Informacione tehnologije su zadrle u svaku poru našeg života, pa tako i u poljoprivredu i u industrijsku proizvodnju mesa i mesnih prerađevina. Vjeruje se da će baš one pomoći ljudima da se prehrane, jer se očekuje da će nas do 2050. godine biti dve do tri milijarde više, a prirodnih resursa će biti manje. Tehnologije će zahtjevati od čovjeka da bude ekonomičan, da poštuju dobroditi životinja, kao i sva pravila u vezi sa zagađivanjem.

Smatra se da će se u bliskoj budućnosti i na našim prostorima primjenjivati sljedeće informacione tehnologije, kada je riječ o mesnoj industriji:

 • 3D štampači;
 • dronovi;
 • senzori za individualni monitoring;
 • vještačka inteligencija;
 • virtuelna stvarnost;
 • roboti;
 • Internet of Things...

Internet of things su tehnologije koje primjenjujemo danas. Predstavljaju prikupljanje što više podataka sa farme, koje se potom smještaju u bazu i pretvaraju se u raspoloživu informaciju. Slika je u realnom vremenu, pa farmer ne mora da bude prisutan na farmi. Pristup je omogućen preko mobilnih telefona - to su dodatne oči, uši i ruke za rukovođenje proizvodnjom.

Skupljanje i obrada podataka

Prikupljanje podataka i monitoring, obuhvata: ambijentalne uslove (temperatura, vlažnost vazduha, kvalitet vazduha, strujanje itd.), podatke o životinjama (vrijeme i količina uzimanja hrane, temperatura, zvukovi, raspored u objektu, kondicija itd.) i parametri u vezi sa životnom sredinom (emisija gasova, prašine, CO2  itd.).

Kada se svi podaci prikupe, oni se obrađuju. Jedan dio dolazi do poljoprivrednika, a jedan je namjenjen opremi, u jasnom i pristupačnom obliku.

Tako je moguće, postavljanjem mikrofona u hranilicu i analizom zvuka a pomoću senzora registrovati koliko puta pilići u toku dana kljucaju hranilicu. Sa visokim nivom uspješnost tj. sa greškom do 1% moguće je razdvojiti ona kljucanja u kojima pilići zaista uzmu hranu. Ti podaci su važni da bi se smanjio rastur hrane prilikom ishrane.

Perspektive primjene postoji i kod nas, mada se javljaju i različite teškoće. Naime, nove tehnologije nisu još dovoljno praktične, oprema je skupa, podaci su često teško razuljljivi, a postoji i stepen nepovjerenja, kako će se primjeniti podaci.

Bez obzira na to nema razloga da ozbiljni privrenici zaostaju za razvijenim svijetom. IT sektor je razvijen, a računare posjeduje gotovo 70% domaćinstava, a 100% preduzeća koristi u poslovanju. Potrebno je da uđemo u trku, a onda smo potpuno ravnopravni i konkurentni.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended