktivno koriste.

PA KRENIMO ONDA!!!

Vezani tekst:

Reference:

 • Basta, S., Fabijan Gašparević, S. (2015). Suradnja s roditeljima.
 • Holjevac, R. (2017). Grafostilistika digitalnog diskursa. Zagreb: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 • CARNET. (2015). Priručnik za korištenje Okvira za digitalnu kompetenciju korisnika u školi: učitelja/nastavnika i stručnih suradnika, ravnatelja i administrativnog osoblja.
 • (2012). Horizonti istraživanja. Filozofski fakultet, Novi Sad.
 • (2015). Uloga kvalitete suradnje i temeljnih psiholoških potreba u objašnjenju životnog i poslovnog zadovoljstva učitelja (doktorska disertacija) Učiteljski fakultet, Zagreb
 • (2017). Nacionalni kurikulum međupredmetne Digitalna tehnologija za suradnju s djelatnicima i učenicima škole i roditeljima Str. 66 teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije
 • (2003). Modeli suradnje obitelji i škole.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended