Kada se susretnete sa pojmom SEO čini vam se kako se u njemu krije mnoštvo nepoznatih i teško razumljivih faktora kojima ćete teško ili nikako uspjeti savladati. Search Engine Optimization (SEO) – optimizacija pretraživačke mreže uključuje različite radnje koje mogu poboljšati vidljivost vaše web stranice na pretraživačkoj mreži. Kada krenete svaku radnju pojedinačno izučavati, stvari postaju ipak jasnije.

Cilj SEO-a je da se rezultati vaše stranice prikazuju na što višoj poziciji na pretraživačkoj mreži (npr. Google, Bing i sl.) u relevantnim podacima za vaše poslovanje. Postoji mnogo načina da to učinite, ali svi se svode na poboljšanje vaše relevantnosti i autoriteta. Vaša relevantnost se mjeri prema tome koliko je prikladan sadržaj na vašoj stranici za postavljenu pretragu na pretraživaču.

Krenimo od vjerodostojnosti ili autoriteta vaše stranice i domene kao važnim faktorom u SEO-u. To je metrika koja se izračunava na osnovu količine i kvalitete ulaznih veza na vašu web lokaciju. Ona predviđa sposobnost ranga na pretraživaču i ima logaritamsku skalu od 0 do 100.

Cjelokupna on-site optimizacija je skup radnji koje su usmjerene prema tome da vašu web stranicu učine vidljivom i laganom za indeksiranje. To su između ostalog, optimizacija naslova, tagova i meta opisa koji uključuje relevantne ključne riječi za pretragu.

Visokokvalitetan sadržaj igra glavnu ulogu u content marketingu koji je još jedna u nizu SEO radnji važnih za bolje rangiranje vašeg web sajta. Izradom visokokvalitetnog sadržaja tokom vremena moći ćete optimizovati svoje ciljane ključne riječi, izgraditi autoritet vašeg web sajta i lojalnu publiku koja se vraća na vaš web sajt ili web prodavnicu.

U gradnji linkova (link building) je cilj stvaranje sadržaja na relevantnim vanjskim web lokacijama putem kojih se dolazi na vaše web sjedište.

Ne možete u SEO-u daleko napredovati ako ne mjerite i analizirate rezultate. Bez Google Analytics ili Yandex Metrike je taj posao teško izvodljiv. Mnogo je metrika i izvještaja koje možete formirati i čitati rezultate u ovim alatima. Te prema njima planirati vaše buduće radnje i marketinške kampanje.

Tehnički SEO ipak treba da prepustite web developerima sa iskustvom koji su upoznati sa važnim elementima potrebnim za što bolji rang vaše web lokacije.

Budite spremni da ćete se sa vremenom naći u određenim poteškoćama i problemima na koja gotovo svi prije ili kasnije naiđu: rang vašeg web sajta će imati uspone i padove na pretraživačima, pojaviće se duplirani sadržaj i neke ostale boljke koje vas mogu snaći. Iz tog razloga je važno pratiti i mjeriti efekte, prepoznati probleme i znati ih rješavati.

Postoje određene radnje na koje svaki vlasnik web sajta može samostalno uraditi kako bi uticao na rang sajta:

 1. Web dizajn – dizajn vašeg web sajta treba biti jednostavan za snalaženje i korišćenje, dakle da ne zbunjuje korisnika prilikom surfanja po vašem sajtu. Koristite fontove koji su lagani za čitanje i izbjegavajte fancy elemente koji odvlače pažnju korisnika i pritom otežavaju pretragu potrebnog sadržaja.
 2. Brzina stranice – osim što ćete usrećiti svoje korisnike brzinom učitavanja stranice, Google će je bolje rangirati, jer je brzina jedan od elemenata SEO-a. Svako otvaranje preko 5 sekundi nije dobro ni za SEO.
 3. Vrijeme provedeno na web sajtu takođe ima uticaj na rang – ponudite korisnicima razumljiv sadržaj kojim ćete ih zainteresovati:
  1. pregledavanje video klipova ili čitanje relevantnog sadržaja
  2. umetanje unutrašnmjih linkova kojima pružate dodatne informacije unutar web sajta
  3. sadržaj popunite informacijama koje ste naveli na pretraživaču
  4. Sigurno ne želite razočarati publiku i ne pružiti informacije koje su tražili, osim publike i Pretraživač će to registrovati.
 4. Responzitivni dizajn sajta (Mobile friendly) – sve više pretraga se odvija na mobilnim uređajima, zato je važno da je vaš web sajt u potpunosti prilagođen svim vrstama uređaja, a od kada je Google aktivirao Mobile-first indexing, uticaće na rang vašeg web sajta.
 5. Povezane ključne riječi – često se ljudi odlučuju na JEDNU ključnu riječ za koju žele ostvariti internet saobraćaj. Ali, problem je što korisnici češće upotrebljavaju long-tail keywords i srodne ključne riječi za pretragu. To je razlog zašto trebate upotrebljavati takve pojmove u svom sadržaju osim ponavljanja jedne ključne riječi.
 6. Fotografije – postoji nekoliko razloga zbog kojih fotografije utiču na SEO. Jedan od njih je veličina slika, odnosno prevelika slika može uticati na vrijeme učitavanja stranice. Takođe, Google ima pretragu za slike, a i opis slika utiče na SEO.
 7. Interni linkovi - Jeste li svjesni koliko je važno da povezujete sadržaj na svom web sajtu? Za to postoji nekoliko razloga: jedan od razloga je što su linkovi vrlo važni za SEO, čak i ako upućuju na tekstove ili proizvode sa istog sajta (dolaze iz iste domene). Ali isto tako možete pokazati Google-u koji od nekoliko članaka na istu temu, smatrate najvažnijim tako što ćete upućivati na njega iz srodnog sadržaja.

Ukoliko se odlučite da posao na SEO optimizaciji prepustite profesionalcima, ovaj posao bi mogao da uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Razvoj plana optimizacije web sajta ili web prodavnice prema vašim prioritetima.
 • Pozicioniranje vaše konkurencije za zadana područja
 • Optimalno povezivanje web sajta sa Google Analytics, Google Search Console ili Yandex Metrica-om
 • Povezivanje web sajta sa Google Tag Manager-om zbog analize preciznijih podataka
 • Analiza SEO rezultata (izrada mjesečnih izvještaja)

Benefiti optimizacije web sajta za pretraživače

 • Pretraga (Preko 40.000 pretraga izvršava se svake sekunde na pretraživačima)
 • Korisnici (Vaši korisnici koriste pretraživače svakodnevno)
 • 24/7 promocija (SEO ne uključuje nikakvo plaćanje za oglašavanje, a omogućava 24/7 promociju)
 • Bolja informisanost (SEO omogućava vašim korisnicima da budu kvalitetnije informisani o vašem poslovanju)
 • Konkurencija (Vaša konkurencija takođe koristi SEO)
 • Nova tržišta (SEO može pomoći kod probijanja na nova tržišta)
 • Kvalitetan saobraćaj (SEO cilja kvalitetan internet saobraćaj)
 • Povjerenje (SEO gradi povjerenje i kredibilitet)
 • Ulaganje (Ulaganje u budućnost poslovanja)

Šta je Google Panda algoritam?

SEO je danas veliki biznis a SEO optimizacija za Google jedna od najvažnijih tema u sferi online internet marketinga danas. Ukoliko uradite pretragu za SEO na www.google.com, trenutno će Vam prikazati 593 miliona rezultata u 0.22 sekunde a za SEO marketing taj rezultat je približno 20 miliona rezultata u 0.23 sekunde.

Dakle, šta se ustvari dešava kada Google promijeni svoj algoritam i koje su posljedice?

DEFINICIJA: Google Panda je poseban softver koji na dnevnom nivou prolazi kroz cijeli internet prostor, pregledajući sve sajtove da li se i u kojoj mjeri pridržavaju gore-navedenih pravila i u sladu sa pravilima ih kažnjava ili nagrađuje sa rejtingom u rezultatima pretrage.

Panda se povremeno ažurira što obično dovodi do pada rangiranja za mnoge web sajtove. Ove promjene algoritma su dosta česte i svakome se može dogoditi da baš njegov sajt i biznis bude pogođen ovim promjenama algoritma kao da tako kažemo kolateralna šteta.

Google Panda definiše sajtove lošeg kvaliteta na sljedeći način:

 • Na sajtu nema dovoljno sadržaja da bi sajt bio okategorisan kao koristan
 • Sadržaj sajta je loše ili gramatički nepravilno napisan
 • Sadržaj sajta je kopiran sa drugih sajtova
 • Sadržaj sajta nije koristan za posjetioce

SEO je dugotrajan proces i potrebno je konstantno raditi na njemu. Prvo mjesto na pretraživačima niko ne može garantovati ali se može puno toga učiniti kako bi rang vašeg web sajta bio na što boljoj poziciji i vidljiv vašim kupcima.

Vezani tekstovi:

Predstavljam Vam rusku softversku kompaniju Yandex i njene najpoznatije servise

Korporativni blog - dobra ili loša ideja?

Reference:

Google "Panda" promena algoritma - Seo blog - Optimizacija Sajta

Barbara Slade Jagodić i Miroslav Varga prezentacije:


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended