U iščekivanju da prođu nikad duža 24 časa dok se neki moji sajtovi ne propagiraju na mreži-servisu za distribuciju ili dostavu sadržaja CloudFlare, donosim nekoliko informacija o njemu i mojim očekivanjima o istom.

CloudFlare (content delivery network - CDN) je sistem distribuiranih servera (mreža) koji isporučuju web sajtove i drugi web sadržaj krajnjem korisniku, na osnovu GEO - geografskih lokacija korisnika, porijekla web sajta i servera za dostavu sadržaja sa ciljem da se sadržaj učita bezbjedno i brzo.

Kako obezbjeđuje brže učitavanje sajta

CloudFlare je osmišnjen tako da ubrza web sajtove pružajući vašim posjetiocima bolje iskustvo. Mala digresija - svako učitavanje sajta duže od 3 sekunde značajno smanjuje broj posjetilaca koji odustaju od vašeg sajta i prije učitavanja, a to Googlov algoritam, Panda - ispravite me ako griješim - ovo nisam dodatno provjerio, prepoznaje i kažnjava sa rejtingom vaše stranice (one brze nagrađuje).

Od 30 datacentara, strateški razmještenih širom svijeta, saobraćaj vaših sajtove biće preusmjeren u datacentar koji je geografski najbliži posjetiocu vašeg sajta, bez razlike u brzini bio on u Aziji, Evropi ili Americi...

Kako internet saobraćaj prolazi kroz CloudFlare sistem, upoređuje se razlika između statičkog i dinamičkog sadržaja vašeg sajta. Statički dijelovi (slike, CSS, JavaScript i sl.) ostaju u CloudFlare cache sistemu određeni vremenski period kojeg možete sami da prilagođavate. Dok se statički sadržaj nalazi u cacheu, CloudFlare će ga posjetiocu ponuditi s geografski najbliže lokacije i tako značajno ubrzati učitavanje vaše web stranice. Iako kroz CloudFlare prolazi i dinamički sadržaj, on se ne čuva u cache sistemu kako ne bi došlo do nepravilnosti u radu pojedinih dijelova web sajta.

Inteligentni cache sistem smanjuje potrošnju protoka podataka (bandwidtha), što znači da štedite i novac. Pored toga, smanjuje se opterećenje servera što znači da će vaši web sajtovi i web aplikacije rade brže i efikasnije nego prije i to bez onih Google web page speed test zajebancija da parsirate ili kompajlirate JS ili "Defer unused CSS" i sl.

U prosjeku, sajtovi koji koriste CloudFlare koriste 60% manje protoka saobraćaja i imaju 65% manje zahtjeva upućenih prema web serveru. Konačan rezultat je cca 50% brže učitavanje sajta, što kao rezultat ima veću popularnosti vašeg sajta i zadovoljnijim posjetiocima.

Druga funkcija CloudFlare je veći stepen bezbjednosti vaših web stranica (aplikacija)

Tokom 2017. godine, detektovano je preko 700% više DDOS napada (slika ispod) nego godinu ranije. Korišćenjem CloudFlare sistema, uveliko smanjujete štetu koja takvim napadima može nastati.

CloudFlare nudi sistem zaštite koji pokriva DDOS napade, razne metode hakovanja sajtova, objave spama na forumima, komentarima ili iskorišćavanja formulara za kontakt ili recenzije za slanje spama.

Sistem je izrazito inteligentan, putem vještačke inteligencije (Artificial intelligence - AI) sposoban je sam učiti i prilagođavati svoje mehanizme u zavisnosti o vrsti i načinu napada. Što više sajtova i posjetioca koristi CloudFlare, to je manji broj "lažnih uzbuna" i više detektovanih pravih prijetnji za vaš sajt. Saobraćaj se analizira u realnom vremenu, na bazi nekoliko stotina miliona posjetioca i prilagođava različitim situacijama, na način da dobar tj. legitiman internet saobraćaj prolazi, a loš, maliciozan saobraćaj ne prolazi do vašeg sajta ili vaših posjetioca.

Cilj ovog servisa je da napade na sajtove učiniti reliktom prošlosti. S obzirom na sadašnju veličinu CloudFlare platforme i količini do sada uspješno zaustavljenih napada na sajtove, koji se mjere u milionskim brojkama svakog dana, CloudFlare sistem je na dobrom putu da to i postigne.

Kako da svoj sajt povežete sa CloudFlare-om?

Sve što je potrebno da uradite jeste da:

 1. Registrujete se na ovaj servis (https://www.cloudflare.com/),
 2. Unesete adresu vašeg sajta,
 3. Sačekate da servis završi skeniranje vaših DNS parametara i uskladite ih ukoliko ima potrebe za time,
 4. Izmjenite DNS parametre kod svog provajdera gdje se zakupili domen.

Prijavili ste se, povezali se i na vašem sajtu će se primjenjivati "default" podešavanja koja će u većini slučajeva funkcionisati bez bilo kakvih smetnji. Ukoliko koristite besplatni Let's Encrypt SSL sertifikat, moraćete sačekati 24 časa, od trenutka povezivanja vašeg sajta kako bi se sve stavilo u funkciju i pojavile se prve statistike i podaci koje možete analizirati. U sklučaju da na CloudFlare-u koristite komercijalni sertifikat, ovaj proces traje samo 2 časa.

Kakve funkcionalnosti nudi Cloudflare PLUS - Plaćena verzija?

Cloudflare pruža širok spektar opcionih dodataka za povećanje performansi sajta. Neki od njih su:

 • Railgun – dinamička optimizacija sadržaja
 • Lazy Loading – optimizuje proces učitavanja stranice
 • Polish – ‘lossless’ (bez gubitka kvaliteta) kompresija slika (plus plan)
 • Mirage – poboljšava učitavanje slika na mobilnim konekcijama (plus plan)
 • Ostali dodaci kao Always Online (sajt je uvek online), Auto Minify i Rocket Loader su Vam dostupni na Cloudflare nalogu koji možete napraviti na Cloudflare.com.

Koliko košta Cloudflare?

Osnovni plan je Besplatan. Ali takođe, kada poželite, u bilo kom trenutku možete preći na plaćeni “Cloudflare Plus” plan za $9.95/mjesečno. Najvećem broju poslovnih korisnika sa naših prostora besplatna verzija će sasvim odlično služiti.

Ukoliko već imate Cloudflare Plus plan, a želite da se vratite na Osnovni (basic), onda je potrebno da dodate www ispred Vašeg domena kao podrazumjevani domen kako biste završili proces.

Zaključak

Danas stotine hiljada sajtova, od malih, ličnih blogova, pa do vrlo posjećenih portala, vladinih sajtova i sajtova velikih kompanija, koriste ColudFlare da bi ubrzali učitavanje web sajtova i učinili ih bezbjednijim i dostupnijim.

CloudFlare ima više od 85 milijardi prikaza stranica mjesečno, što predstavlja veći internet saobraćaj nego što ga imaju Amazon, Wikipedia, Twitter, Zynga, AOL, Apple, Bing, eBay, PayPal i Instagram zajedno. 30% današnjeg internet saobraćaja prolazi kroz CloudFlare.

Koja su vaša iskustva?

Reference:
http://www.pegazhosting.com
https://www.plus.rs


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended